OR uitgever van De Limburger naar rechter om fusie tegen te houden

OR uitgever van De Limburger naar rechter om fusie tegen te houden

De ondernemingsraad van Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger, is naar de rechter gestapt. De OR wil zo een besluit tegenhouden om te fuseren met De Telegraaf/Noordhollands Dagblad en met de kranten in Friesland, Groningen en Drenthe.

Bij een fusie met andere kranten die eigendom zijn van Mediahuis, verliest de Mediahuis Limburg BV, uitgever van dagblad De Limburger, juridisch zijn zelfstandige positie. De keuze van de or om naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam te stappen, lijkt vooral ingegeven door onderhandelingstactiek. De or en de directie hebben tot op het laatste moment op 12 augustus onderhandeld over een deal. Die is er alleen, mede door vakanties van directie en beoogde nieuwe directie, niet gekomen.

Negatief advies

De or van de uitgever van De Limburger gaf eerder een negatief advies over het voorgenomen fusiebesluit van de directie. Die legde dat advies op 12 juli formeel naast zich neer. Daarna begon voor de medezeggenschap de klok te tikken. De or had namelijk één maand de tijd om de zaak voor te leggen aan de Ondernemingskamer. Zonder dit initiatief had de directie het besluit mogen uitvoeren.

De Limburger werkt al nauw samen in de groep Nederlandse kranten in handen van Mediahuis België. Zo wordt kopij uitgewisseld met NRC en De Telegraaf en wordt de advertentieafdeling landelijk aangestuurd. Als Mediahuis Limburg opgaat in een groter landelijk verband, zoals de directie van het concern in België wil, verliest het bedrijf na 178 jaar zijn positie als zelfstandige met een eigen statutaire directie, een eigen raad van commissarissen en een eigen or.

6 keer verkocht in 40 jaar

Overigens zijn de aandeelhouders van De Limburger in de laatste 40 jaar al 6 keer gewisseld, maar steeds was De Limburger (175 medewerkers) nog een zelfstandige bv. De or wil dat zo houden. Volgens Frans Pasma, or-voorzitter van Mediahuis Limburg, heeft Mediahuis bij de overname van De Limburger beloofd dat Mediahuis Limburg een zelfstandige onderneming zou blijven. Een soortgelijke afspraak is gemaakt met de verkopende stichtingen van de dagbladen in Groningen en Friesland.

Op de nieuwssite De Nieuwe Ster zegt directielid Erno Loo van Mediahuis Limburg dat hij het betreurt dat er op 12 augustus geen overeenstemming met de or bereikt kon worden. "Ik heb nog steeds de goede hoop dat we er samen uit kunnen komen". Over enkele weken zijn alle partijen terug. Loo verwacht dat er dan wordt verder gepraat.

Loek Kusiak is freelance journalist. Zijn expertises liggen bij openbaar bestuur, duurzaam ondernemen en innovatie, milieu en energie, arbeidsmarkt en medezeggenschap, arbeidsomstandigheden, welzijn en gezondheidszorg. Voor ORnet houdt hij nieuws en ontwikkelingen rond medezeggenschap in de gaten.

Beeld: Shutterstock

Checklist: rol or bij een overname door het eigen bedrijf

Als je organisatie een overname overweegt, moet de ondernemingsraad vooraf duidelijkheid krijgen over de situatie na de overname. Hier is een checklist met de belangrijkste aandachtspunten bij een overname.

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige betaling

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige...

Werknemers van het Geusseltbad in Maastricht staken al 8 weken voor een gelijke beloning als hun collega's binnen dezelfde organisatie. Hoewel deze eis gerechtvaardigd lijkt, biedt het nog geen garantie voor succes. Nu dagen vakbond FNV en de ondernemingsraad de gemeente voor de rechter.

Beeld: Shutterstock

Adviesrecht van de or is sterker dan je denkt

De meeste werknemers weten dat de ondernemer de ondernemingsraad eerst om advies moet vragen bij belangrijke besluiten. Vaak wordt gedacht dat dit adviesrecht van de or weinig voorstelt. Is dat terecht?

Beeld: Shutterstock

Wat te doen bij een onvolledige adviesaanvraag?

Wat doen we bij een onvolledige adviesaanvraag: wachten op alle informatie of eerst voorlopig adviseren en later definitief? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

beeld: Shutterstock

Checklist: adviseren bij een reorganisatie

Het onderwerp reorganisaties staat steevast bovenaan de lijst met onderwerpen waar de ondernemingsraad zich mee bezighoudt. Hier zijn 5 aandachtspunten voor het uitbrengen van advies bij een reorganisatie.

Beeld: Shutterstock

Zo kan de or meerwaarde hebben als adviseur van de bestuurder

De ondernemingsraad heeft volgens de Wor het recht om zowel gevraagd als ongevraagd advies te geven aan de bestuurder. Hoewel de bestuurder doorgaans zelf zijn adviseurs selecteert, is de or een verplichte gesprekspartner. Maa wat maakt de or een goede adviseur?

Directeur vindt or zonder verkiezingen niet rechtsgeldig, rechter denkt daar anders over

Directeur vindt or zonder verkiezingen niet rechtsgeldig, rechter...

Een directeur van een groep golfbanen zegt niet op de hoogte te zijn van het feit dat er onder zijn voorganger een or ingesteld zou worden. Er waren minder kandidaten dan zetels en daarom zijn er, conform het voorlopig reglement, geen verkiezingen gehouden. De directeur erkent de or niet, omdat deze in zijn ogen niet rechtsgeldig is. Maar de or stapt naar de rechter en krijgt gelijk. In de rubriek Jurisprudentie behandelen juristen iedere week een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Is aanstellen interim bestuurder voor interne zaken ook...

"Is de volgende situatie adviesplichtig: er wordt een interim bestuurder aangesteld die de interne taken/bedrijfsvoering zal overnemen. De externe taken blijft de huidige bestuurder doen (die zit deels in de Ziektewet)." In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.