Cijfers

Cijfers

Oké. Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Plan Bureau CPB, onderkent in een interview dat we ons 'op een onhoudbaar pad bevinden, als het gaat om uitputting van grondstoffen, aantasting van biodiversiteit en klimaatverandering'.

Maar als je dan denkt dat hij de degrowth-beweging omarmt, kom je van een koude kermis thuis. Die beweging zegt dat het huidige systeem, gericht op de groei van consumptie, op de schop moet. Volgens Hasekamp druist het beperken van groei in tegen de fundamentele behoefte van de mens om het eigen bestaan te verbeteren en zelf keuzes te maken.

Drogreden?

Met andere woorden, er deugt iets niet met mensen die een wereld voorstaan waarin de nadruk ligt op duurzaamheid, niet-materiele waarden en een eerlijke verdeling van welvaart! Of betreft het een drogreden: Hasekamp heeft een fundamentele behoefte om zijn eigen bestaan te verbeteren en zelf keuzes te maken; Hasekamp is een mens, dus mensen hebben de fundamentele behoefte om hun eigen bestaan te verbeteren?

Democratische besluitvorming

De filosoof Martha Nussbaum ontwikkelde een theorie rond menselijke vermogens en mogelijkheden. Mensen hebben bijvoorbeeld de kans om oud te worden, om deel te nemen aan het economisch verkeer of onderdeel te zijn van democratische besluitvorming. Deze mogelijkheden ziet zij als basisvoorwaarde om het eigen bestaan te verbeteren.

Met de behoefte het eigen bestaan te verbeteren onderschrijft zij Hasekamp. Maar anders dan de CBP-directeur zijn veel mensen deze fundamentele behoeften ontnomen. Armoede is dan niet het moeten leven onder de lage-inkomensgrens (CBP), maar het verstoken zijn van deze fundamentele mogelijkheden. Dit staat in schril contrast met de algemenere definitie van ontwikkeling. Daarbij wordt enkel gekeken naar de groei van het bruto nationaal product, en naar armoede als het ontberen van inkomen. 

Inzichten en signalen

‘Voor het bredere publiek ‘vertalen’ we wetenschappelijke inzichten naar de dagelijkse beleidspraktijk, waarmee we een nuchtere feitelijke basis leveren’, zo kun je op de site van het CPB lezen. Dan is het niet zo vreemd dat je niet bij Nussbaum uitkomt: filosofie biedt kennelijk geen wetenschappelijke inzichten.

In dit verband wil ik nogmaals de bestuurder aanhalen die reageerde op signalen van de or over grensoverschrijdend gedrag, met de opmerking dat hem die signalen niet hadden bereikt. Toen de or opmerkte dat dat misschien onderdeel was van het probleem, ging hij - kennelijk niets begrijpend - over op het volgende agendapunt. Geen cijfers, dus is er niets te ‘vertalen’ …

Theo Brassé

Lees meer over

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.

Foto: Shutterstock

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock

Winterse werkomstandigheden? Zorg dat ze zijn meegenomen in RI&E!

Kou, ijs en sneeuw vormen een risico wanneer werknemers buiten werken. Maar wanneer is het te koud? En wat betekent dit voor de RI&E? Dit zijn belangrijke onderwerpen waar de or op kan letten.

Beeld: Shutterstock

Met arbozorg aan tafel: vierhoeksoverleg helpt or bij monitoren...

Stel, je werkgever actualiseert de RI&E of start een nieuw vitaliteitsplan. Als or sta je dan op een tweesprong: wil je vanaf het begin betrokken worden of wachten op het instemmingsverzoek? Gelukkig biedt het wettelijk recht op vierhoeksoverleg uitkomst.

Beeld: Shutterstock

CSRD komt eraan: werk voor de or in duurzaamheidsrapportage

Er komt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Wat houdt deze richtlijn in en wat betekent dit voor ondernemingsraden?

Beeld: Shutterstock

Dit is de verborgen waarde van de or in de RI&E

De or speelt een belangrijke rol bij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en kan daarnaast bijdragen door praktijkervaring te delen. Dit artikel onderzoekt hoe de or risico's kan toetsen, oorzaken kan identificeren en praktische maatregelen kan voorstellen.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

Column: keuzes rond arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn ook taak...

In Nederland zijn werknemers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Werkgevers betalen hiervoor premies aan het UWV, dat de hoogte van de premie bepaalt op basis van de arbeidsongeschiktheid in de sector. Maar ook de ondernemingsraad speelt hierin een rol, stelt Inge Bakker van Montae.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.