'Wij zien onszelf als kritische vriend'

'Wij zien onszelf als kritische vriend'

Zillah Kaptein is or-lid bij de gemeente Utrecht. Een mooie manier om het grotere plaatje te zien én daaraan bij te dragen, vindt ze.

Hoe ben je bij de or gekomen?

‘Ik heb gereageerd op een oproep. Ik ben altijd wel nieuwsgierig naar het grotere plaatje van de organisatie: wat speelt er, wat is de koers? Dit is een mooie manier om dat grotere geheel te zien in onze organisatie van 4000 medewerkers. We hebben deel-or’s voor de ontwikkelorganisaties – zeg maar: beleidsafdelingen –, voor de uitvoerende afdelingen en voor de bestuurlijke afdelingen.’

‘Ik zit namens de afdeling Ruimte in de deel-or voor de ontwikkelorganisaties. We spreken maandelijks met de bestuurder van één ontwikkelorganisatie, die ook namens zijn collega’s spreekt. En uiteraard hebben we een centrale or.’

Lukt het om in zo’n grote organisatie inderdaad invloed te hebben?

‘Dat ervaar ik zeker. We praten bijvoorbeeld mee over hoe de gemeentelijke organisatie moet meegroeien met de gemeente zelf. Utrecht groeit snel; dat vraagt ook meer mensen op diverse afdelingen. Hoe wil je die groei vormgeven en wat is de rol van de or daarin? Dat staat momenteel regelmatig op de agenda.’

Hoe zie je de rol van de or?

‘We hebben onszelf gedefinieerd als ‘kritische vriend’. Bestuurder en or zoeken beide naar wat het beste is voor de organisatie en de medewerkers. Daarin zijn ze vrienden. Maar als or moeten we wel kritisch kunnen zijn en doorvragen. Kritische vragen op basis van vertrouwen maken een organisatie beter. Daar ben ik van overtuigd.’

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.