Zet je eigen mening opzij en luister naar de ander

Zet je eigen mening opzij en luister naar de ander
Beeld: Shutterstock

In hoeverre ben jij in staat om je eigen mening even aan de kant te zetten? Open te staan voor de meningen of belangen van anderen, en daarna een afweging te maken tussen dit alles?

Een vraag die mij is blijven bezighouden sinds mijn vorige column. Breder dan alleen in relatie tot de or, waar ik de vorige keer over schreef. Het is een vraag die je, denk ik, in heel veel verschillende situaties aan jezelf zou kunnen stellen. Het kan gaan om een keuze of besluit in werksfeer, maar ook om kleinere keuzes in het dagelijks leven. Niet altijd nodig maar soms ook niet overbodig.

Aandachtig luisteren

Tijdens de laatste or-cursus deden we een oefening in aandachtig luisteren. We kregen opdrachten waarbij je geen verbale of non-verbale reacties mocht geven tijdens het luisteren naar een verhaal van de ander. Wat mij het meeste bijbleef was het feit dat zoveel mensen aangaven dat ze het echt moeilijk vonden om alleen te luisteren, zonder zelf al bezig te zijn met een reactie.

Als je tijdens het luisteren al nadenkt over je eigen reactie, dan kun je niet meer goed luisteren. Misschien hoor je op hoofdlijnen het verhaal, maar het echte verhaal, en bijvoorbeeld ook signalen in de onderstroom, krijg je niet meer mee. Daarmee mis je wellicht de mogelijkheid om door te kunnen vragen, oprecht geïnteresseerd te zijn in het verhaal van de ander. Natuurlijk is er tijdens een gesprek wel interactie nodig, anders gaat het vertellen van een verhaal heel stroef. Maar die interactie mag wat mij betreft vaker gericht zijn op het aanmoedigen van de ander om verder te vertellen, in plaats van er snel jouw eigen verhaal van te maken.

Afwegen

Door aandachtig te luisteren en dóór te vragen kun je iemands mening achterhalen, of de belangen die spelen rondom een kwestie. Soms gaat het niet (alleen) over persoonlijke belangen, maar ook die van de organisatie of een groep mensen. Belangrijk om ook dat onderscheid te kunnen maken.

Daarna kun je gaan afwegen. Vragen die daarbij bij mij opkomen zijn: Wat maakt eigenlijk dat ik er zo over denk? Wat zijn mijn belangen? Wijken die af van de andere belangen, of zijn ze eigenlijk hetzelfde? Wat zijn de consequenties van mijn keuze? Wat betekent dit voor anderen?

Heel veel vragen dus ter afweging, en ik zou zo nog wel even door kunnen gaan. Natuurlijk is het niet haalbaar dit hele proces bij elke keuze toe te passen. Dat zou veel te tijdrovend zijn. Maar het kan geen kwaad af en toe bewuster te zijn van jouw eigen mening en belangen, en de tijd nemen om ook die op de achtergrond van anderen te achterhalen. Niet altijd nodig maar soms ook niet overbodig. 

Lees ook:

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.