FNV-pensioenexpert Piet Rietman uitte onlangs zijn grieven over de regeling vervroegd uittreden voor zware beroepen in De Telegraaf. De bond dreigt terug te komen op gemaakte afspraken in het pensioenakkoord.
Regeling Vervroegd Uittreden
Rietman wijst er op dat de huidige Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) tijdelijk is en afloopt in 2025. Na een jaar van overleg en actievoeren is er volgens hem nog altijd geen zicht op een nieuwe regeling. “Als overheid en werkgevers hun deel niet nakomen, willen we de AOW-leeftijd voor zware beroepen terugbrengen naar 65”, stelt Rietman.
De FNV kondigt stakingen aan in het openbaar vervoer in september. De bond wil daarmee de druk opvoeren om een regeling af te dwingen voor mensen die zwaar werk doen. “Als afspraken uitblijven, voelen we ons niet meer aan het pensioenakkoord gebonden", aldus Rietman.
Permanente regeling
Er moet een betere en bovendien permanente regeling komen voor zwaar werk, vindt de FNV. De bond stelt dat het van belang is dat mensen die lang een fysiek of mentaal zwaar beroep hebben gehad, gezond hun pensioen kunnen halen. Het opschuiven van de pensioenleeftijd mag hen daarbij niet benadelen, zegt de bond.
De FNV wijst er ook op dat het voor veel mensen financieel niet haalbaar is om aan de RVU-regeling deel te nemen. Het bedrag in de regeling moet omhoog. Een bedrag ter hoogte van een AOW-uitkering is vaak niet genoeg om van rond te komen, zo stelt de bond in een manifest.
'Geld uit de pensioenpot halen om dit bedrag aan te vullen, betekent levenslang een lager pensioen. Bovendien wordt er nu tot aan de AOW-leeftijd ook geen pensioenpremie meer betaald als iemand eerder stopt met werken.’
Cao-partijen
De FNV stelt voor dat cao-partijen moeten bepalen wat precies zwaar werk is: de regeling is bedoeld voor mensen met fysiek of mentaal zwaar werk. ‘Werkgevers en vakbonden weten het beste waar zwaar werk gedaan wordt in een bedrijf of een sector. Laat die nu samen bepalen wie er voor de regeling in aanmerking komt.’