Richting, kleur en inhoud

Richting, kleur en inhoud

Op de een of andere manier ben ik weer stevig aan de gang met visie de laatste tijd. Visie en de rol van de ondernemingsraad, visie van de ondernemingsraad en de rol van de leden. Invulling van die rol als vertaling van die visie. Trappetje op, trappetje af.

Het begon met een grote Cor ‑ die in zijn voegen kraakte onder het gewicht van een enorm opgetuigd apparaat aan commissies en ondersteuning, zonder dat er veel uitkwam. De diagnose was: gebrek aan visie. Geen kleur, geen heldere rol, geen duidelijke doelen en daarmee eigenlijk geen wezenlijke bijdrage. En zeker geen regie.

Er waren zoveel mensen die vonden dat ze wat te vertellen hadden dat het alle kanten opging. De oplossing: commissies weg, visie op tafel en een open gesprek met de bestuurder om nieuwe verhoudingen af te spreken.

Visie op papier

Vervolgens een kleinere or die visie maar onzin vond. Gebabbel van een adviseur dat geen enkele relatie had met hen of de organisatie waar ze in functioneerden. Visie! Wie had dat nou nodig? Aan de slag met projecten. Doen! En niet zeuren. Met als resultaat chaos en heel veel discussie, want geen richting. Terug naar af dus, en toch een visie op papier gezet. “We hebben een identiteit”, zei de voorzitter met enige verwondering in zijn stem, toen de visie eenmaal op papier stond. De or stond ineens als speler op het veld, in plaats van als reserve op de bank of erger nog, als toeschouwer op de tribune, die in gevecht was met zichzelf.

“We hebben een identiteit”, zei de voorzitter met enige verwondering in zijn stem ”

En toen in een club or’s een reeks van gesprekken over or-leden die alleen maar voor het belang van hun achterban in de or zaten, en dus niets uitvoerden als hun vierkante meter niet bedreigd werd. En over or-leden die alleen maar het organisatiebelang bezig waren en alleen maar zo veilig mogelijk adviezen wilden geven, binnen de door het management verstrekte tijd. Daar werden anderen weer razend van. ”We zitten hier toch zeker voor de achterban!”. Dat ook, maar niet “alleen maar”. Zo bleek na een lange discussie waarbij de gemoederen hoog opliepen.

Voer voor advocaten?

In de medezeggenschap wordt heel vaak houvast gezocht bij de wet. Dan gaat het over bevoegdheden en rechten en hoe en wanneer zaken moeten worden ingediend. Voer voor advocaten.

Naar mijn smaak gaat het veel te weinig over “wat” en al helemaal niet over “waarom”. De wet maakt medezeggenschap mogelijk, maar vertelt je niet waar je als or voor staat. Dat mag je zelf verzinnen. En dat waar je voor staat, biedt een veel beter houvast. Je visie als eigen toetsingskader en daarmee regie over jezelf. Richting, kleur en inhoud.

Mooi man!

André van Deijk is senior adviseur bij OR Consultancy. Hij ondersteunt ondernemingsraden vooral bij overnames, fusies, organisatieveranderingen, financieringsvraagstukken en investeringen. Daarnaast is hij bestuurslid van de branchevereniging van medezeggenschapsbedrijven BVMZ.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.