Pas op voor pensioencomplotten!

Pas op voor pensioencomplotten!

De komst van het nieuwe pensioenstelsel is misdadig. Het wordt er doorgedrukt omdat, uhm, even kijken op LinkedIn…

Omdat de overheid niet naar pensioenspecialisten luistert en ze uit de pensioenpotten wil roven, en Sigrid Kaag ook, en bedrijven ook, en “Brussel” al helemaal, en de pensioenbranche zelf natuurlijk. Ook om te zorgen dat we geld krijgen uit het coronaherstelfonds. En zodat het WEF haar agenda erdoor kan drukken en we arm worden en slaven van de elite.

Schaap

We vragen weleens om onderbouwing van deze stellingen op LinkedIn. Als er al een reactie komt, is die meestal dat we een schaap zijn. Tsja, dat zet je dan toch weer even aan het denken.

De complotten maken mensen boos. Boos op hun zelf verzonnen complot. Wij denken dat ze ontstaan door drie dingen:

1 – pensioen bestaat uit een reeks van moeilijk te doorgronden abstracties;

2 – de pensioenuitleg (zelfs door de overheid) is vaak “onhandig”, en:

3 – het gaat om veel geld.

Combineer dat met een algemeen wantrouwen tegenover overheid en wetenschap, en je hebt krachtvoer voor de complottenkwekerij.

Scherpe, heldere en eerlijke pensioencommunicatie

Als je niet oppast gaan binnen je eigen bedrijf ook overtuigingen over pensioen woekeren die niet behulpzaam zijn. De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel biedt daar vruchtbare aarde voor.

Dit help je voorkomen met heldere, scherpe en eerlijke pensioeninformatie. Het liefst te leveren in persoonlijke gesprekken. Betrek hierbij zo nodig een specialist. Want als het nét niet klopt of het wordt nét niet gesnapt, kun je zomaar een rondzwevend complot in je bedrijf aantreffen. En dat gaat de overgang naar het nieuw pensioenstelsel niet helpen.

Mark Jordens, programma/projectmanager Edmond Halley

Mark Jordens

Mark Jordens is programma/projectmanager bij Edmond Halley

Beeld: Shutterstock

Heeft de or instemmingsrecht bij wijzigingen in het...

Heeft de or instemmingsrecht bij een (nieuwe) regeling in het personeelshandboek over overlijden en rouw? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Checklist pensioenbeleid: in welke situatie heeft de or invloed?

Deze checklist geeft overzichtelijk weer in welke situaties een ondernemingsraad invloed kan uitoefenen op het pensioenbeleid van de organisatie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: belangrijke or-punten voor het personeelshandboek

Regels en richtlijnen voor medewerkers worden vaak vastgelegd in een personeelshandboek. De or speelt een belangrijke rol bij het beoordelen en goedkeuren van dit handboek. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten.

Checklist: regelingen in het personeelshandboekVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: regelingen in het personeelshandboek

Over veel regelingen in het personeelshandboek heeft de ondernemingsraad iets te vertellen. Houd met deze checklist in de hand vinger aan de pols.

Beeld: Shutterstock

Heeft or rechten bij vastleggen instructies leidinggevenden voor...

Dat de or instemmingsrecht heeft als het gaat om het vaststellen, veranderen en intrekken van een verzuimbeleid, is algemeen bekend. Maar hoe zit het met de instructie die leidinggevenden krijgen om uitgevallen medewerkers te begeleiden? Welke mogelijkheden heeft de or om ervoor te zorgen dat leidinggevenden niet te veel gaan pushen?

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeelddocument: alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met personeelszaken een effectief alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) te ontwikkelen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Let op: het vaststellen, wijzigen of intrekken van dit beleid vereist instemming.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.