Zet je eigen mening opzij en luister naar de ander

Zet je eigen mening opzij en luister naar de ander
Beeld: Shutterstock

In hoeverre ben jij in staat om je eigen mening even aan de kant te zetten? Open te staan voor de meningen of belangen van anderen, en daarna een afweging te maken tussen dit alles?

Een vraag die mij is blijven bezighouden sinds mijn vorige column. Breder dan alleen in relatie tot de or, waar ik de vorige keer over schreef. Het is een vraag die je, denk ik, in heel veel verschillende situaties aan jezelf zou kunnen stellen. Het kan gaan om een keuze of besluit in werksfeer, maar ook om kleinere keuzes in het dagelijks leven. Niet altijd nodig maar soms ook niet overbodig.

Aandachtig luisteren

Tijdens de laatste or-cursus deden we een oefening in aandachtig luisteren. We kregen opdrachten waarbij je geen verbale of non-verbale reacties mocht geven tijdens het luisteren naar een verhaal van de ander. Wat mij het meeste bijbleef was het feit dat zoveel mensen aangaven dat ze het echt moeilijk vonden om alleen te luisteren, zonder zelf al bezig te zijn met een reactie.

Als je tijdens het luisteren al nadenkt over je eigen reactie, dan kun je niet meer goed luisteren. Misschien hoor je op hoofdlijnen het verhaal, maar het echte verhaal, en bijvoorbeeld ook signalen in de onderstroom, krijg je niet meer mee. Daarmee mis je wellicht de mogelijkheid om door te kunnen vragen, oprecht geïnteresseerd te zijn in het verhaal van de ander. Natuurlijk is er tijdens een gesprek wel interactie nodig, anders gaat het vertellen van een verhaal heel stroef. Maar die interactie mag wat mij betreft vaker gericht zijn op het aanmoedigen van de ander om verder te vertellen, in plaats van er snel jouw eigen verhaal van te maken.

Afwegen

Door aandachtig te luisteren en dóór te vragen kun je iemands mening achterhalen, of de belangen die spelen rondom een kwestie. Soms gaat het niet (alleen) over persoonlijke belangen, maar ook die van de organisatie of een groep mensen. Belangrijk om ook dat onderscheid te kunnen maken.

Daarna kun je gaan afwegen. Vragen die daarbij bij mij opkomen zijn: Wat maakt eigenlijk dat ik er zo over denk? Wat zijn mijn belangen? Wijken die af van de andere belangen, of zijn ze eigenlijk hetzelfde? Wat zijn de consequenties van mijn keuze? Wat betekent dit voor anderen?

Heel veel vragen dus ter afweging, en ik zou zo nog wel even door kunnen gaan. Natuurlijk is het niet haalbaar dit hele proces bij elke keuze toe te passen. Dat zou veel te tijdrovend zijn. Maar het kan geen kwaad af en toe bewuster te zijn van jouw eigen mening en belangen, en de tijd nemen om ook die op de achtergrond van anderen te achterhalen. Niet altijd nodig maar soms ook niet overbodig. 

Lees ook:

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen

Marloes Steenhuisen is lid van het dagelijks bestuur van de or van het UMC.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.