Over witte en grijze vlekken in het pensioen

Over witte en grijze vlekken in het pensioen

Witte en grijze vlekken, weer een paar pensioentermen erbij. En er zijn er al zo veel.

Over witte vlekken is al veel geschreven. Een witte vlek betekent dat een werknemer helemaal geen pensioen opbouwt via zijn werkgever, en later waarschijnlijk alleen een AOW-uitkering heeft. In de nieuwe pensioenwetgeving worden maatregelen genomen om dit tegen te gaan. Een grijze vlek is een pensioen dat vooral bestaat uit AOW en maar een klein beetje uit pensioen vanuit een dienstverband. Zodat de werknemer in totaliteit maar een klein pensioen heeft dat vooral uit AOW bestaat.

Grijze vlekken

Over grijze vlekken is veel minder bekend. Daarom heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder voor pensioenregelingen die door een verzekeraar worden uitgevoerd, hier onderzoek naar gedaan. Een aantal interessante (en zorgelijke) zaken worden duidelijk uit het rapport. Zo heeft meer dan 70 procent van de Nederlandse werknemers met een beschikbare premieregeling een premie-inleg van 10 procent of lager. En, van de ruimte om fiscaalvriendelijk pensioen op te bouwen wordt in beschikbare premieregelingen gemiddeld nog geen 35 procent gebruikt. Terwijl dit in middelloonregelingen circa 90 procent is.

Uiteindelijk geven dit soort cijfers een behoorlijk aantal werknemers met een magere beschikbare premieregeling een te laag pensioen. Bij een inkomen van rond de 42.000 per jaar blijft er circa 21.000 over, en daar zit de AOW-uitkering al bij in.

Tijd voor actie

De AFM vindt het tijd voor actie. Zij roept sociale partners op de komende jaren werk te maken van de kwaliteit van een flink aantal beschikbare premieregelingen zoals deze nu worden uitgevoerd. De AFM roept de pensioensector en sociale partners ook op om in gesprek te gaan over de grijze vlekken, om deze in de toekomst te voorkomen.

Zo moeten werknemers meer inzicht krijgen in hun pensioenresultaten om te voorkomen dat zij (ten onrechte) denken ‘dat het wel vast wel goed geregeld is’. De pensioensector en de sociale partners moet werknemers daarbij helpen. Voor ondernemingsraden een heel goede reden om zich in de pensioenregeling te verdiepen! En zeker die van organisaties met een beschikbare premieregeling.

Inge Bakker is Pensioenadviseur bij Montae & Partners

Beeld: Shutterstock

Heeft de or instemmingsrecht bij wijzigingen in het...

Heeft de or instemmingsrecht bij een (nieuwe) regeling in het personeelshandboek over overlijden en rouw? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Checklist pensioenbeleid: in welke situatie heeft de or invloed?

Deze checklist geeft overzichtelijk weer in welke situaties een ondernemingsraad invloed kan uitoefenen op het pensioenbeleid van de organisatie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: belangrijke or-punten voor het personeelshandboek

Regels en richtlijnen voor medewerkers worden vaak vastgelegd in een personeelshandboek. De or speelt een belangrijke rol bij het beoordelen en goedkeuren van dit handboek. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten.

Checklist: regelingen in het personeelshandboekVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: regelingen in het personeelshandboek

Over veel regelingen in het personeelshandboek heeft de ondernemingsraad iets te vertellen. Houd met deze checklist in de hand vinger aan de pols.

Beeld: Shutterstock

Heeft or rechten bij vastleggen instructies leidinggevenden voor...

Dat de or instemmingsrecht heeft als het gaat om het vaststellen, veranderen en intrekken van een verzuimbeleid, is algemeen bekend. Maar hoe zit het met de instructie die leidinggevenden krijgen om uitgevallen medewerkers te begeleiden? Welke mogelijkheden heeft de or om ervoor te zorgen dat leidinggevenden niet te veel gaan pushen?

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeelddocument: alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met personeelszaken een effectief alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) te ontwikkelen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Let op: het vaststellen, wijzigen of intrekken van dit beleid vereist instemming.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.