Stop met vragen stellen!

Stop met vragen stellen!

Ik heb onlangs mijn opleiding Navigator afgerond. Die methode steunt op de aanname dat een ondernemingsraad meer mag uitgaan van de eigen kennis. Deze methode is ontwikkeld in opdracht van de SER, om te komen tot een praktisch hulpmiddel waarmee de or proactief kan werken en invloed uitoefenen.

Als ondernemingsraad leer je dat je altijd alle voorhanden informatie kunt opvragen die je nodig hebt voor het or-werk. Met het informatierecht (artikel 31 van de Wet op Ondernemingsraden) kun je alles opvragen: financiële informatie, onderzoeksrapporten etc. Voordat je advies geeft, check je of de adviesaanvraag compleet is en of je nog aanvullende informatie nodig hebt. Vaak levert dit veel nieuwe vragen op. En dan is daar opeens het motto: “’stop met vragen stellen”.

Or-leden weten wat er leeft en speelt

Or-leden zijn de oren en ogen van de organisatie en weten heel veel. Het idee van de Navigator-methode is dat je pro-actief te werk gaat. Dus formuleer je als ondernemingsraad eerst wat je criteria of toetsingspunten zijn, voordat je een advies uitbrengt. Dus: wat vind je belangrijk, wat vind je met elkaar als groep belangrijk? Vanuit die vastgestelde criteria kom je tot je advies. Deze criteria moeten wel positief geformuleerd worden. Dus niet: minder werkdruk of regeldruk. Maar wel: meer vrijheid/ autonomie voor de medewerkers. Of: een financieel gezonde organisatie of een sociaal veilige werkomgeving.

Je hoeft geen oplossingen aan te dragen

Het idee is dat de or geen oplossingen hoeft aan te dragen, maar dat je criteria formuleert waar de oplossing aan dient te voldoen. Hierdoor komt er ook meer ruimte in het onderhandelingsproces. Soms heeft een ondernemingsraad de neiging om op de stoel van de bestuurder te gaan zitten, en wil je de directie vertellen wat er moet gebeuren. Met deze Navigator-methode denk je wel mee, maar heb je respect voor ieders rol en verantwoordelijkheid.

Geen vragen

Dus is het adagium “stop met vragen stellen”. Voordat je honderd-en-een vragen stelt aan de bestuurder, waarbij na beantwoording vaak nog meer vragen rijzen. Door vragen te stellen:

  • leg je de bal bij de ander;
  • voeg je niets toe aan de besluitvorming;
  • heb je geen duidelijk aanzien bij de achterban;
  • bevestig je afhankelijkheid.

Toetsingskader or

Hoe ga je te werk? Bij de start van een zittingsperiode stel je je algemene toetsingskader op. Daaraan toets je wijzigingen in beleid. Vervolgens kun je specifieke aanvullende toetsingskaders opstellen voor advies- of instemmingsaanvragen. Dit kader geeft aan wat de or belangrijk vindt (criteria). Je maakt het met de kennis die voorhanden is. Daarna presenteer je het meteen aan bestuurder en achterban. De criteria kunnen waar nodig worden bijgesteld. Je volgt de voortgang actief en onderhandelt waar nodig.

Zo gaf een or in een reorganisatietraject de volgende criteria mee aan het advies:

  • Het proces is logisch ingericht
  • De inhoud staat centraal en niet de structuur
  • Het is plan kostenneutraal
  • Eigenaarschap en verantwoordelijkheden liggen lager in de organisatie

Hiermee gaven zij kleur aan hun visie op de reorganisatie en is het voor de collega’s en de directie helder waarop de or de adviesaanvraag gaat beoordelen.

Samenvattend

De basisprincipes van de Navigatormethode zijn:

  • niet vragen maar iets vinden ;
  • niet wachten maar doen ;
  • niet de regels maar de inhoud.

Kleine oefening

Ga je nog met vakantie en weet je nog niet wat de bestemming moet worden? Stel dan criteria op waaraan de vakantie moet voldoen. Zo kregen wij dit jaar als criteria van de kinderen mee: zon, zee en strand. Raad eens waar we naar toe gaan?

Fijne zomerse weken gewenst!

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaarTienOpleidingen.nl. Contact? Tineke.visser@Tienopleidingen.nl

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Onze or is murw geslagen door conflicten met de bestuurder: wat...

Onze or is murw geslagen door voortdurende conflicten met de bestuurder. Inmiddels zijn 2 or-leden uit frustratie opgestapt. Hoe kunnen we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.