Verdienmodellen

Verdienmodellen

Mijn achterachterkleinkinderen zullen ooit aan mijn achterkleinkinderen vragen: 'Wie was dat toch die Sinterklaas?'

Dit jaar vatte de kerstgedachte vroeger dan ooit post. Ongegeneerd verschenen, zelfs nog voor de Sint zijn intocht deed, de eerste kerstversieringen en vooral de reclameboodschappen over wat voor heerlijks je moet eten en drinken om een fijne Kerst te hebben.

Het bijzondere van dit alles is dat het inruilen van de Sint voor de Kerstman niet een kwestie van vraag en aanbod is.

Brainwash

Zestig jaar geleden waren er in Nederland geen kerstbomen die vergeven waren van flikkerende lampjes, engelenhaar en ballen van allerlei materiaal, maten en kleuren; en zeker geen pakjes onder de boom. In die tijd deed de tv zijn intrede in de Nederlandse huiskamers. In tranentrekkende films werden we rijp gemaakt voor een andere manier van kerstvieren; waaraan flink geld te verdienen viel. En zeker toen de kleurenvariant zich aandiende kon het niet uitblijven: wij werden gebrainwashed door het Amerikaans kerstsentiment. Arrensleeën met daarin een kerstman, getrokken door rendieren, met heel veel sneeuw, werd de nieuwe standaard.

Elk nadeel hep …

De gedichtjes van Sinterklaas zijn inmiddels vervangen door liedjes over de Kerstman en de nachtmis door de gewoonte om - soms pas nadat de kinderen met hun nieuwe speelgoed en volgestouwd met lekkers naar bed waren gebonjourd - flink los te gaan op hapjes en rijkelijke ingekochte drankvoorraden.

Om een bekende vaderlandse filosoof te citeren: ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’. Een fijne bijkomstigheid is dat je minder afhankelijk bent van je kinderen en familie. Je hebt geen gezinsverband meer nodig voor een feestje. Je kunt immers ook vrienden, buren en collega’s uitnodigen voor een hapje en een drankje. Alleenstaanden, mensen zonder kinderen of vrienden zullen zich - daartoe uitgenodigd - van harte welkom weten.

Kerstmis, het zal duidelijk zijn, is een verdienmodel geworden! Geen kwestie van vraag en aanbod, maar van aanbod en vraag. Dat geldt voor heel veel zaken. Zo maken de media er een van de ellende op deze aardbol - uiteraard voorzover er een connectie is met onze leefwereld en de PVV ‘verdiende’ zelfs aan de asielzoekers. En niet te vergeten maken de vele scholingsinstituutjes er een van de ondernemingsraden

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.