Als je je aanmeldt als kandidaat voor een politieke partij, weet je dat je onder een vergrootglas komt te liggen. Hoe dom kun je zijn, in het geval van kandidaat-kamerlid van de BBB, om je daaraan bloot te stellen. Deze politiek bepaald niet sensitieve gast had op Twitter zijn mogelijke toekomstige collega’s alvast de maat genomen. En niet zo zuinig. Hij maakte ze onder meer uit voor ‘kindermishandelaar’, ‘NSB’er’, ‘pharmahoer’, ‘nazibitch’ en ‘oorlogsmisdadiger’. Als we dan toch bezig zijn is het Duitse woord ‘gehirnamputiert‘ hier wel op zijn plaats! De reactie van de BBB bij zijn ontmaskering had veel weg van: ‘Wir haben es nicht gewusst …‘
Meeliften
Een nieuwe politieke partij, of een partij die in de Tweede Kamer maximaal vijftien zetels bezet, mag per kieskring maximaal vijftig kandidaten stellen. Bij zestien of meer mag een partij al 80 kandidaten stellen. De BBB mag dus 50 kandidaten per kring stellen. Tja, dan kan er weleens een leeghoofd over het hoofd worden gezien. Maar er waren op een bepaald moment prognoses dat iemand op de 13e plaats op betreffende lijst het pluche zou gaan drukken.
Bij de verkiezingen in 2021 had een kandidaat ongeveer 17.500 stemmen nodig om op eigen kracht in de Kamer te komen. De meeste kandidaten, zo ook dit leeghoofd, moeten het dus hebben van meeliften met de lijsttrekker.
Personenstelsel in medezeggenschapsland
Het personenstelsel krijgt in medezeggenschapsland steeds meer de voorkeur. Meeliften bij de verkiezingen van ondernemingsraden komt dan ook veel minder voor. Het gebrek aan binding met de vakbonden hoeft geen probleem te zijn. Elk voorgenomen besluit toets je op het al of niet toekomstbestendiger maken van de organisatie. En een besluit waar medewerkers niet of onvoldoende bij betrokken waren, zal daar in ieder geval niet aan bijdragen …