Moet de or instemmen met een verzuiminterventieplan?

Moet de or instemmen met een verzuiminterventieplan?
Shutterstock

Een bedrijf wil een verzuiminterventieplan vaststellen, dat onder meer bepalingen bevat op het gebied van de arbeidsomstandigheden, het ziekteverzuim en het re-integratiebeleid. Bestuurder en ondernemingsraad zijn het oneens over de vraag of de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft op grond van artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden.

De bestuurder vindt dat het plan uitsluitend uitvoerende maatregelen bevat, die aanvullend zijn op de bestaande regelingen. De ondernemingsraad vindt juist dat het allemaal nieuwe bepalingen bevat, en dus instemmingsplichtig is.

De SER-Bedrijfscommissie wordt gevraagd een oordeel te geven over deze kwestie. Allereerst constateert de Bedrijfscommissie dat het plan gericht is op het terugdringen van verzuim. Het plan bevat een reeks nieuwe interventies, die als uitgangspunt lijken te hebben om het geldende verzuimbeleid te herzien. Zo wordt onder meer voorgesteld om:

  • vervoer naar de werkplek aan te bieden ten behoeve van arbeids-therapeutisch werk;
  • de verzuimconsulenten in te zetten als casemanager ten behoeve van het nakomen van afspraken en betermeldingen;
  • een klussenpool in te stellen voor arbeids-therapeutische of vervangende werkzaamheden.

Daarnaast zijn er interventies te vinden die het bestaande verzuimbeleid versterken.

Besluit van algemene strekking

Een voorwaarde voor het verkrijgen van instemmingsrecht voor een regeling op het gebied van de arbeidsomstandigheden, het ziekteverzuim of het re-integratiebeleid, is dat het om een besluit van algemene strekking gaat. Met andere woorden: een regeling die geldt voor het gehele personeel of een of meer groepen daarvan. Besluiten ten aanzien van individuele werknemers vallen daar dus niet onder.

Ook bij elke wijziging van zo’n regeling krijgt de ondernemingsraad instemmingsrecht. Niet van belang is of de voorgestelde wijziging de regeling inhoudelijk verandert: ook voor kleine wijzigingen krijgt de ondernemingsraad instemmingsrecht.

Afweging van de Bedrijfscommissie

Alles overziend komt de Bedrijfscommissie tot de conclusie dat de nieuwe interventies voldoende aanleiding geven om het verzuiminterventieplan te bestempelen als instemmingsplichtig. Daarbij overweegt de Bedrijfscommissie dat het plan:

  • een regeling van algemene strekking is. De regeling is van toepassing op alle medewerkers van de onderneming, met uitzondering van de vrijwilligers en stagiaires;
  • een regeling betreft op het gebied van ziekteverzuim en re-integratiebeleid;
  • een duurzaam karakter heeft. De doelstellingen van het plan zijn niet tijdelijk van aard, maar gericht op de korte, middellange en lange termijn;
  • interventies bevat die een wijziging vormen op het bestaande verzuimbeleid.

Lees ook:

instemmingsrecht

Werkend Nederland is hard toe aan voorjaarsvakantie

Het ziekteverzuim daalt licht. Na percentages boven 5 procent een jaar geleden zakte het cijfer in maart naar precies 5 procent. Zo blijkt uit gegevens van de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Is het de gebruikelijke voorjaarsdaling? Langdurig uitvallen door stressgerelateerde oorzaken komt onverminderd vaak voor. Betrek de ondernemingsraad bij onderzoek naar de achterliggende oorzaken.

instemmingsrecht

Psychisch verzuim door het werk rijst de pan uit

Sinds het afnemen van de coronapandemie stijgt het ziekteverzuim. Voor dit jaar voorziet verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden (NN) meer dan 5 procent verzuim gemiddeld. Dat komt vooral door aan werk gerelateerde psychische klachten. Dat type verzuim duurt lang. Arbodiensten en verzuimdeskundigen roepen werkenden met klem op om verzuim door psychosociale factoren serieus te nemen.

instemmingsrecht

CNV: 'Werkplek moet snel veiliger worden'

Ruim 3 van elke 10 werknemers heeft wel eens te maken met kleinerend of vernederend gedrag van hun leidinggevende. Bij 20 procent is het gedrag zelfs grensoverschrijdend te noemen. Verbale agressie komt met 40 procent het meest voor op de werkvloer.

instemmingsrecht

Mag werkgever vragen naar gezondheid?

In een organisatie wil de directie jaargesprekken invoeren. De uitkomst van deze gesprekken zal ook gebruikt worden in het kader van duurzame inzetbaarheid. De werknemer wordt gevraagd hiervoor een formulier in te vullen, waarop ook specifieke vragen staan over zijn gezondheid. Zijn deze vragen wettelijk toegestaan of moet de ondernemingsraad hier op reageren?

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
arbo

Voor abonnees Checklist: De preventiemedewerker

De Arbowet verplicht bedrijven om minimaal één preventiemedewerker in dienst te hebben, die het arbobeleid uitvoert, deskundige bijstand biedt en contact met de or onderhoudt. 4 belangrijke handvatten voor de preventiemedewerker.

Beeld: Shutterstock
vraag en antwoord

Is het opstellen van een intentieverklaring een adviesplichtig...

Is het opstellen van een intentieverklaring voor een overname een voorgenomen besluit en dus adviesplichtig? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Praktijkvoorbeeld bemiddeling bedrijfscommissie bij conflict or en...

Bij een conflict tussen een or en de bestuurder zijn er verschillende manieren om dit op te lossen met externe hulp. Voordat de rechter wordt ingeschakeld, kan de bedrijfscommissie van de SER bemiddelen. In een serie artikelen behandelen we praktijkvoorbeelden van deze bemiddeling.

Beeld: Shutterstock
Jurisprudentie

Gedeeltelijke instemming? Dat kan, maar pas op!

Als een or het gedeeltelijk eens is met een besluit, kan hij ervoor kiezen met bepaalde onderdelen in te stemmen. De juiste formulering is dan cruciaal. In dit geval pakte dat ongunstig uit. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

gezond en veilig werken

FNV-rapport: Giftige werkcultuur op ministerie Infrastructuur en...

Op het ministerie van I&W is de werkcultuur onvoldoende veilig, volgens 95% van de 1100 ambtenaren die de FNV-enquête invulden. Leidinggevenden en directieleden blijken vaak de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag te zijn.

Beeld: Shutterstock
vraag en antwoord

Zo ga je als or aan de slag met toekomstgerichte medezeggenschap

Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op alle ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten? In deze rubriek behandelt de SER vragen over medezeggenschap in de dagelijkse praktijk.

Beeld: Shutterstock
arbo

Misstanden op de werkvloer: hoe pak je als or je rol?

Voor de tweede keer moet de Universiteit Leiden een prominente hoogleraar wegsturen wegens grensoverschrijdend gedrag. Experts bespreken hoe de or kan bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van dit soort misstanden, en welke rol een goede meldprocedure en organisatiecultuur spelen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.