22 november is het dan zover!

22 november is het dan zover!

Meer dan 1100 kandidaten lopen de kans op een zetel in de Tweede Kamer.

Als je je aanmeldt als kandidaat voor een politieke partij, weet je dat je onder een vergrootglas komt te liggen. Hoe dom kun je zijn, in het geval van kandidaat-kamerlid van de BBB, om je daaraan bloot te stellen. Deze politiek bepaald niet sensitieve gast had op Twitter zijn mogelijke toekomstige collega’s alvast de maat genomen. En niet zo zuinig. Hij maakte ze onder meer uit voor ‘kindermishandelaar’, ‘NSB’er’, ‘pharmahoer’, ‘nazibitch’ en ‘oorlogsmisdadiger’. Als we dan toch bezig zijn is het Duitse woord ‘gehirnamputiert‘ hier wel op zijn plaats! De reactie van de BBB bij zijn ontmaskering had veel weg van: ‘Wir haben es nicht gewusst …‘

Meeliften

Een nieuwe politieke partij, of een partij die in de Tweede Kamer maximaal vijftien zetels bezet, mag per kieskring maximaal vijftig kandidaten stellen. Bij zestien of meer mag een partij al 80 kandidaten stellen. De BBB mag dus 50 kandidaten per kring stellen. Tja, dan kan er weleens een leeghoofd over het hoofd worden gezien. Maar er waren op een bepaald moment prognoses dat iemand op de 13e plaats op betreffende lijst het pluche zou gaan drukken.

Bij de verkiezingen in 2021 had een kandidaat ongeveer 17.500 stemmen nodig om op eigen kracht in de Kamer te komen. De meeste kandidaten, zo ook dit leeghoofd, moeten het dus hebben van meeliften met de lijsttrekker.

Personenstelsel in medezeggenschapsland

Het personenstelsel krijgt in medezeggenschapsland steeds meer de voorkeur. Meeliften bij de verkiezingen van ondernemingsraden komt dan ook veel minder voor. Het gebrek aan binding met de vakbonden hoeft geen probleem te zijn. Elk voorgenomen besluit toets je op het al of niet toekomstbestendiger maken van de organisatie. En een besluit waar medewerkers niet of onvoldoende bij betrokken waren, zal daar in ieder geval niet aan bijdragen …

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Onze or is murw geslagen door conflicten met de bestuurder: wat...

Onze or is murw geslagen door voortdurende conflicten met de bestuurder. Inmiddels zijn 2 or-leden uit frustratie opgestapt. Hoe kunnen we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

beeld: Shutterstock

Checklist: de interne werkwijze van de or

Leden van de ondernemingsraad combineren hun or-werk met hun reguliere taken. Een slimme werkindeling is essentieel om dit goed te organiseren. De checklist hieronder helpt or-leden hun taken effectief aan te pakken.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.