Medezeggenschap, zeg het maar!

Medezeggenschap, zeg het maar!

Op 8 september was er een themabijeenkomst onder de titel: "medezeggenschap: verleden, heden en toekomst".

Op het landgoed De Zonneheuvel, de thuishaven van SBI-Formaat, werd ingegaan op de geschiedenis van de medezeggenschap, op het werk van de commissie bevordering medezeggenschap en op de verhouding tussen vakbond en or. Kortom een must voor iemand die zich nog voor de verzelfstandiging van de or (1979) al bezighield met dit fenomeen.

Door een wat ongelukkige samenloop van omstandigheden moest ik helaas verstek laten gaan. Gelukkig was een van mijn partners in crime wel in de gelegenheid om aan de bijeenkomst deel te nemen. De bijeenkomst was nauwelijks op gang, toen hij me appte dat hij bijkans van zijn stoel was gevallen. Wat was het geval: de directeur van het SBI had laten weten dat participatie – in besluitvorming – geen medezeggenschap is! 

Dicht(er) bij je principes komen

Stel: je werkt in een organisatie waar de or het principe hanteert dat, nadat bleek dat niets doen geen oplossing is, niet hìj in de gelegenheid moet worden gesteld te participeren in het bedenken van mogelijke oplossingen, maar de collega’s over wier werk en werkomstandigheden het gaat. Hoe dichter kun je bij het principe komen van ‘bijdragen aan het goed functioneren van de organisatie’ (Wor art. 2)? Hoe groot kan het draagvlak zijn en daarmee de effectiviteit voor die noodzakelijke aanpassingen, als betreffende collega’s het gevoel hebben eigenaar van die wijziging te zijn?

In een ziekenhuis werden er plannen ontwikkeld om de structuur van de afdeling Opleidingen flink te wijzigen. Betreffende medewerkers hadden werkelijk geen idee van noodzaak, nut en urgentie om dat te doen. Maar na een overleg met RvB lieten enkele leden van de or weten vertrouwen te hebben in de voorgestelde wijzigingen en er dus een positief advies in het verschiet lag.

Ik snap die SBI-directeur wel: ondernemingsraden die dit principe hanteren, zullen niet voor scholing bij het SBI aankloppen. Of was hij geërgerd over mijn laatste blog …

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Praktijkvoorbeeld bemiddeling bedrijfscommissie bij conflict or en...

Bij een conflict tussen een or en de bestuurder zijn er verschillende manieren om dit op te lossen met externe hulp. Voordat de rechter wordt ingeschakeld, kan de bedrijfscommissie van de SER bemiddelen. In een serie artikelen behandelen we praktijkvoorbeelden van deze bemiddeling.

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Verbeter de effectiviteit van de or door alle karakterkleuren te...

Wil je de samenwerking en communicatie in de or verbeteren, erken dan dat iedereen anders tegen zaken aankijkt. Het respecteren van deze verschillen is de basis voor effectieve samenwerking. Begin met het vaststellen van de kleuren in de or.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
or-commissie

Voor abonnees Checklist: commissies en werkgroepen binnen de or

Or-commissies en werkgroepen kunnen de efficiëntie van het or-werk verbeteren. Zijn ze binnen jouw or effectief? Gebruik de checklist om de commissies en werkgroepen in jouw or te evalueren en herhaal dit minstens één keer per zittingsperiode.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.