'Breng risico's hoger loon snel in kaart'

'Breng risico's hoger loon snel in kaart'
Pixabay

Terwijl vakbond FNV het tijd vindt voor een loongolf in Nederland, doen werkgevers er volgens adviesbureau Mercer goed aan de financiële risico's door de verhoging van het minimumloon snel in kaart brengen. 'Niets doen betekent vrijwel zeker dat het bedrijfsresultaat onder druk komt te staan', zegt het bureau op basis van Prinsjesdagberekeningen.

Volgens Mercer raakt de verhoging van het minimumloon met 10,15 procent per 1 januari 2023 veel meer mensen dan gedacht en gaat het ook meer geld kosten dan op grond van de minimumloonsom zou worden verwacht. Het zou gaan om circa 11,2 miljard euro. Dat bedrag bestaat uit extra loonkosten en een bijkomende stijging van verzekeringspremies.

Loongebouw

De verhoging van het minimumloon zorgt volgens Mercer bij veel werkgevers voor een opwaartse druk op het gehele loongebouw. Daar waar het start- of instroomsalaris gelijk is aan het minimumloon, zullen naar verwachting ook de schalen daarboven moeten worden aangepast.

Volgens Bart Brenninkmeijer van Mercer Nederland zal voor de lagere salarisschalen de verhoging rond de 10 procent liggen, aflopend naar 3 tot 4 procent naarmate de salarisniveaus hoger liggen.
‘Je wordt er als werkgever min of meer toe gedwongen, zelfs als het minimumloon bij jou niet aan de orde is en er beleidsmatig geen directe koppeling is tussen inflatie en loonsverhoging. Want overal zullen de salarissen gaan stijgen. Doe je als werkgever niets, dan loop je het risico dat medewerkers uiteindelijk vertrekken’, zegt Brenninkmeijer.

Looneis FNV ‘gigantisch stom’

De looneis van vakbond FNV, die voor nieuwe cao’s automatische prijscompensatie in de lonen wil zien, is ‘gigantisch stom’. Dat zei Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, deze week bij Nieuwsuur in een reactie op de voorstellen van de bond. Een automatische compensatie zou nu neerkomen op een loonsverhoging van 12 procent.

Volgens De MKB-voorman zou er een duidelijke scheiding moeten komen tussen energie-inflatie en 'gewone' inflatie. Bij de hogere energierekening zouden de nieuwe maatregelen van de overheid soelaas moeten bieden. De gewone inflatie zouden werkgevers wel kunnen compenseren. ‘Dit alles bij elkaar optellen is gigantisch stom’, zei Vonhof.

Lees ook:

Eerder liet ook ondernemersorganisatie VNO-NCW zich negatief uit over de vakbondseis. Daarbij werd gewezen naar de pijn die in de jaren 70 werd gevoeld toen een automatische prijscompensatie een loon-prijsspiraal op gang bracht. Hogere lonen werden doorberekend in de prijzen waardoor alles nog duurder werd, wat weer tot hogere looneisen leidde.

FNV: 'Er is een winst-prijsspiraal'

Vakbond FNV vindt de voorgestelde verhoging van het minimumloon te laag en ijvert voor automatische prijscompensatie in nieuwe cao’s. De bond waarschuwt dat er te weinig aandacht is voor de middeninkomens. Dat de looneisen een loon-prijsspiraal in de hand zouden werken ontkent de FNV.

Volgens FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha is er juist sprake van een winst-prijsspiraal en hebben werkgevers te lang te weinig geïnvesteerd in aantrekkelijk werk. Het is daarom volgens Boufangacha tijd voor een loongolf.

Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!

Reorganiseren, herstructureren en fuseren... Soms sta je er als OR-lid volledig achter, en volg je moeiteloos de stappen die de bestuurder zet. Maar er zijn ook veranderingen waar je het nut minder van inziet. Pak daarom als OR nu de regie in het overleg en word aanjager van een echt succesvol verandertraject. Hoe? Dat leer je in een interactieve studiedag van bedrijfskundige Rob Latten op 11 oktober 2022. Bekijk het programma en overtuig jezelf!

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Rechter verlaagt vergoeding voor bijstand MR basisschool van €8800...

De voormalige oudergeleding van de medezeggenschapsraad (OMR) ging in beroep tegen de uitspraak over de vergoeding van juridische kosten, maar werd niet-ontvankelijk verklaard door de komst van een nieuwe OMR. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

De impact van de nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een...

Het wetsvoorstel over de modernisering van het concurrentiebeding beoogt strengere regels, wat de rechtspositie van werknemers versterkt. Wat houdt deze nieuwe wet precies in en hoe kan jouw organisatie zich aanpassen aan deze veranderingen?

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: regels voor collectief ontslag gelden ook al bij een...

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat de regels rondom collectief ontslag gelden zodra een werkgever het voornemen heeft om binnen 3 maanden 20 of meer arbeidsplaatsen te schrappen. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige betaling

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige...

Werknemers van het Geusseltbad in Maastricht staken al 8 weken voor een gelijke beloning als hun collega's binnen dezelfde organisatie. Hoewel deze eis gerechtvaardigd lijkt, biedt het nog geen garantie voor succes. Nu dagen vakbond FNV en de ondernemingsraad de gemeente voor de rechter.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: toeslag voor overuren ook bij parttime werk

Het onderscheid tussen parttime- en fulltimewerknemers bij overwerktoeslag is niet langer toegestaan, oordeelt het Europese Hof van Justitie in een zaak van 2 Duitse parttimers. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Geen instemming nodig bij ploegendienstregeling in de cao?

Is een (tijdelijke) wijziging van een ploegendienstregeling die is opgenomen in de cao een instemmingsplichtig besluit? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer...

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen, krijgt de werknemer gelijk van de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.