'AOW-leeftijd voor zware beroepen moet terug naar 65'

'AOW-leeftijd voor zware beroepen moet terug naar 65'

Vakbond FNV vindt dat de AOW-leeftijd voor zware beroepen moet worden teruggedraaid naar 65 jaar. De bond is geërgerd nu er "na een jaar praten en actievoeren" nog geen nieuwe regeling is voor mensen met zware beroepen om vervroegd te kunnen uittreden.

FNV-pensioenexpert Piet Rietman uitte onlangs zijn grieven over de regeling vervroegd uittreden voor zware beroepen in De Telegraaf. De bond dreigt terug te komen op gemaakte afspraken in het pensioenakkoord.

Regeling Vervroegd Uittreden

Rietman wijst er op dat de huidige Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) tijdelijk is en afloopt in 2025. Na een jaar van overleg en actievoeren is er volgens hem nog altijd geen zicht op een nieuwe regeling. “Als overheid en werkgevers hun deel niet nakomen, willen we de AOW-leeftijd voor zware beroepen terugbrengen naar 65”, stelt Rietman.

De FNV kondigt stakingen aan in het openbaar vervoer in september. De bond wil daarmee de druk opvoeren om een regeling af te dwingen voor mensen die zwaar werk doen. “Als afspraken uitblijven, voelen we ons niet meer aan het pensioenakkoord gebonden", aldus Rietman.

Permanente regeling

Er moet een betere en bovendien permanente regeling komen voor zwaar werk, vindt de FNV.  De bond stelt dat het van belang is dat mensen die lang een fysiek of mentaal zwaar beroep hebben gehad, gezond hun pensioen kunnen halen. Het opschuiven van de pensioenleeftijd mag hen daarbij niet benadelen, zegt de bond.

De FNV wijst er ook op dat het voor veel mensen financieel niet haalbaar is om aan de RVU-regeling deel te nemen. Het bedrag in de regeling moet omhoog. Een bedrag ter hoogte van een AOW-uitkering is vaak niet genoeg om van rond te komen, zo stelt de bond in een manifest.
'Geld uit de pensioenpot halen om dit bedrag aan te vullen, betekent levenslang een lager pensioen. Bovendien wordt er nu tot aan de AOW-leeftijd ook geen pensioenpremie meer betaald als iemand eerder stopt met werken.’

Cao-partijen

De FNV stelt voor dat cao-partijen moeten bepalen wat precies zwaar werk is: de regeling is bedoeld voor mensen met fysiek of mentaal zwaar werk. ‘Werkgevers en vakbonden weten het beste waar zwaar werk gedaan wordt in een bedrijf of een sector. Laat die nu samen bepalen wie er voor de regeling in aanmerking komt.’

Lees meer over

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.

Beeld: Shutterstock

Column: 'Transitieplan pensioen, het is sneller 2025 dan je denkt'

2024 is een belangrijk jaar voor or's en werkgevers met een 'eigen' pensioenfondsregeling. Ze zijn bijvoorbeeld vrijwillig aangesloten bij een pensioenfonds of hebben hun eigen ondernemingspensioenfonds. Vóór 1 januari 2025 moet het transitieplan bij de DNB zijn ingediend.

Beeld: Shutterstock

Het nieuwe pensioenstelsel: welke stappen kan de or al zetten?

De Wet toekomst pensioenen is sinds 1 juli 2023 van kracht. Pensioenfondsen werken aan de overgang naar het nieuwe stelsel en informeren klanten over de gevolgen en keuzes. De or kan hierbij een belangrijke rol spelen. Dit artikel helpt de or zich goed voor te bereiden.

Inge Bakker, Senior pensioenadviseur Medezeggenschap
Montae & Partners

Instemmingsrecht or, ook bij arbeidsongeschiktheidspensioen en...

Arbeidsongeschiktheidspensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vooral het eerste woord heeft iets verwarrends, tegengestelds in zich. Gaat het nu om een inkomen voor nu en bij arbeidsongeschiktheid of juist om een inkomen voor later? In dit artikel gaat Inge Bakker van Montae & Partners kort op de begrippen in en legt uit wat de (vaak onderbelichte) rol van de or in deze arbeidsvoorwaarde is.

Op naar het nieuwe pensioenstelsel: een stappenplan voor de or

Sinds juli 2023 bevindt de Wet toekomst pensioenen (WTP) zich in een transitiefase. In deze periode moeten werkgevers en werknemers nieuwe afspraken maken over het pensioen. Vervolgens kunnen pensioenuitvoerders de afspraken uitvoeren. Dit artikel biedt de ondernemingsraad een aangepaste werkwijze voor het nieuwe pensioenstelsel.

Wijziging pensioenregeling, kan dat zomaar?

Een aantal (ex)werknemers eist dat de werkgever een ingevoerde wijziging van de pensioenregeling terugdraait. De rechtbank Rotterdam stelt zowel de eisers als de werkgever deels in het gelijk en deels in het ongelijk. Uiteindelijk trekt de werkgever aan het langste eind. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Als ondernemingsraad aan de slag met de WTP

Als ondernemingsraad aan de slag met de WTP

Koen Vermeulen, expert medezeggenschapsrecht bij GMW advocaten in Den Haag, vertelt over de belangrijke rol van de ondernemingsraad (OR) bij wijziging van de pensioenregeling.

Mogelijk referendum bij overgang nieuw pensioenstelsel

Mogelijk referendum bij overgang nieuw pensioenstelsel

Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, wil dat deelnemers aan een pensioenregeling ervoor kunnen kiezen om niet over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Er lijkt toch geen meerderheid in de Tweede Kamer voor de plannen van NSC. De tegenstanders van de huidige pensioenwet zijn verdeeld over de alternatieven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.