Medezeggenschapsprominent Robbert van het Kaar overleden

Medezeggenschapsprominent Robbert van het Kaar overleden
Robbert van het Kaar

Robbert van het Kaar, auteur van boeken over medezeggenschap, onderzoeker en docent aan de UvA, lid van de Commissie Bevordering Medezeggenschap bij de SER én auteur van talloze artikelen voor OR magazine en haar voorlopers, is op maandag 16 september op 67-jarige leeftijd overleden.

Robbert van het Kaar was met recht een medezeggenschapsprominent. Ondanks zijn kleine gestalte wist hij moeiteloos de aandacht naar zich toe te trekken zodra hij een ruimte betrad. Met zijn eloquentie, vriendelijkheid en diepgaande kennis van medezeggenschap – en vele andere onderwerpen – was hij een bron van inspiratie voor velen.

In mei van dit jaar liep hij, door een ongelukkige val, ernstig hersenletsel op. Sindsdien is hij niet meer bij bewustzijn geweest. Uiteindelijk overleed hij op maandag 16 september 2024, op 67-jarige leeftijd.

Academische carrière

Robbert van het Kaar (1957) studeerde in 1988 af als algemeen econoom aan de UvA. Aansluitend verrichtte hij juridisch promotieonderzoek en promoveerde in 1993 op het onderwerp medezeggenschap bij fusie en ontvlechting.

Vanaf 1995 was hij werkzaam als senior onderzoeker bij het Hugo Sinzheimer Instituut aan de UvA en was hij ook verbonden aan het Amsterdamse Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS). Daarnaast was Robbert lid van de Commissie Bevordering Medezeggenschap bij de SER.

Robbert heeft talloze boeken en andere publicaties over medezeggenschap op zijn naam staan, evenals diverse kennisartikelen die zijn gepubliceerd in OR magazine en haar voorlopers. Een deel van die artikelen staat ook op ORnet.

Liefde voor schaken

Naast een diepe affiniteit met medezeggenschap had Robbert een minstens zo grote liefde voor schaken. In de jaren 80 werd hij 3 keer clubkampioen bij de Amsterdamse schaakvereniging Caissa, waar hij ook bestuurslid is geweest. Daarnaast was hij nauw betrokken bij het Max Euwe Centrum in Amsterdam.

Lees meer over

Demian van der Reijden

Demian van der Reijden

Hoofdredacteur OR/net & OR/magazine

Demian van der Reijden is sinds februari 2024 hoofdredacteur van OR/net en OR/magazine. Daarnaast is hij voorzitter van de ondernemingsraad van VMN media. Voor zijn overstap naar OR/net en OR/magazine schreef hij als senior redacteur jarenlang over horeca bij vakblad Misset Horeca, ook een uitgave van VMN media.

demianvanderreijden@vmnmedia.nl

In Memoriam: 'Robbert wàs medezeggenschap'

In Memoriam: 'Robbert wàs medezeggenschap'

Met het overlijden van Robbert van het Kaar ontviel de wereld van ondernemingsraden en medezeggenschap een onvergelijkbare steunpilaar en een eersteklas autoriteit. Een terugblik op zijn carrière met drie mensen die nauw met hem samenwerkten. 'Robbert wàs medezeggenschap'.

Beeld: Shutterstock

Albert Heijn mag medezeggenschapstructuur eenzijdig wijzigen

Het supermarktconcern wilde een gemeenschappelijke or ('GemOR') instellen. De deel-or van het onderdeel e-commerce was het er niet mee eens, maar de kantonrechter stelt AH-moederbedrijf Ahold in het gelijk. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

illustratie: Joep Bertrams

Lidmaatschap or mooie opstap in loopbaan jonge mensen

Een kwart van de or's heeft vacatures en in veel ondernemingsraden zien we al jaren dezelfde leden. Jongeren aantrekken en collega's tot 35 jaar vinden, blijkt vrijwel overal lastig. Inzet op een betere aansluiting op de loopbaan door het ontwikkelen van nieuwe skills en competenties biedt een uitweg.

De ondernemingsraad van WSD. Foto: Bert Jansen

Medezeggenschap zoals het óók kan: het succesverhaal van WSD

"We doen het voor de medewerkers én de organisatie," zegt or-voorzitter Rien Neggers. Trots en tegelijk nuchter praat hij over de medezeggenschap bij WSD, de Brabantse organisatie waar hij al ruim 20 jaar werkt. Wat maakt hun succes tot een voorbeeld voor anderen?

(op de afbeelding staat niet een van de geïnterviewden)

Lomoz: al 40 jaar het leidende platform voor medezeggenschap in de zorg

Lomoz, al ruim 40 jaar het platform voor or's in de zorg, organiseert jaarlijks 4 drukbezochte ledendagen. Het motto is duidelijk: 'We delen alles voor de meerwaarde van medezeggenschap.'

Beeld: Shutterstock

De rol van de medezeggenschap bij de overheid uitgehold door gerechtelijke uitspraken

De Hoge Raad interpreteert het politiek primaat steeds strikter, laat de rechtspraak zien. Diverse juristen durven nu namens de or's binnen de overheid geen zaken meer in te dienen bij de Ondernemingskamer, omdat zij bang zijn overruled te worden door de Hoge Raad.

Beeld: Shutterstock

Groeiende behoefte aan meer zeggenschap binnen de zorg

In de zorgsector groeit de behoefte onder personeel aan meer zeggenschap. Werkdruk, complexiteit en digitalisering spelen hierbij een rol. Deze factoren zijn van invloed en zo helpt de or de belangen te behartigen.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Eneco heeft coördinator medezeggenschap die er is voor or én bestuurder

Bij het recente nalevingsonderzoek van de Wor benadrukt de overheid het belang van goede facilitering van de or. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het inzetten van een ondersteunende professional. Energieleverancier Eneco vertelt in de rubriek Ambtelijke Zaken over hun coördinator medezeggenschap.