SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één

SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één
Beeld: Shutterstock

De Sociaal Economische Raad (SER) voegt per 1 januari 2025 de bedrijfscommissies Markt I en Markt II samen tot één nieuwe bedrijfscommissie. Hierdoor vervallen de afzonderlijke commissies voor commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.

Op dit moment kent de SER 2 bedrijfscommissies: één voor commerciële ondernemingen (Markt I) en één voor non-profitorganisaties (Markt II). In de praktijk blijkt dat de meeste geschillen die aan de commissie worden voorgelegd, gaan over de relatie tussen de or of pvt en de bestuurder. Om hierin te kunnen bemiddelen en adviseren, is weinig tot geen sectorspecifieke kennis nodig. Daarom voegt de SER beide bedrijfscommissies nu samen tot één.

Samenvoeging een logische stap

“Tot 2010 hadden we in Nederland diverse bedrijfscommissies per sector”, schetst secretaris Marion Winnink, secretaris van de bedrijfscommissies. “In 2010 zijn die geclusterd tot 2 bedrijfscommissies, waarbij het logisch leek een onderscheid te maken tussen commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.” 

Maar zelfs dat onderscheid bleek niet nodig. “Er is natuurlijk altijd een inhoudelijke aanleiding om naar de bedrijfscommissie te gaan, maar in het merendeel van de gevallen gaat het toch over de relatie tussen or of pvt en de bestuurder, waarin het al wat langer een beetje schuurt. En dan maakt het niet uit of je bij een zorginstelling werkt, in de industrie of in de zakelijke dienstverlening.” 

Bij de nieuwe bedrijfscommissie kan iedere partij uit het bedrijfsleven en de non-profitsector terecht. 

Afname bemiddelingszaken

“Daarnaast nam het aantal bemiddelingszaken af nadat de verplichting ‘eerst naar de bedrijfscommissie, dan pas naar de rechter’ uit de wet is geschrapt. Al deze factoren samen ertoe geleid dat de SER de 2 bedrijfscommissies per 1 januari 2025 vervangt door één algemene bedrijfscommissie”, zegt Winnink. 

Reglement aanpassen 

Op zich betekent deze wijziging niet veel voor de dagelijkse praktijk van veel medezeggenschapsorganen. Wel raadt de SER or's en pvt's aan om bij de eerstvolgende wijziging van het reglement ook de verwijzing naar de bedrijfscommissie aan te passen. 

In het or-reglement legt een ondernemingsraad vast welke bedrijfscommissie van toepassing is. Als je na 1 januari 2025 je reglement aanpast, kun je de vermelding van Markt I of Markt II eruit halen en simpelweg verwijzen naar ‘de bedrijfscommissie’.  

De bedrijfscommissie voor de overheid blijft overigens gewoon bestaan. Deze is niet ondergebracht bij de SER, maar bij het CAOP.

Demian van der Reijden

Demian van der Reijden

Hoofdredacteur OR/net & OR/magazine

Demian van der Reijden is sinds februari 2024 hoofdredacteur van OR/net en OR/magazine. Daarnaast is hij voorzitter van de ondernemingsraad van VMN media. Voor zijn overstap naar OR/net en OR/magazine schreef hij als senior redacteur jarenlang over horeca bij vakblad Misset Horeca, ook een uitgave van VMN media.

demianvanderreijden@vmnmedia.nl

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.

Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer...

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen, krijgt de werknemer gelijk van de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Shutterstock

Eigen risico dragen of niet? Deadline voor de keuze nadert

Bestuurders die per 1 januari 2025 willen beginnen of stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet of WGA moeten hun keuze uiterlijk 1 oktober 2024 doorgeven aan de Belastingdienst. De or heeft adviesrecht op het voorgenomen besluit.

Beeld: Shutterstock

Onze onderneming staat te koop. Moet de ondernemer ons inlichten?

'Onze bestuurder heeft aangegeven dat de onderneming te koop staat, maar heeft hiervoor nog geen adviesaanvraag gedaan. Mogen wij als ondernemingsraad weten hoe het staat met de plannen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.