Or NautaDutilh onder voorwaarden akkoord met vertrek naar Zuidas

De ondenemingsraad van NautaDutilh, het op één na grootste advocatenkantoor van Nederland, verzet zich niet langer tegen verhuizing van het hoofdkantoor naar Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van NautaDutilh tegenover het Financieele Dagblad.

Vanaf 2024 zullen de Rotterdamse partners van het kantoor in principe drie dagen per week op de Zuidas in Amsterdam moeten werken. Het internationale advocatenkantoor heeft daar al een vestiging. In november 2022 werd een adviesaanvraag op een voorgenomen besluit tot de verhuizing bij de or ingediend.

Neutraal advies or

De or heeft onlangs een ‘neutraal ‘advies’ afgegeven. Wel worden er enkele voorwaarden verbonden aan de verhuizing, zoals het aanhouden van een 'kantoorhub' met flexplekken in Rotterdam. Dit is bedoeld voor advocaten die op de andere twee dagen niet in Amsterdam of thuis willen werken, of als er met klanten in Rotterdam afsrpaken zijn. Publiekelijk wil de or, aldus persvoorlichter Bax, ondanks herhaald verzoek van ornet.nl niet met een uitgebeidere toelichting op zijn neutrale advies reageren.

Prestigieus

De ontstaansgeschiedenis van NautaDutilh, dat in 1724 werd opgericht, ligt grotendeels in dienstverlening aan de scheepvaart en de haven. Vooraanstaande Rotterdamse partners hebben zich lange tijd verzet tegen een verhuizing naar de Zuidas, waar grotendeels bedrijven uit de financiële sector zijn gevestigd.

Een vertrek uit Rotterdam lag zelfs zo gevoelig dat het veelal niet tijdens partnervergaderingen besproken mocht worden. Bovendien verhuisde NautaDutilh in 2015 nog naar een prestigieus nieuw gebouw aan het Weena, tegenover het centraal station.

Een deel van de vooral oudere Rotterdamse partners heeft inmiddels afscheid genomen, waardoor de focus van het kantoor op Amsterdam is komen te liggen. Na de verhuizing naar de Zuidas houdt NautaDutilh in Rotterdam naar verluidt tot 2029 wel nog een 'kantoorhub met flexplekken' aan. Dit voor de Rotterdamse advocaten die op de andere twee dagen niet in Amsterdam of thuis willen werken, of als er met klanten in Rotterdam gesproken moet worden.

NautaDutilh heeft circa 60 partners, 400 advocaten, fiscalisten en notarissen en ongeveer 300 medewerkers in ondersteunende functies. Het kantoor overtroefde in 2021 met een omzet van 199 miljoen zijn grote concurrent De Brauw Blackstone Westbroek. NautaDutilh heeft ook vestigingen in Londen, Luxemburg en Brussel.

Gezichtsbepalend bedrijf

'Jammer voor Rotterdam dat zo'n gezichtsbepalend bedrijf vertrekt', vindt haveneconoom Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit in het FD. 'Rotterdam wil zich als Europese maritieme hoofdstad presenteren. Daar past een ecosysteem van zakelijke juridisch dienstverleners bij.’

'Veel jonge talenten willen toch in Amsterdam zitten’ ”

Consultant Gerard Tanja van Venturis Consultancy in Weert ziet echter naast de groeiende kapitaalmarkt en de concentratie hiervan op de Zuidas nog andere argumenten voor het besluit van NautaDutilh. 'Veel jonge talenten willen toch in Amsterdam zitten. Daarnaast is een structuur met meerdere kantoren in deze tijd van hybride werken altijd duurder.'

Lees ook:

Lees meer over

Loek Kusiak is freelance journalist. Zijn expertises liggen bij openbaar bestuur, duurzaam ondernemen en innovatie, milieu en energie, arbeidsmarkt en medezeggenschap, arbeidsomstandigheden, welzijn en gezondheidszorg. Voor ORnet houdt hij nieuws en ontwikkelingen rond medezeggenschap in de gaten.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Beeld: Shutterstock

Dit zijn de finalisten in de strijd om de titel OR van het Jaar 2024

Uit alle aanmeldingen voor de verkiezing OR van het Jaar 2024 heeft de jury 3 ondernemingsraden genomineerd als finalisten. Deze or's hebben laten zien dat ze zich op een bijzondere manier inzetten voor hun rol binnen de organisatie, en daarmee een voorbeeld zijn voor andere or's.

beeld: Shutterstock

3 tips om je bestuurder te overtuigen: mik op structuur, aandacht en...

Elke ondernemingsraad wil de bestuurder overtuigen, maar hoe krijg je hem mee? Er zijn geen garanties, maar 3 ingrediënten helpen altijd: aandacht trekken, welwillendheid creëren en je verhaal logisch structureren.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Zo bevorder je synergie: voor sterke band binnen or en met achterban

Binnen de or is samenwerking de sleutel tot kracht. Wanneer leden elkaar aanvullen en als een eenheid naar buiten treden, ontstaat synergie: het resultaat is meer dan de som der delen. Zo bevorder je de synergie, zowel binnen de or als in de relatie met de achterban.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.