Richting, kleur en inhoud

Richting, kleur en inhoud

Op de een of andere manier ben ik weer stevig aan de gang met visie de laatste tijd. Visie en de rol van de ondernemingsraad, visie van de ondernemingsraad en de rol van de leden. Invulling van die rol als vertaling van die visie. Trappetje op, trappetje af.

Het begon met een grote Cor ‑ die in zijn voegen kraakte onder het gewicht van een enorm opgetuigd apparaat aan commissies en ondersteuning, zonder dat er veel uitkwam. De diagnose was: gebrek aan visie. Geen kleur, geen heldere rol, geen duidelijke doelen en daarmee eigenlijk geen wezenlijke bijdrage. En zeker geen regie.

Er waren zoveel mensen die vonden dat ze wat te vertellen hadden dat het alle kanten opging. De oplossing: commissies weg, visie op tafel en een open gesprek met de bestuurder om nieuwe verhoudingen af te spreken.

Visie op papier

Vervolgens een kleinere or die visie maar onzin vond. Gebabbel van een adviseur dat geen enkele relatie had met hen of de organisatie waar ze in functioneerden. Visie! Wie had dat nou nodig? Aan de slag met projecten. Doen! En niet zeuren. Met als resultaat chaos en heel veel discussie, want geen richting. Terug naar af dus, en toch een visie op papier gezet. “We hebben een identiteit”, zei de voorzitter met enige verwondering in zijn stem, toen de visie eenmaal op papier stond. De or stond ineens als speler op het veld, in plaats van als reserve op de bank of erger nog, als toeschouwer op de tribune, die in gevecht was met zichzelf.

“We hebben een identiteit”, zei de voorzitter met enige verwondering in zijn stem ”

En toen in een club or’s een reeks van gesprekken over or-leden die alleen maar voor het belang van hun achterban in de or zaten, en dus niets uitvoerden als hun vierkante meter niet bedreigd werd. En over or-leden die alleen maar het organisatiebelang bezig waren en alleen maar zo veilig mogelijk adviezen wilden geven, binnen de door het management verstrekte tijd. Daar werden anderen weer razend van. ”We zitten hier toch zeker voor de achterban!”. Dat ook, maar niet “alleen maar”. Zo bleek na een lange discussie waarbij de gemoederen hoog opliepen.

Voer voor advocaten?

In de medezeggenschap wordt heel vaak houvast gezocht bij de wet. Dan gaat het over bevoegdheden en rechten en hoe en wanneer zaken moeten worden ingediend. Voer voor advocaten.

Naar mijn smaak gaat het veel te weinig over “wat” en al helemaal niet over “waarom”. De wet maakt medezeggenschap mogelijk, maar vertelt je niet waar je als or voor staat. Dat mag je zelf verzinnen. En dat waar je voor staat, biedt een veel beter houvast. Je visie als eigen toetsingskader en daarmee regie over jezelf. Richting, kleur en inhoud.

Mooi man!

André van Deijk is senior adviseur bij OR Consultancy. Hij ondersteunt ondernemingsraden vooral bij overnames, fusies, organisatieveranderingen, financieringsvraagstukken en investeringen. Daarnaast is hij bestuurslid van de branchevereniging van medezeggenschapsbedrijven BVMZ.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Onze or is murw geslagen door conflicten met de bestuurder: wat...

Onze or is murw geslagen door voortdurende conflicten met de bestuurder. Inmiddels zijn 2 or-leden uit frustratie opgestapt. Hoe kunnen we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.