Annelie Bijpost nieuwe voorzitter MNO

Annelie Bijpost nieuwe voorzitter MNO

Het bestuur van de Stichting Multinationale Ondernemingsraden-overleg (MNO) heeft in december bekend gemaakt dat Annelie Bijpost hun nieuwe voorzitter is. Daarmee volgt Bijpost Mathi Bouts op.

Annelie Bijpost is werkzaam bij KLM en al vele jaren lid van de medezeggenschap van KLM. Naast senior purser is zij ook voorzitter van de or-commissie voor privacy. Annelie ‘ziet het als uitdaging om het MNO verder uit te bouwen en met veel enthousiasme het platform blijvend van betekenis te laten zijn voor de daarbij aangesloten ondernemingsraden en daarbuiten. De bij het MNO aangesloten ondernemingsraden vertegenwoordigen ruim 600.000 werknemers in Nederland’ (bron: MNO).

Voorganger

Haar voorganger Mathi Bouts is 11 jaar voorzitter geweest van het MNO. Ook hij was daarbij tevens actief in de medezeggenschap van KLM, grotendeels als cor-voorzitter. Daarvoor werd hij in 2010 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Zijn inzet was de samenwerking tussen de aangesloten ondernemingsraden te stimuleren, maar ook om samen te werken met de andere bij medezeggenschap betrokken partijen.

Het MNO dankt hem voor zijn bijdrage aan de verdere professionalisering en profilering van het MNO tot toonaangevend netwerk en kenniscentrum van ondernemingsraden van grote multinationals binnen Nederland.

Binnenkort verschijnt er op dit platform een interview met Annelie Bijpost, onder meer over haar nieuwe functie als voorzitter van de Stichting MNO.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Onze or is murw geslagen door conflicten met de bestuurder: wat...

Onze or is murw geslagen door voortdurende conflicten met de bestuurder. Inmiddels zijn 2 or-leden uit frustratie opgestapt. Hoe kunnen we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.