Belastingplan 2023: 'Arbeid en vermogen meer in balans'

Belastingplan 2023: 'Arbeid en vermogen meer in balans'

De belastingdruk op arbeid en vermogen moet meer in balans worden gebracht, zo luidt een van de uitgangspunten van het Belastingplan 2023. Werken, en ook meer uren werken, moet aantrekkelijker worden mede dankzij een extra verhoging van de arbeidskorting. Dat levert vooral een voordeel op voor de inkomens tot 37.000 euro.

Het geld moet volgens dit wetsvoorstel voortkomen uit lastenverzwaringen bij bedrijven, waarvan de opbrengst voor een deel weer wordt gebruikt voor gunstige structurele maatregelen voor het mkb en voor werkenden.

Het plan heeft met name gevolgen voor de vennootschapsbelasting (het lage tarief voor de eerste twee ton stijgt met 4 procent) en voor de zelfstandigenaftrek, die versneld wordt afgebouwd. Verder wordt de doelmatigheidsmarge van het gebruikelijk loon voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s) afgeschaft.

Arbeidskorting

Deze maatregelen leveren volgens het Ministerie van Financiën 5 miljard euro op, waarmee de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en ondernemers kunnen worden verkleind. Werkenden met een inkomen tot 115.000 euro profiteren van de hogere arbeidskorting, waardoor de gemiddelde belastingdruk daalt. Zij gaan er netto tot 500 euro per jaar op vooruit. De hoogte van de arbeidskorting hangt af van de leeftijd en de hoogte van het inkomen.

Inkomstenbelasting

Het laagste tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting wordt in 2023 verlaagd met 0,14 procentpunt. Het daalt van 37,07 naar 36,93 procent. Een werknemer krijgt hiermee een voordeel van netto maximaal 102 euro per jaar. In de 1e schijf vallen inkomens tot 73.071 euro. Dat is € 69.398 in 2022.

Lees ook

Investeren

Om de werkgeverslasten van bedrijven te verlagen en investeringen aantrekkelijker te maken wordt structureel 600 miljoen euro beloofd. Daarbij gaat het onder meer om aanpassingen in box 2 (vanaf 2024) en een lagere premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds voor kleine werkgevers. Ook worden de regelingen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) uitgebreid.

Werkkostenregeling

De werkkostenregeling (WKR) wordt uitgebreid, waardoor werkgevers meer onbelaste vergoedingen kunnen schenken aan werknemers. De vrije ruimte in de WKR wordt alleen in 2023 vergroot van 1,7 procent naar 3 procent tot een loonsom van 400.000 euro. Dat blijkt uit de vierde Nota van wijziging Belastingplan 2023. Is de loonsom hoger, dan heeft de werkgever over het meerdere een vrije ruimte van 1,18 procent. Vanaf 1 januari 2024 is de vrije ruimte 1,92 procent tot 4 ton loonsom, het percentage dat het Ministerie van Financiën had willen hanteren voor 2023. Boven 4 ton is en blijft de vrijstelling 1,18 procent.

Thuiswerkvergoeding

De vergoeding die werkgevers onbelast mogen verstrekken aan mensen die thuiswerken gaat omhoog met 13 cent per dag, naar 2,13 euro. Ook deze verhoging is nog niet helemaal zeker. Informatie van het Nibud uit maart 2022 geeft aan dat 3,05 euro per werkdag realistischer is. En de FNV denkt aan 6 euro per thuiswerkdag.

Kilometervergoeding of reiskostenvergoeding

Vanaf 1 januari 2023 geldt een iets hogere belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten: het aloude tarief van 19 cent wordt dan verhoogd naar 21 cent per kilometer. Per 1 januari 2024 wordt het 22 cent per kilometer. Per werkdag kan de werkgever òf de thuiswerkvergoeding, òf de reiskostenvergoeding belastingvrij geven.

Minimumloon

Het minimumloon gaat per 1 januari met 10,15 procent omhoog. Het kabinet verwacht dat dat ook leidt tot hogere lonen in loonschalen net boven het minimumloon.

Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht

Voordat een werkgever iets kan besluiten, heeft de ondernemingsraad recht op advies of instemming. Helaas, zo simpel is het niet. Wat onder het adviesrecht of het instemmingsrecht valt is in de praktijk niet altijd duidelijk. En ook niet wat het voorgenomen besluit nu exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft. Volg daarom de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 nog op 10 november. Bekijk hier het programma en schrijf je in!
Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

Zo zit het met internationale medezeggenschap: toerekening en...

Binnen internationale concerns kan medezeggenschap ingewikkeld zijn. Toch heeft de Nederlandse or soms recht op advies en instemming bij voorgenomen besluiten van het buitenlandse moederbedrijf. De kernbegrippen hierbij zijn toerekening en medeondernemerschap.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Shutterstock

Rechter: buitenlands moederbedrijf mag bonusregeling niet wijzigen...

Het wijzigen van een bonusregeling is de verantwoordelijkheid van de Nederlandse ondernemer, ook al is het besluit genomen door de Amerikaanse moedervennootschap. De Nederlandse or moet instemming verlenen, stelt de rechter. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Hoge Raad: een uitzendkracht heeft net als vaste medewerker recht op...

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat uitzendkrachten dezelfde rechten hebben als vaste medewerkers wat betreft resultaatafhankelijke bonussen. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.