De maatregelen uit de Miljoenennota 2023

De maatregelen uit de Miljoenennota 2023

Het overgrote deel van de miljarden die het kabinet beschikbaar stelt in de Miljoenennota is bestemd voor een reparatie van de koopkracht in 2023. De maatregelen hebben volgens D66-minister Kaag van Financiën 'als doel om het komende jaar de bestaanszekerheid van mensen te stutten en groeiende armoede een halt toe te roepen.'

Verlies van koopkracht

De daling van de koopkracht komt volgens het Centraal Planbureau (CPB) dit jaar uit op 6,8 procent. CPB-directeur Pieter Hasekamp noemt die terugval ‘dramatisch’.

Het kabinet trekt volgens de Miljoenennota 17,2 miljard euro uit om de koopkracht in 2023 op te vijzelen, maar dat bedrag zal de forse domper van 2022 niet kunnen goedmaken. Het CPB rekent voor volgend jaar op een koopkrachtstijging van krap 4 procent, maar door de onzekerheid over inflatie en energietarieven kan niet veel waarde worden gehecht aan koopkrachtvoorspellingen.

Hoger minimumloon

De eerder beloofde toename van het minimumloon van 10 procent maakt deel uit van de in de Miljoenennota voorgestelde gedeeltelijke reparatie van de koopkracht. Dezelfde verhoging geldt ook voor de uitkeringen en de AOW.

Volgens de plannen gaat ook de huurtoeslag omhoog met bijna 17 euro per maand en krijgt de zorgtoeslag een eenmalige verhoging van 412 euro. Er komt ook een hoger kindgebonden budget. Het tarief in de eerste schrijf van de inkomstenbelasting wordt iets verlaagd, met 0,11 procentpunt. De arbeidskorting voor werkenden wordt waarschijnlijk verhoogd.

Vakbond FNV hoopte op een forse verhoging van het minimumloon. De bond vindt een groei van 10 procent een ‘farce’. Het minimumloon bedraagt nu 10,67 per uur, maar zou volgens de bond mede op basis van Europese regelgeving tot minstens 14 euro moeten stijgen.

De FNV heeft op de dag voor Prinsjesdag de nieuwe looneis voor 2023 kenbaar gemaakt. De bond gaat in alle cao's uit van automatische prijscompensatie, gelijk dus aan het inflatiecijfer, wat kan neerkomen op een loonsverhoging van 12 procent.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW vreest juist dat verhoging van de lonen leidt tot toename van de inflatie en te hoge loonkosten voor werkgevers.

Lagere groei

Het CPB denkt dat de economie in 2023 dankzij de maatregelen van het kabinet nog met 1,5 procent kan groeien. Voor dit jaar zou de groei nog kunnen uitkomen op 4,6 procent.

Voor dit jaar komt de inflatie waarschijnlijk uit op 9,9 procent. Het CPB verwacht voor 2023 een lagere inflatie, 4,3 procent, maar dat percentage is in een latere berekening bijgesteld naar 2,6.

Als gevolg van de inflatie en het koopkrachtverlies in 2023 zal 4,9 procent van de bevolking onder de armoedegrens komen, ondanks de beloofde gedeeltelijke reparatie van de koopkracht.

Prijsplafond energie

Na overleg met de energiemaatschappijen heeft het kabinet besloten een prijsplafond in te stellen voor de energierekening van huishoudens. De details worden naar verwachting op Prinsjesdag bekendgemaakt. Verder wordt de energiebelasting verlaagd en komt er voor huishoudens met lage inkomens een energietoeslag van 1300 euro. Naar verluidt studeert het kabinet nog op mogelijkheden om mkb-bedrijven die veel energie verbruiken tegemoet te komen.

De eerder verlaagde accijns op brandstof wordt verlengd tot en met juni volgend jaar. Er is ook de oprichting van een noodfonds in het vooruitzicht gesteld voor mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen.

Vennootschapsbelasting

Het kabinet heeft het voornemen de vennootschapsbelasting met 4 procent te verhogen, van nu 15 procent naar 19 procent. Het drempelbedrag van de eerste schijf gaat omlaag, van 395.000 euro naar 200.000 euro. Boven de twee ton geldt een percentage van 25,8.

Lees ook:

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één

De Sociaal Economische Raad (SER) voegt per 1 januari 2025 de bedrijfscommissies Markt I en Markt II samen tot één nieuwe bedrijfscommissie. Hierdoor vervallen de afzonderlijke commissies voor commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Beeld: Shutterstock

Rechter: afschaffen jubileumuitkering zonder instemming or toegestaan

Mag een werkgever eenzijdig het recht van werknemers op een jubileumuitkering intrekken vanwege slechte bedrijfsresultaten? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het belang van het vastleggen en bewaren van afspraken

Het vastleggen en bewaren van afspraken die gemaakt zijn tussen de ondernemingsraad en de werkgever is altijd belangrijk. Dat is misschien een open deur, maar toch gaat het regelmatig mis.

Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer...

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen, krijgt de werknemer gelijk van de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.