Samen sterker

Samen sterker

Als ik op een bijeenkomst ben waar verschillende ondernemingsraden elkaar tegenkomen, valt mij op dat ik steeds dezelfde conclusie hoor: "Wat is het toch leuk om ervaringen uit te wisselen en te horen waar andere ondernemingsraden mee bezig zijn!"

Ik vind het ook altijd heel leerzaam om te horen waar andere or-leden zich voor inzetten, hoever ze zijn in het overleg met de bestuurder, hoe de bestuurder de positie van de or ziet, en welke inhoudelijke thema’s voor een or spelen. Dit is niet alleen interessant met ondernemingsraden binnen de gezondheidszorg maar soms juist ook daarbuiten. Eigenlijk vind ik dit soort uitwisseling op elk niveau op een andere manier waardevol.

Op inhoud

Regelmatig hebben wij als dagelijks bestuur overleg met de ondernemingsraden van de andere UMC’s. Dit kunnen we ook heel inhoudelijk insteken. In de verschillende UMC’s lopen we namelijk soms tegen dezelfde zaken aan. Soms is iets al goed geregeld in het ene UMC en minder goed in het andere UMC. Dan kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren door onze ervaringen te delen. Klinkt heel nuttig. Maar toch merken we dat het best lastig is die verbinding te blijven leggen, want het kost tijd. Tijd om af te spreken en onderwerpen te bepalen. En tijd om te reizen naar de UMC’s die toch best ver uit elkaar liggen, voor Nederlandse begrippen.

Op thema

Via het jongerennetwerk medezeggenschap van de SER heb ik contact met andere jonge or-leden uit verschillende sectoren. Via dit netwerk hoor ik hoe andere jongeren hun weg vinden binnen de medezeggenschap. Ook schrijven we aanbevelingen rond een thema dat ons bijzonder aanspreekt. Het is mooi om te zien hoe snel we tot een gezamenlijk gedragen thema komen. En hoe dit thema voor iedereen toe te passen is binnen de eigen or, zij het soms op een andere manier. Datzelfde merk ik nu wij als or ook aangesloten zijn bij de Raad voor Duurzame medezeggenschap. Uit onderzoek werden een aantal thema’s gehaald die belangrijk zijn voor de toekomst van de medezeggenschap. Elk thema was op de een of andere manier toepasbaar voor alle ondernemingsraden die bij de eerste bijeenkomst aanwezig waren. Heel leerzaam om ook op thema contact te hebben met andere or’s.

Landelijk

In mijn rol als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap merk ik ook dat de ondernemingsraden vaak met dezelfde thema’s bezig zijn of met dezelfde dilemma’s worstelen. De ondernemingsraden zijn meestal lid van NVMz via de platforms in de verschillende sectoren, maar kunnen ook individueel aansluiten. Meer samenwerking en meer uitwisseling van ervaringen zou kunnen helpen om de positie van de medezeggenschap te verbeteren en de impact te vergroten. Over het algemeen zijn we namelijk allemaal met dezelfde taken bezig, komen we dezelfde uitdagingen tegen en werken we aan dezelfde thema’s. Alleen soms met een iets andere inhoud.

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Onze or is murw geslagen door conflicten met de bestuurder: wat...

Onze or is murw geslagen door voortdurende conflicten met de bestuurder. Inmiddels zijn 2 or-leden uit frustratie opgestapt. Hoe kunnen we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.