Bij een fusie met andere kranten die eigendom zijn van Mediahuis, verliest de Mediahuis Limburg BV, uitgever van dagblad De Limburger, juridisch zijn zelfstandige positie. De keuze van de or om naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam te stappen, lijkt vooral ingegeven door onderhandelingstactiek. De or en de directie hebben tot op het laatste moment op 12 augustus onderhandeld over een deal. Die is er alleen, mede door vakanties van directie en beoogde nieuwe directie, niet gekomen.
Negatief advies
De or van de uitgever van De Limburger gaf eerder een negatief advies over het voorgenomen fusiebesluit van de directie. Die legde dat advies op 12 juli formeel naast zich neer. Daarna begon voor de medezeggenschap de klok te tikken. De or had namelijk één maand de tijd om de zaak voor te leggen aan de Ondernemingskamer. Zonder dit initiatief had de directie het besluit mogen uitvoeren.
De Limburger werkt al nauw samen in de groep Nederlandse kranten in handen van Mediahuis België. Zo wordt kopij uitgewisseld met NRC en De Telegraaf en wordt de advertentieafdeling landelijk aangestuurd. Als Mediahuis Limburg opgaat in een groter landelijk verband, zoals de directie van het concern in België wil, verliest het bedrijf na 178 jaar zijn positie als zelfstandige met een eigen statutaire directie, een eigen raad van commissarissen en een eigen or.
6 keer verkocht in 40 jaar
Overigens zijn de aandeelhouders van De Limburger in de laatste 40 jaar al 6 keer gewisseld, maar steeds was De Limburger (175 medewerkers) nog een zelfstandige bv. De or wil dat zo houden. Volgens Frans Pasma, or-voorzitter van Mediahuis Limburg, heeft Mediahuis bij de overname van De Limburger beloofd dat Mediahuis Limburg een zelfstandige onderneming zou blijven. Een soortgelijke afspraak is gemaakt met de verkopende stichtingen van de dagbladen in Groningen en Friesland.
Op de nieuwssite De Nieuwe Ster zegt directielid Erno Loo van Mediahuis Limburg dat hij het betreurt dat er op 12 augustus geen overeenstemming met de or bereikt kon worden. "Ik heb nog steeds de goede hoop dat we er samen uit kunnen komen". Over enkele weken zijn alle partijen terug. Loo verwacht dat er dan wordt verder gepraat.