Or-werk, zo slecht voor je carrière nog niet

Or-werk, zo slecht voor je carrière nog niet

Toen ik net or-lid werd waren mensen benieuwd wat mij bewoog om als jonge medewerker in de or te gaan. Een veelgehoord en hardnekkig vooroordeel is dat het or-werk slecht voor je carrière zou zijn.

Je zou stil blijven staan omdat de aandacht gericht blijft op de or in plaats van je door te ontwikkelen in je hoofdfunctie. Ook het feit dat je nu kritischer meekijkt met beleid en samenwerkt met de bestuurder en MT-leden, kan je een andere, mogelijk negatieve, positie geven op je eigen afdeling.

Andere kwaliteiten

Persoonlijk heb ik dit nooit ervaren, niet eens een klein beetje. Voor mij bood het or-werk juist de kans om andere kwaliteiten te ontdekken en ontwikkelen. Kwaliteiten die ik in mijn hoofdfunctie niet kwijt kan, of in ieder geval in veel mindere mate.

Kwaliteiten die eerder ook niet van mij gevraagd werden. Kritisch lezen, samenwerken in een grote en diverse groep zonder hiërarchie, de juiste vragen stellen, het zijn enkele voorbeelden van kwaliteiten waarin je je als or-lid kunt ontwikkelen.

Volgens mij zijn deze kwaliteiten in veel verschillende functies waardevol. En kan je dit ook prima op je CV of in een sollicitatiegesprek gebruiken om je ervaring te onderbouwen. Het helpt hierbij wel om het or werk te specificeren, wat heb je in die tijd precies gedaan, geleerd of ontwikkeld.

Positieve positie

Ook een mogelijk andere positie op de afdeling door mijn or werk heeft voor mij persoonlijk nooit negatief uitgepakt. Collega’s zijn in het begin vooral nieuwsgierig; ik heb op je gestemd, wat ga je nu eigenlijk doen? Soms komen ze met vragen, meestal over de cao of vakbondskwesties. In zulke gevallen kon ik ze doorverwijzen naar de juiste persoon. Mijn kritische houding werd door het management van mijn afdeling, zoals ik het heb ervaren, juist gewaardeerd in plaats van gevreesd.

Twee werelden worden één

Wel voelde ik altijd een kloof tussen mijn hoofdfunctie en mijn werk als or lid. Misschien dat het verschil tussen mijn praktische, actieve hoofdfunctie en het or-werk hierbij een rol speelt. Maar het voelde als twee verschillende werelden. In elke wereld ontwikkelde ik mij op een andere manier. Het zou mooi zijn wanneer die twee werelden meer bij elkaar worden gebracht en elkaar kunnen ondersteunen.

Hoewel het or werk niet wordt beoordeeld door je eigen leidinggevende, zou het laagdrempelig bespreken van je voortgang in het or werk en wat je doet en waarom je het leuk vindt wel kunnen helpen de kloof te dichten. Dat zou het nog makkelijker maken om te onderbouwen dat het or werk je juist helpt ontwikkelen en verrijkt, zonder nadelige effecten voor je carrière!

Lees meer over

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

beeld: Shutterstock

Checklist: de interne werkwijze van de or

Leden van de ondernemingsraad combineren hun or-werk met hun reguliere taken. Een slimme werkindeling is essentieel om dit goed te organiseren. De checklist hieronder helpt or-leden hun taken effectief aan te pakken.

Beeld: Shutterstock

Kunnen medewerkers hun vertrouwen in de or opzeggen, en wat zijn de...

Een deel van de organisatie heeft collectief het vertrouwen in de or opgezegd. Wat betekent dit voor de ondernemingsraad? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een medezeggenschapsvraag.

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

Het BOB-model, dat wordt gebruikt in advies- en instemmingstrajecten, doorloopt de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Dit model helpt ondernemingsraden om interne vergaderingen gestructureerd en effectief te laten verlopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.