Samen sterker

Samen sterker

Als ik op een bijeenkomst ben waar verschillende ondernemingsraden elkaar tegenkomen, valt mij op dat ik steeds dezelfde conclusie hoor: "Wat is het toch leuk om ervaringen uit te wisselen en te horen waar andere ondernemingsraden mee bezig zijn!"

Ik vind het ook altijd heel leerzaam om te horen waar andere or-leden zich voor inzetten, hoever ze zijn in het overleg met de bestuurder, hoe de bestuurder de positie van de or ziet, en welke inhoudelijke thema’s voor een or spelen. Dit is niet alleen interessant met ondernemingsraden binnen de gezondheidszorg maar soms juist ook daarbuiten. Eigenlijk vind ik dit soort uitwisseling op elk niveau op een andere manier waardevol.

Op inhoud

Regelmatig hebben wij als dagelijks bestuur overleg met de ondernemingsraden van de andere UMC’s. Dit kunnen we ook heel inhoudelijk insteken. In de verschillende UMC’s lopen we namelijk soms tegen dezelfde zaken aan. Soms is iets al goed geregeld in het ene UMC en minder goed in het andere UMC. Dan kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren door onze ervaringen te delen. Klinkt heel nuttig. Maar toch merken we dat het best lastig is die verbinding te blijven leggen, want het kost tijd. Tijd om af te spreken en onderwerpen te bepalen. En tijd om te reizen naar de UMC’s die toch best ver uit elkaar liggen, voor Nederlandse begrippen.

Op thema

Via het jongerennetwerk medezeggenschap van de SER heb ik contact met andere jonge or-leden uit verschillende sectoren. Via dit netwerk hoor ik hoe andere jongeren hun weg vinden binnen de medezeggenschap. Ook schrijven we aanbevelingen rond een thema dat ons bijzonder aanspreekt. Het is mooi om te zien hoe snel we tot een gezamenlijk gedragen thema komen. En hoe dit thema voor iedereen toe te passen is binnen de eigen or, zij het soms op een andere manier. Datzelfde merk ik nu wij als or ook aangesloten zijn bij de Raad voor Duurzame medezeggenschap. Uit onderzoek werden een aantal thema’s gehaald die belangrijk zijn voor de toekomst van de medezeggenschap. Elk thema was op de een of andere manier toepasbaar voor alle ondernemingsraden die bij de eerste bijeenkomst aanwezig waren. Heel leerzaam om ook op thema contact te hebben met andere or’s.

Landelijk

In mijn rol als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap merk ik ook dat de ondernemingsraden vaak met dezelfde thema’s bezig zijn of met dezelfde dilemma’s worstelen. De ondernemingsraden zijn meestal lid van NVMz via de platforms in de verschillende sectoren, maar kunnen ook individueel aansluiten. Meer samenwerking en meer uitwisseling van ervaringen zou kunnen helpen om de positie van de medezeggenschap te verbeteren en de impact te vergroten. Over het algemeen zijn we namelijk allemaal met dezelfde taken bezig, komen we dezelfde uitdagingen tegen en werken we aan dezelfde thema’s. Alleen soms met een iets andere inhoud.

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.