Percentage vakbondsleden onder werknemers verder gedaald

Percentage vakbondsleden onder werknemers verder gedaald
Beeld: Shutterstock

In 2023 was slechts 15% van de werknemers vakbondslid, wat een verdere afname betekent. Hierdoor neemt de invloed van vakbonden af, hoewel ze nog steeds de belangrijkste partner zijn bij cao-onderhandelingen. Or's kunnen in de toekomst een grotere rol gaan spelen.

In 2018 was 18% van de werknemers aangesloten bij een vakbond, dit percentage is nu gedaald tot net boven de 15%. Mannen zijn vaker lid dan vrouwen: in 2023 was 17% van de mannen en 14% van de vrouwen vakbondslid. Dit meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, uitgevoerd door CBS en TNO.

Deze daling roept belangrijke vragen op over de toekomst van de cao-tafel en het sociaal overleg, zegt Roel Fransen van organisatieadviesbureau Wissenraet Van Spaendonck. “Het succes van collectieve onderhandelingen hangt immers sterk af van de vertegenwoordiging van beide kanten: werknemers en werkgevers.”

Vooral daling onder oudere werknemers

Het percentage vakbondsleden onder werknemers, ook wel de organisatiegraad genoemd, neemt toe met de leeftijd tot de groep van 55 tot 65 jaar. Tussen 2018 en 2023 is het vakbondslidmaatschap het sterkst afgenomen onder de oudere leeftijdsgroepen tot 65 jaar. Zo was in 2023 25% van de 55- tot 65-jarige werknemers lid van een vakbond, tegenover 31% in 2018.

Bij de 45- tot 55-jarigen daalde de organisatiegraad in deze periode van 22% naar 18%. Ook onder de jongere leeftijdsgroepen nam het percentage vakbondsleden af, maar in vergelijking met de oudere leeftijdsgroepen was deze afname minder sterk. In 2023 was de gemiddelde leeftijd van vakbondsleden in loondienst 47 jaar, terwijl deze onder werknemers zonder vakbondslidmaatschap 40 jaar was.

Organisatiegraad hoogst bij openbaar bestuur en onderwijs

Werknemers in het openbaar bestuur zijn met 27% het vaakst aangesloten bij een vakbond. Ook in het onderwijs (26%) en in vervoer en opslag (24%) is het percentage vakbondsleden relatief hoog. Aan de andere kant zijn werknemers in de informatie- en communicatiesector met 6% het minst vaak vakbondslid.

Daarnaast zijn in de specialistische zakelijke dienstverlening (zoals accountants, belastingadviseurs, architecten en ingenieurs) en de horeca (beide 7%) relatief weinig werknemers lid van een vakbond.

Werknemers van grotere organisaties relatief vaak vakbondslid

De organisatiegraad is hoger onder werknemers die in grote organisaties werken dan onder degenen die in kleinere bedrijven werken. Van de werknemers in bedrijven met 1 tot 5 personen was 9% vakbondslid, terwijl dit percentage bij bedrijven met 1000 of meer personen 20% was.

In 2023 waren werknemers met een vaste arbeidsrelatie 2 keer zo vaak lid van een vakbond als werknemers met een flexibele arbeidsrelatie: 18% tegenover 9%. Bovendien waren werknemers die onder een cao vallen (19%) veel vaker vakbondslid dan werknemers zonder cao (7%).

Afname vanaf 2012

In 2023 waren volgens het CBS ongeveer 1,4 miljoen mensen aangesloten bij een vakbond. Dit aantal omvat niet alleen werknemers. Vakbondsleden kunnen ook niet-werkzaam zijn (bijvoorbeeld werklozen, studenten of gepensioneerden) of als zelfstandige werken.

Ter vergelijking: in 2003 waren er nog ruim 1,9 miljoen mensen lid van een vakbond. In 20 jaar is het aantal leden met een kwart afgenomen. De grootste daling is te zien bij mannen: van 1,4 miljoen in 2003 naar 900.000 in 2023. De afname begon vooral vanaf 2012 (1,8 miljoen); in de jaren daarvoor nam het aantal leden zelfs licht toe.

Het belang van goede vertegenwoordiging bij cao-onderhandelingen

Cao-onderhandelingen vormen een essentieel onderdeel van de arbeidsverhoudingen in Nederland. Ze zorgen voor evenwichtige afspraken over arbeidsvoorwaarden, pensioenen, loonontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Deze afspraken zijn niet alleen cruciaal voor de arbeidsmarkt van vandaag, maar bepalen ook de contouren van de arbeidsmarkt van de toekomst.

Goede vertegenwoordiging aan de cao-tafel is van onmisbaar belang, stelt Roel Fransen van Wissenraet Van Spaendonck. “Zowel werknemers als werkgevers moeten zich goed vertegenwoordigd voelen tijdens de onderhandelingen, zodat de belangen van alle betrokken partijen op een eerlijke en doeltreffende manier worden behartigd. Een breed gedragen akkoord zorgt voor meer draagvlak en voorkomt onrust of onduidelijkheid op de werkvloer.”

Pensioen, loonontwikkeling en duurzame inzetbaarheid

Een sterke vertegenwoordiging van zowel werkgevers als werknemers is daarom essentieel om deze complexe thema’s effectief te adresseren. Onderwerpen zoals de verhoging van pensioenleeftijden, duurzame inzetbaarheid en de toenemende flexibiliteit in werkverhoudingen vereisen betrokken partijen die vanuit een solide positie onderhandelen.

“Door beide zijden goed te vertegenwoordigen aan de cao-tafel kunnen belangrijke maatschappelijke thema’s zoals duurzame inzetbaarheid, loonontwikkeling en pensioenen effectief worden aangepakt,” stelt Fransen.

Kansen voor or

Als de positie van vakbonden aan belang verliest, kan dit kansen bieden voor ondernemingsraden om hun rol te versterken. Dit betreft niet de onderhandelingen voor een sectorbrede cao, maar bijvoorbeeld voor een bedrijfscao.

Als het aantal vakbondsleden in de komende jaren verder afneemt, kunnen werkgevers zich gaan afvragen waarom ze nog met vakbonden om de tafel zouden moeten. In dat geval zouden ondernemingsraden een betere vertegenwoordiging van de werknemers kunnen vormen.

Loonsverhogingen alleen voor vakbondsleden?

De afgelopen weken is gesuggereerd dat de resultaten van cao-onderhandelingen, zoals loonsverhogingen, alleen zouden moeten gelden voor werknemers die bij een vakbond zijn aangesloten. Dit zou de organisatiegraad aanzienlijk verhogen, wat uiteindelijk in ieders belang zou zijn.

Wat is de rol van de or bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Wat is de rol van de or bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Ons bedrijf gaat een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) houden. Heeft de ondernemingsraad ook een formele rol in dat onderzoek? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

De or van Albert Heijn e-Commerce roept bij de kantonrechter de nietigheid in van een besluit van Albert Heijn. De rechter verklaart deze niet-ontvankelijk omdat er inmiddels een gor is ingesteld. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Geen kerstpakket, maar collega's willen dat wel? Wat je als or kunt doen

De or deelt geen kerstpakketten uit, maar kan wel benadrukken dat veel werknemers deze traditie waarderen. Het kan zelfs de resultaten van een MTO beïnvloeden en de reputatie als goede werkgever versterken. Hoe zit het eigenlijk met het kerstpakket?

Beeld: Shutterstock

3 manieren om financiële informatie beter te begrijpen

Informatie over de gezondheid van de organisatie zit vaak in veel cijfers van de bestuurder. Hoe interpreteer je die? Om de juiste informatie te halen, is het belangrijk de cijfers goed te begrijpen. Dit kun je leren of je kunt je laten assisteren. Hier zijn 3 manieren om financiële informatie te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

De 7 dilemma's van een or: deze fundamentele keuzes moet je maken om te functioneren

Veel nieuwe or's starten met een basiscursus over de Wet op de ondernemingsraden (Wor). Dat is een goede basis, maar binnen de kaders van de Wor kan een or keuzes maken over de wijze van functioneren. Op deze 7 punten moet een (nieuwe) or fundamentele keuzes maken.

Beeld: Shutterstock

Checklist or-reglement: or, leg je werkwijze vast

Elke ondernemingsraad is verplicht een reglement op te stellen, zoals vastgelegd in Artikel 14 van de Wet op de ondernemingsraden (Wor). Hiermee wordt de werkwijze van de or vastgelegd.

Kunnen we onze verkiezingen uitstellen nu we met een belangrijke adviesaanvraag bezig zijn?

Kunnen we onze verkiezingen uitstellen nu we met een belangrijke adviesaanvraag bezig zijn?

"Moeten we de or-verkiezingen uitstellen of kort na elkaar 2 keer organiseren, gezien de lopende adviesaanvraag voor de verzelfstandiging van een bedrijfsonderdeel die pas na de verkiezingen wordt uitgevoerd?" In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

Vergaderen met aandacht: met deze tips overleef je de vergaderdip

Als or-lid zit je vaak in overlegvergaderingen. Soms dwaal je af tijdens een lang betoog van de bestuurder en raak je de draad kwijt. Wat nu? In dit artikel vind je suggesties om met deze situatie om te gaan en met meer aandacht te vergaderen.