Richtbedragen scholing 2023 bekend

Richtbedragen scholing 2023 bekend

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van de ondernemingsraad voor 2023 bekendgemaakt. De SER stelt de richtbedragen elk jaar vast op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM).

Het richtbedrag voor een maatwerkcursus voor de hele ondernemingsraad is vastgesteld op 1160 euro per dagdeel per ondernemingsraad (het richtbedrag voor 2022 was 1100 euro).

Het richtbedrag voor een open inschrijvingscursus voor een or-lid blijft 190 euro per dagdeel, per individueel or-lid. In dit bedrag zijn de gemiddelde accommodatiekosten opgenomen. Dit bedrag is sinds 2020 gelijk gebleven.

Indicatie

De bedragen zijn geen wettelijke norm. Ze zijn bedoeld als indicatie aan or en bestuurder van wat volgens de SER onder normale omstandigheden redelijke kosten per dagdeel zijn voor scholing en vorming van voldoende kwaliteit. De richtbedragen worden berekend op basis van de tarieven die in de praktijk worden gehanteerd door opleidingsinstituten met een SCOOR-RMZO certificaat.

All-in, behalve accommodatie

De richtbedragen zijn all-in, wat betekent dat alle kosten worden meegenomen. Waaronder het tarief van de trainers, docenten en medewerkers, de kosten van voorbereiding, uitvoering en nazorg van de cursus, eventuele reiskosten en de kosten voor de overhead en cursusmaterialen. De richtbedragen zijn exclusief BTW.

  • Tip! Met de 7 skills van moderne medezeggenschap maak je jezelf als or in één dag interessant en relevant voor het hele bedrijf. Dit jaar te volgen op 8 december 2022. Bekijk het programma!

De SER geeft geen netto richtbedrag voor accommodatiekosten in het kader van maatwerkcursussen voor de gehele or. Deze kosten kunnen sterk uiteenlopen, afhankelijk van de te kiezen locatie. In het all-in tarief voor een open inschrijvingscursus zijn wel de gemiddelde accommodatie kosten opgenomen.

Wettelijk scholingsrecht voor de ondernemingsraad

Or-leden hebben een wettelijk scholingsrecht, vastgelegd in artikel 18 van de Wet op de ondernemingsraden. De bestuurder heeft de plicht om de leden van de or gedurende een aantal dagen per jaar, in hun werktijd en met behoud van loon, de gelegenheid te bieden de scholing en vorming te krijgen die zij naar hun oordeel nodig hebben.

Het aantal dagen wordt vastgesteld in overleg tussen or en bestuurder. De bestuurder betaalt de kosten van de scholing.

Lees ook:

De or kan een scholingsbudget voorstellen door per scholingswens het richtbedrag van de SER te hanteren. Op grond van artikel 22.4 WOR heeft de or het recht dit budget naar eigen inzicht te besteden.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

Beeld: Shutterstock

Kunnen medewerkers hun vertrouwen in de or opzeggen, en wat zijn de...

Een deel van de organisatie heeft collectief het vertrouwen in de or opgezegd. Wat betekent dit voor de ondernemingsraad? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een medezeggenschapsvraag.

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

Het BOB-model, dat wordt gebruikt in advies- en instemmingstrajecten, doorloopt de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Dit model helpt ondernemingsraden om interne vergaderingen gestructureerd en effectief te laten verlopen.

Het or-testament: levenslessen voor de nieuwe or  

Het or-testament: levenslessen voor de nieuwe or

Het or-testament klinkt misschien zwaar, maar de start als nieuwe ondernemingsraad kan ook uitdagend zijn. Hoe zorg je ervoor dat het harde werk van de vorige or niet tevergeefs is? Hoe draag je kennis en ervaring over, zodat de nieuwe or-leden precies weten waar ze mee aan de slag moeten?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.