Cijfers

Cijfers

Oké. Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Plan Bureau CPB, onderkent in een interview dat we ons 'op een onhoudbaar pad bevinden, als het gaat om uitputting van grondstoffen, aantasting van biodiversiteit en klimaatverandering'.

Maar als je dan denkt dat hij de degrowth-beweging omarmt, kom je van een koude kermis thuis. Die beweging zegt dat het huidige systeem, gericht op de groei van consumptie, op de schop moet. Volgens Hasekamp druist het beperken van groei in tegen de fundamentele behoefte van de mens om het eigen bestaan te verbeteren en zelf keuzes te maken.

Drogreden?

Met andere woorden, er deugt iets niet met mensen die een wereld voorstaan waarin de nadruk ligt op duurzaamheid, niet-materiele waarden en een eerlijke verdeling van welvaart! Of betreft het een drogreden: Hasekamp heeft een fundamentele behoefte om zijn eigen bestaan te verbeteren en zelf keuzes te maken; Hasekamp is een mens, dus mensen hebben de fundamentele behoefte om hun eigen bestaan te verbeteren?

Democratische besluitvorming

De filosoof Martha Nussbaum ontwikkelde een theorie rond menselijke vermogens en mogelijkheden. Mensen hebben bijvoorbeeld de kans om oud te worden, om deel te nemen aan het economisch verkeer of onderdeel te zijn van democratische besluitvorming. Deze mogelijkheden ziet zij als basisvoorwaarde om het eigen bestaan te verbeteren.

Met de behoefte het eigen bestaan te verbeteren onderschrijft zij Hasekamp. Maar anders dan de CBP-directeur zijn veel mensen deze fundamentele behoeften ontnomen. Armoede is dan niet het moeten leven onder de lage-inkomensgrens (CBP), maar het verstoken zijn van deze fundamentele mogelijkheden. Dit staat in schril contrast met de algemenere definitie van ontwikkeling. Daarbij wordt enkel gekeken naar de groei van het bruto nationaal product, en naar armoede als het ontberen van inkomen. 

Inzichten en signalen

‘Voor het bredere publiek ‘vertalen’ we wetenschappelijke inzichten naar de dagelijkse beleidspraktijk, waarmee we een nuchtere feitelijke basis leveren’, zo kun je op de site van het CPB lezen. Dan is het niet zo vreemd dat je niet bij Nussbaum uitkomt: filosofie biedt kennelijk geen wetenschappelijke inzichten.

In dit verband wil ik nogmaals de bestuurder aanhalen die reageerde op signalen van de or over grensoverschrijdend gedrag, met de opmerking dat hem die signalen niet hadden bereikt. Toen de or opmerkte dat dat misschien onderdeel was van het probleem, ging hij - kennelijk niets begrijpend - over op het volgende agendapunt. Geen cijfers, dus is er niets te ‘vertalen’ …

Theo Brassé

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Column: keuzes rond arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn ook taak...

In Nederland zijn werknemers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Werkgevers betalen hiervoor premies aan het UWV, dat de hoogte van de premie bepaalt op basis van de arbeidsongeschiktheid in de sector. Maar ook de ondernemingsraad speelt hierin een rol, stelt Inge Bakker van Montae.

Beeld: Shutterstock

Ongewenst gedrag komt het meest voor in zorg en horeca: ontbrekend...

Ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten, komt het vaakst voor in de zorg en horeca. In totaal heeft 17% van de werkenden hiermee te maken, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Bij een goed ADM-beleid gaat het om preventie, niet om sancties

Tijdens het werk mag je geen glaasje op hebben. Maar hoe kan een organisatie een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) ontwikkelen dat zowel voor de werknemers als voor het bedrijf werkt? En welke rol speelt de or hierin?

Beeld: Shutterstock

Arbeidsinspectie: fysieke belasting pakketdiensten moet omlaag

De grote pakketdiensten in Nederland, waaronder PostNL, DHL, UPS, GLS, FedEx en DPD, laten hun medewerkers in de depots te zwaar tillen en bukken, zo ontdekte de Arbeidsinspectie. Dit vergroot het risico op rug- en nekklachten, vooral door het hoge werktempo.

Beeld: Shutterstock

Checklist: is het ziekteverzuimbeleid in jouw organisatie op orde?

Controleer als or de volgende punten bij je werkgever: Is er zorgvuldig nagedacht over het verzuimbeleid? Zijn de protocollen duidelijk vastgelegd en was de or betrokken bij het opstellen ervan? Met deze checklist krijg je snel inzicht in de staat van het verzuimbeleid.

Beeld: Shutterstock

Rechter over ziekteverzuimbeleid: dit zijn de rechten en plichten van...

Mag de bedrijfsarts arbeidsongeschikte werknemers verplichten zich door een expert te laten onderzoeken? Wat zijn de gevolgen van weigering? De centrale ondernemingsraad en de werkgever verschillen hierover van mening, en de kantonrechter zal op verzoek antwoorden geven. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.