OR uitgever van De Limburger naar rechter om fusie tegen te houden

OR uitgever van De Limburger naar rechter om fusie tegen te houden

De ondernemingsraad van Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger, is naar de rechter gestapt. De OR wil zo een besluit tegenhouden om te fuseren met De Telegraaf/Noordhollands Dagblad en met de kranten in Friesland, Groningen en Drenthe.

Shutterstock

Eigen risico dragen of niet? Deadline voor de keuze nadert

Bestuurders die per 1 januari 2025 willen beginnen of stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet of WGA moeten hun keuze uiterlijk 1 oktober 2024 doorgeven aan de Belastingdienst. De or heeft adviesrecht op het voorgenomen besluit.

AI-verordening gaat in: werk aan de winkel voor de or

AI-verordening gaat in: werk aan de winkel voor de or

Sinds 1 augustus 2024 is in de gehele Europese Unie de AI-Verordening van kracht. Deze wet stelt in de komende tijd verschillende eisen aan zowel ontwikkelaars als gebruikers van kunstmatige intelligentie (AI). Kennis van de verordening is ook voor de ondernemingsraad van belang.

MGL

Or dagblad De Limburger wijst fusie af

Uitgever Mediahuis van dagblad De Limburger legt een negatief advies van de ondernemingsraad van de Limburgse krant naast zich neer over een fusie met De Telegraaf en andere regionale kranten. Dat betekent dat De Limburger nu conform de WOR één maand moet wachten alvorens het directiebesluit toch uit te voeren.

OR Zuyderland akkoord met herverdeling ziekenhuiszorg in Limburg

OR Zuyderland akkoord met herverdeling ziekenhuiszorg in Limburg

De or van het Zuyderland Medisch Centrum steunt de verplaatsing van zorg uit het ziekenhuis in Heerlen naar Geleen. Wel stelt de or dat medewerkers nauw betrokken moeten worden bij het uitwerken van de plannen.

Verplaatsing van een Europees hoofdkantoor in Nederland: hoeveel invloed heeft de Nederlandse or?

Verplaatsing van een Europees hoofdkantoor in Nederland: hoeveel...

Het hoofdkantoor van Sabic verhuisde van Sittard naar Amsterdam, ondanks negatief advies van lokale ondernemingsraden. Dit roept vragen op over lokale invloed op internationale beslissingen. Advocaat Tom Vandeginste onderzoekt deze balans en de impact op werknemers.

Beeld: Shutterstock

Adviesrecht van de or is sterker dan je denkt

De meeste werknemers weten dat de ondernemer de ondernemingsraad eerst om advies moet vragen bij belangrijke besluiten. Vaak wordt gedacht dat dit adviesrecht van de or weinig voorstelt. Is dat terecht?

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Meer doen met Artikel 30: dit zijn rechten or bij benoeming of...

Leden van ondernemingsraden weten meestal wel dat het adviesrecht in Artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden is geregeld. Minder bekend is dat een ondernemingsraad ook op grond van Artikel 30 Wor adviesrecht heeft. Daarin staat dat de ondernemingsraad mag adviseren bij de benoeming en het ontslag van de bestuurder. In deze checklist leggen we je uit wat de rol van de or kan zijn en hoe je daar in de praktijk mee om kunt gaan.

Reorganisatie? Met deze handvatten kan de or aan de slag

Reorganisatie? Met deze handvatten kan de or aan de slag

De ondernemingsraad die geconfronteerd wordt met een plan voor een reorganisatie, zal moeten proberen zich een gefundeerd oordeel te vormen. Helaas zijn incomplete voorstellen aan de orde van de dag. Dit artikel geeft handvatten hoe de or toch tot effectieve besluitvorming kan komen.

Beeld: Shutterstock

Voorbereiden op een reorganisatie: gebruik deze checklist

Reorganisaties hebben impact, of het nu in een grote of een kleine organisatie is. Impact op het bedrijf en vooral impact op de medewerkers. Als ondernemingsraad is het zaak om je belangrijke rol in dit proces te pakken. Als je je nú voorbereidt op een reorganisatie, heb je meer invloed wanneer het zover is en het nodig is.

Beeld: Shutterstock

Herplaatsing: de onbelichte stap bij reorganisaties

Bij reorganisaties wordt de herplaatsing van medewerkers vaak over het hoofd gezien, ook door de ondernemingsraad, terwijl hier wel degelijk kansen liggen.

Beeld: Shutterstock

Zorg-or: pak je rol bij een bestuurswissel

Bestuurders in de zorg wisselen bovengemiddeld vaak. Een or krijgt gemiddeld elke zittingstermijn te maken met een bestuurswissel. En die or's vergeten soms dat zij een belangrijke rol hebben bij zowel ontslag als aanstellen van een nieuwe bestuurder, betoogt Carla de Bont van OR Consultancy.

Dit is de termijn voor beroep op grond van Artikel 26 Wor

Dit is de termijn voor beroep op grond van Artikel 26 Wor

Volgens Artikel 25 lid 1 Wor moet de ondernemer de or om advies vragen over bepaalde voorgenomen besluiten. Als er geen advies wordt gevraagd of het advies wordt genegeerd, kan de or beroep instellen. Dat moet binnen 1 maand. Maar wanneer begint de beroepstermijn? Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

beeld: Shutterstock

Rechter: Spotify mag geen 19 medewerkers ontslaan zonder...

Spotify ontslaat in Nederland 19 mensen en vraagt geen advies aan de or. In de Wmco staat immers dat pas bij 20 ontslagen sprake is van collectief ontslag. De ondernemingskamer fluit de streamingsdienst terug. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Rechter tikt bestuurder op de vingers voor negeren van or

Rechter tikt bestuurder op de vingers voor negeren van or

Bestuurders hielden de ondernemingsraad overal buiten, tijdens een overname en een fusie. Zo kreeg de or geen kans zich een oordeel te vormen, laat staan invloed uit te oefenen. Dat is in strijd met de beginselen van goed ondernemerschap, oordeelt de rechter. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Or krijgt voet tussen de deur bij flexibele schil

Or krijgt voet tussen de deur bij flexibele schil

In 2022 legde de or van Albert Heijn eCommerce een geschil met de bestuurder voor aan de Ondernemingskamer. Hij had de or om advies moeten vragen als er raamovereenkomsten met uitzendbureaus worden afgesloten. De bestuurder vond dat niet nodig, waarop de or in beroep ging. De Ondernemingskamer wees het beroep van de or af. De Hoge Raad vernietigde dit vonnis van de or. Advies vragen over raamovereenkomsten voor flexibele inhuur valt onder het adviesrecht van de or.

Recht op onverplichte loonsverhoging is arbeidsvoorwaarde

Recht op onverplichte loonsverhoging is arbeidsvoorwaarde

Een jaarlijkse onverplichte salarisverhoging bovenop de verhoging van de cao is een arbeidsvoorwaarde. De verhoging was inmiddels zo vanzelfsprekend dat er volgens de rechter sprake was van een verworven recht.

Een functie geschrapt, belangrijk genoeg voor adviesplicht?

Een functie geschrapt, belangrijk genoeg voor adviesplicht?

Wanneer is een een beroepschift bij de Ondernemingskamer tijdig? En kan het schrappen van één enkele functie 'belangrijk' genoeg zijn om adviesplichtig te zijn?