Werknemers Medtronic moeten zwijgen over bonus

Werknemers Medtronic moeten zwijgen over bonus

Een deel van de 2000 werknemers van Medtronic, producent van medische hulpmiddelen met vijf locaties in Nederland, ontving vlak voor Kerst een extraatje van 500 euro bruto. Maar het bedrijf vroeg hen wel dit stil te houden, meldt dagblad De Limburger.

De eenmalige uitkering heeft voor opschudding gezorgd. Volgens werknemers is sprake van een tweedeling op de werkvloer. Daarbij blijft er van de bruto uitkering gezien het bijzonder belastingtarief weinig over: 250 tot 300 euro. De medewerkers die de bonus krijgen, vinden dat ze met een fooi worden afgescheept.

Om ‘discretie’ gevraagd  

Het extraatje is volgens Medtronic, gelet op de inflatie en de hoge energieprijzen bedoeld voor de lagere functiegroepen. De werknemer moet dan wel een Nederlands arbeidscontract hebben en langer dan twaalf maanden in dienst zijn. Medtronic heeft de ‘uitverkoren’ medewerkers in een persoonlijke brief ook om ‘discretie’ gevraagd. Dat komt neer op een verzoek om er niet over te praten ‘omdat niet iedereen voor deze eenmalige betaling in aanmerking komt.’

Daarnaast geeft het bedrijf in de brief aan dat het ‘wordt geconfronteerd met financiële tegenwind van ongekende omvang, terwijl ook de omzetgroei achterblijft bij de verwachtingen’. Er zouden problemen zijn met leveringen van onderdelen uit China. Daarbij kreeg het Amerikaanse moederconcern nog een forse naheffing van de Amerikaanse fiscus.  

Collectieve ontslagaanvraag  

Medtronic heeft dan ook voor 25 medewerkers een collectieve ontslagaanvraag ingediend bij het UWV. Niet bekend is welke locatie of afdeling het betreft. Wel lagen afgelopen najaar de or en directie met elkaar in de clinch over een reorganisatie bij de vestiging in Heerlen, die zorgt voor de distributie van onderdelen in Europa. Van 30 van de 273 werknemers vervalt de functie. 

Volgens werknemers is sprake van een tweedeling op de werkvloer ”

De or voelde zich door de directie voor een voldongen feit geplaatst. Volgens de or was de adviesaanvraag een wassen neus, omdat die pas eind januari 2022 werd voorgelegd. terwijl al eerder besloten was tot een wereldwijde reorganisatie per 1 februari 2022. Verder zou het bedrijf zelf hebben beoordeeld welke boventallige werknemers voor een andere functie in aanmerking komen. Daardoor solliciteerden anderen kansloos op functies die al vergeven waren. 

Voor de rechter 

Ook zouden overtollige werknemers onder druk zijn gezet om vrijwillig te vertrekken. Deden ze dat niet, dan kregen ze ook geen ‘royale compensatie’, zoals een dubbele ontslagvergoeding. De or legde de zaak voor aan de rechter. Maar die stelde de or in het ongelijk. Het bedrijf zou de medezeggenschap in Nederland al eind 2021 hebben geïnformeerd over de aanstaande wereldwijde reorganisatie. Toen was echter nog niet duidelijk hoe deze reorganisatie in Nederland vorm zou krijgen. Wat de herplaatsing van boventallige werknemers betreft, zou het bedrijf volgens de rechter volgens de geldende regels hebben gehandeld.

Lees ook:

Loek Kusiak is freelance journalist. Zijn expertises liggen bij openbaar bestuur, duurzaam ondernemen en innovatie, milieu en energie, arbeidsmarkt en medezeggenschap, arbeidsomstandigheden, welzijn en gezondheidszorg. Voor ORnet houdt hij nieuws en ontwikkelingen rond medezeggenschap in de gaten.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Onze or is murw geslagen door conflicten met de bestuurder: wat...

Onze or is murw geslagen door voortdurende conflicten met de bestuurder. Inmiddels zijn 2 or-leden uit frustratie opgestapt. Hoe kunnen we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.