Is onze medezeggenschap nog wel van deze tijd?

Is onze medezeggenschap nog wel van deze tijd?

Gelukkig neemt het bestrijden van de uitwassen van big tech inmiddels serieuze vormen aan. De EU heeft met een reeks aan nieuwe regels big tech de wacht aangezegd. Met twee nieuwe Europese wetten wordt de concurrentie vergroot en de positie van de consument versterkt. De Amerikaanse regering pakt Google aan. Dat doet de Consumentenbond ook, maar dan vanwege schending van de privacy gedurende lange tijd. Dat doet op zich deugd.

Op een ander groot thema, duurzaamheid, komt het rumoer vooral van buiten (XR, Milieudefensie etc.), of van de politiek, bijvoorbeeld opnieuw Europa. De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht vooral grote bedrijven vanaf 2024 te rapporteren op het gebied van duurzaamheid, waarbij de accountant meekijkt. Ook de WRR, belangrijk adviseur van de regering, roert zich met het rapport ‘Goede zaken, naar een grotere maatschappelijke bijdrage van ondernemingen’.

Geen advies over moderne zaken?

Wat mij opvalt is dat we in de medezeggenschap nog een beentje bij moeten trekken als het gaat om zulke thema’s van deze tijd. Ik heb serieus nog nooit een adviesaanvraag gezien over een maatregel in verband met de zorg van de onderneming voor het milieu. Ever. En mijn collega’s ook niet.

Als het gaat om de digitale wereld, zie ik af en toe een investering in ERP-software in mijn agenda verschijnen. En soms wat schermutselingen over het opslaan van persoonsgegevens in een omgeving die niet zo privacy-vriendelijk is (lees de USA). Maar verder is het best wel stil. Ook als het gaat om de digitale transformatie, terwijl die toch echt impact zal geven op veel werkzaamheden en in bredere lagen van organisaties.

Tijd voor actie?

Het is een beetje gissen naar de oorzaak van al dit gebrek aan medezeggenschapsbetrokkenheid. Het meest waarschijnlijk is, dat directies zich niet heel actief bezighouden met deze thema’s, en daarmee ook ondernemingsraden niet. Het feit dat de politiek ingrijpt, dat adviesorganen rapporten schrijven en actievoerders de trom roeren, wijst daarop. Volgzame medezeggenschap, of tijd voor actie?

André van Deijk, OR Consultancy

André van Deijk is senior adviseur bij OR Consultancy. Hij ondersteunt ondernemingsraden vooral bij overnames, fusies, organisatieveranderingen, financieringsvraagstukken en investeringen. Daarnaast is hij bestuurslid van de branchevereniging van medezeggenschapsbedrijven BVMZ.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Recordaantal meldingen van fusies en overnames bij SER in 2024

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in 2024 een recordaantal meldingen ontvangen van fusies en overnames. Met 950 aanmeldingen werd het vorige record uit 2021 overtroffen, terwijl in de tussenliggende jaren het aantal meldingen juist afnam.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.