Medezeggenschapsprominent Robbert van het Kaar overleden

Medezeggenschapsprominent Robbert van het Kaar overleden
Robbert van het Kaar

Robbert van het Kaar, auteur van boeken over medezeggenschap, onderzoeker en docent aan de UvA, lid van de Commissie Bevordering Medezeggenschap bij de SER én auteur van talloze artikelen voor OR magazine en haar voorlopers, is op maandag 16 september op 67-jarige leeftijd overleden.

Robbert van het Kaar was met recht een medezeggenschapsprominent. Ondanks zijn kleine gestalte wist hij moeiteloos de aandacht naar zich toe te trekken zodra hij een ruimte betrad. Met zijn eloquentie, vriendelijkheid en diepgaande kennis van medezeggenschap – en vele andere onderwerpen – was hij een bron van inspiratie voor velen.

In mei van dit jaar liep hij, door een ongelukkige val, ernstig hersenletsel op. Sindsdien is hij niet meer bij bewustzijn geweest. Uiteindelijk overleed hij op maandag 16 september 2024, op 67-jarige leeftijd.

Academische carrière

Robbert van het Kaar (1957) studeerde in 1988 af als algemeen econoom aan de UvA. Aansluitend verrichtte hij juridisch promotieonderzoek en promoveerde in 1993 op het onderwerp medezeggenschap bij fusie en ontvlechting.

Vanaf 1995 was hij werkzaam als senior onderzoeker bij het Hugo Sinzheimer Instituut aan de UvA en was hij ook verbonden aan het Amsterdamse Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS). Daarnaast was Robbert lid van de Commissie Bevordering Medezeggenschap bij de SER.

Robbert heeft talloze boeken en andere publicaties over medezeggenschap op zijn naam staan, evenals diverse kennisartikelen die zijn gepubliceerd in OR magazine en haar voorlopers. Een deel van die artikelen staat ook op ORnet.

Liefde voor schaken

Naast een diepe affiniteit met medezeggenschap had Robbert een minstens zo grote liefde voor schaken. In de jaren 80 werd hij 3 keer clubkampioen bij de Amsterdamse schaakvereniging Caissa, waar hij ook bestuurslid is geweest. Daarnaast was hij nauw betrokken bij het Max Euwe Centrum in Amsterdam.

Lees meer over

Demian van der Reijden

Demian van der Reijden

Hoofdredacteur OR/net & OR/magazine

Demian van der Reijden is sinds februari 2024 hoofdredacteur van OR/net en OR/magazine. Daarnaast is hij voorzitter van de ondernemingsraad van VMN media. Voor zijn overstap naar OR/net en OR/magazine schreef hij als senior redacteur jarenlang over horeca bij vakblad Misset Horeca, ook een uitgave van VMN media.

demianvanderreijden@vmnmedia.nl

Beeld: Shutterstock

Met arbozorg aan tafel: vierhoeksoverleg helpt or bij monitoren...

Stel, je werkgever actualiseert de RI&E of start een nieuw vitaliteitsplan. Als or sta je dan op een tweesprong: wil je vanaf het begin betrokken worden of wachten op het instemmingsverzoek? Gelukkig biedt het wettelijk recht op vierhoeksoverleg uitkomst.

Illustratie: Arend van Dam

Or staat steeds vaker buitenspel door groeiende internationalisering...

Internationalisering en een vakbond op afstand verzwakken de positie van de or in de interactie met de bestuurder. Advocaat Rudi van der Stege en CNV's Michiel Wallaard schetsen situaties waarin je op je hoede moet zijn.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Model instellingsbesluit onderdeelcommissie

De or kan een onderdeelcommissie instellen voor een afdeling of locatie, bestaande uit werknemers van het onderdeel en eventueel or-leden. Als de commissie met de leiding mag overleggen, krijgt zij de rechten en bevoegdheden van de or voor dat onderdeel, zoals aangegeven in het instellingsbesluit.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

In Memoriam: 'Robbert wàs medezeggenschap'

In Memoriam: 'Robbert wàs medezeggenschap'

Met het overlijden van Robbert van het Kaar ontviel de wereld van ondernemingsraden en medezeggenschap een onvergelijkbare steunpilaar en een eersteklas autoriteit. Een terugblik op zijn carrière met drie mensen die nauw met hem samenwerkten. 'Robbert wàs medezeggenschap'.

Beeld: Shutterstock

Albert Heijn mag medezeggenschapstructuur eenzijdig wijzigen

Het supermarktconcern wilde een gemeenschappelijke or ('GemOR') instellen. De deel-or van het onderdeel e-commerce was het er niet mee eens, maar de kantonrechter stelt AH-moederbedrijf Ahold in het gelijk. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

illustratie: Joep Bertrams

Lidmaatschap or mooie opstap in loopbaan jonge mensen

Een kwart van de or's heeft vacatures en in veel ondernemingsraden zien we al jaren dezelfde leden. Jongeren aantrekken en collega's tot 35 jaar vinden, blijkt vrijwel overal lastig. Inzet op een betere aansluiting op de loopbaan door het ontwikkelen van nieuwe skills en competenties biedt een uitweg.

De ondernemingsraad van WSD. Foto: Bert Jansen

Medezeggenschap zoals het óók kan: het succesverhaal van WSD

"We doen het voor de medewerkers én de organisatie," zegt or-voorzitter Rien Neggers. Trots en tegelijk nuchter praat hij over de medezeggenschap bij WSD, de Brabantse organisatie waar hij al ruim 20 jaar werkt. Wat maakt hun succes tot een voorbeeld voor anderen?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.