Voor-uitkijken

Voor-uitkijken

In de huidige tijd, waarin veel zal moeten veranderen in de zorg, volgen de organisatieveranderingen in het ziekenhuis elkaar snel op. In de ondernemingsraad merken we dat nu heel goed. We hebben de afgelopen tijd al veel verschillende verandervoorstellen en veranderplannen behandeld. En we weten dat er ook nog een heleboel gaan volgen.

Ik moet zeggen dat het ook wel lijkt alsof de verandervoorstellen steeds groter worden in omvang. Dat maakt dat ze eerder overlappen. En dat het moeilijker is om het overzicht te bewaren over wat er nu precies allemaal speelt binnen de organisatie. Ook vinden veranderingen nu regelmatig tegelijkertijd plaats, of volgen ze elkaar in hoog tempo op. Dit zorgt soms voor wat onduidelijkheid binnen de ondernemingsraad. Want waarover gaat dit voorstel nou precies? Hoe moeten we dit voorstel plaatsen in het grotere geheel en hoe kunnen wij alle mogelijke gevolgen overzien?

Achterlopen

Dit zijn moeilijk te beantwoorden vragen, zeker als je het overzicht nog niet helemaal hebt. De onduidelijkheid die ontstaat in de raad rond de verschillende grote verandervoorstellen en veranderplannen, roept ook steeds dezelfde vraag op: zijn wij als ondernemingsraad wel op tijd geïnformeerd over deze verandering? Enerzijds hebben we namelijk het gevoel achter te lopen in informatie. Anderzijds hebben we het gevoel dat er al gevolgen zijn van een verandering terwijl deze nog niet via de officiële weg is ingevoerd. Ik schrijf hier bewust twee keer “het gevoel”. Telkens als we namelijk naar de procedure kijken, dan wordt alles netjes gevolgd en verloopt alles zoals het hoort. Alleen het gevoel blijft anders.

Toekomst

We zijn hierover de laatste tijd steeds vaker in gesprek gegaan met onze bestuurder. Dat helpt ons als ondernemingsraad om alle veranderingen te kunnen plaatsen. En het is een mooi moment om de signalen die wij vanuit de achterban ontvangen, al vroeg te kunnen delen in het veranderproces. Op deze manier kunnen wij ook dan al invloed uitoefenen. Ik denk dat het heel belangrijk is dit gesprek te blijven voeren, ook met het oog op de toekomst. Als ondernemingsraad hebben we met elkaar afgesproken om, tijdens de overleggen of presentaties over veranderingen, extra scherp te zijn op de gevolgen die een verandering kan hebben op de langere termijn, en hoe deze verandering zou kunnen samenhangen met andere veranderingen. Kortom: dat wordt samen goed (uit)kijken naar de toekomst dus!

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Proactieve medezeggenschap: jouw werk van morgen bij AH

Proactieve medezeggenschap: jouw werk van morgen bij AH

De or van Albert Heijn duikt geregeld op in de media als het gaat om proactieve medezeggenschap. Wie en wat zit daarachter, en hoe pakken ze dat aan?

Over leven en werken in 2024

Zoals verwacht komen de woorden 'ondernemingsraad' en 'medezeggenschap' niet voor in de Miljoenennota noch het Belastingplan voor komend jaar. Wel zijn er diverse plannen die de portemonnaie van werkenden raken. Om daarop voorbereid te zijn, bieden we dit beknopte overzicht van de kabinetsvoornemens met praktische gevolgen voor het dagelijks leven van de achterban, en van de werkgever. Wat niet verandert, noemen we niet. Overigens staan deze voornemens sinds de Algemene Beschouwingen op lossere schroeven. De Tweede Kamer wil de begroting voor bijna 4 miljard aanpassen.

De rol van de or bij transities

De rol van de or bij transities

Het gedrag van sommige or-leden van Tata Steel IJmuiden was een tijd geleden in het nieuws. De druk op dit bedrijf om te veranderen wordt steeds groter en dan doen mensen soms rare dingen. In dit artikel geeft Marcel Reijnen zijn persoonlijke visie op de opstelling van de or bij Tata Steel.

Voorgenomen, belangrijk en redelijk: de kern van het adviesrecht. Maar hoe ga je ermee om?

Voorgenomen, belangrijk en redelijk: de kern van het adviesrecht....

Het adviesrecht van artikel 25 van de Wet op de Ondernemingsraden is voor velen binnen de ondernemingsraad een moeilijk te beoordelen stuk tekst. Het artikel is op zijn zachtst gezegd niet op alle vlakken even helder. Marc Capel gaat nader in op 3 termen uit artikel 25 die vaak vragen oproepen.

Beeld: Shutterstock

Recordaantal meldingen van fusies en overnames bij SER in 2024

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in 2024 een recordaantal meldingen ontvangen van fusies en overnames. Met 950 aanmeldingen werd het vorige record uit 2021 overtroffen, terwijl in de tussenliggende jaren het aantal meldingen juist afnam.

Beeld: Shutterstock

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Beeld: Shutterstock

Ondernemingskamer tikt internationaal bedrijf op de vingers om...

De Ondernemingskamer tikte een Nederlandse bestuurder op de vingers wegens het niet vragen van or-advies bij een inkrimping. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Illustratie: Arend van Dam

Or staat steeds vaker buitenspel door groeiende internationalisering...

Internationalisering en een vakbond op afstand verzwakken de positie van de or in de interactie met de bestuurder. Advocaat Rudi van der Stege en CNV's Michiel Wallaard schetsen situaties waarin je op je hoede moet zijn.

Beeld: Shutterstock

Wij vinden het vervangen van één manager belangrijk, de bestuurder...

De manager van een team wordt vervangen. Wij als or vinden dit een belangrijke, adviesplichtige wijziging; de bestuurder niet. Hoe overtuigen we hem? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Bestuurder 'vergeet' advies te vragen bij inzet externe adviseur: wat...

Volgens de Wor heeft de ondernemingsraad adviesrecht als de ondernemer een externe deskundige inschakelt voor een kwestie die mogelijk tot een adviesaanvraag leidt. In de praktijk wordt dit vaak 'vergeten'. Wanneer is de inschakeling van een externe deskundige verplicht om advies in te winnen en wat zijn de gevolgen als dit niet gebeurt?

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.