Weer loonstijging boven 6 procent

Weer loonstijging boven 6 procent

De gemiddelde loonstijging in cao's was in januari 6,3 procent. Bijna gelijk aan de 6,4 procent van november en iets hoger dan de 6,1 procent van december. Dat blijkt uit het maandelijks overzicht van de cao-onderhandelingen van werkgeversvereniging AWVN. Maar de inflatie is nog steeds bijna anderhalf procent hoger.

Sinds oktober, toen de lonen met gemiddeld 4,7 procent stegen zitten de loonsverhogingen in cao’s in de lift. De AWVN ziet zelfs een stijgende lijn sinds 2021, toen de verhogingen op jaarbasis amper 2 procent bedroegen. Toch spreekt de AWVN van een oplopende temperatuur aan de onderhandelingstafels. De grieven gaan vooral over de loonstijging, die achterblijft bij de stijging van de inflatie.

Stakingsgolf

‘Bedrijven willen de loonkosten laag houden en denken dat 3 tot 4 procent meer loon genoeg is. Maar werknemers zien ook wat er in andere sectoren gebeurt en komen in actie.’ Zo verklaart voorzitter Fortuin van het CNV de golf aan stakingen momenteel. Onder meer bij vuilnisophalers, groenvoorzieners, boa’s, winkelmedewerkers en het streekvervoer. Ook leidt het tot veel nieuwe aanmeldingen als lid van een vakbond.

Inflatiepijn

AWVN merkt op dat de verwachtingen bij cao-partijen vaak te ver uit elkaar liggen. De roep om meer loon staat in de weg van ‘samen goed zoeken naar manieren om de inflatiepijn te verzachten’, zoals de werkgevers het omschrijven. Dit leidt soms tot spanning aan de onderhandelingstafels en tot verharde posities, wat kan leiden tot in acties. Maar ‘fikse prijsstijgingen’ en ‘verslechterde economische vooruitzichten’ beperken de loonruimte, stelt de AWVN. Bovendien verzachten de steunmaatregelen van de overheid al een groot deel van de inflatiepijn.

Stijgende prijzen, ondanks afnemende inflatie

Die pijn is aan het afnemen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tussen december en januari blijkt de inflatie te zijn gedaald van 9,6 naar 7,6 procent op jaarbasis. Toch stijgen nog veel artikelen in prijs, met name de levensmiddelen. Ook kinderopvang, voeding en benzine werden duurder in januari.

In januari zijn er 14 cao-akkoorden bereikt voor ongeveer 50.000 werknemers. In deze januarimaand werden aanzienlijk minder akkoorden gesloten dan in andere jaren. Meestal zijn het er 27. Dat komt vooral omdat vorig jaar al veel cao’s zijn vernieuwd.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Rechter verlaagt vergoeding voor bijstand MR basisschool van €8800...

De voormalige oudergeleding van de medezeggenschapsraad (OMR) ging in beroep tegen de uitspraak over de vergoeding van juridische kosten, maar werd niet-ontvankelijk verklaard door de komst van een nieuwe OMR. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Mag de bestuurder de P&O-manager als vaste contactpersoon voor de or...

Onze bestuurder wil dat de or voortaan de P&O-manager als contactpersoon gebruikt en met deze manager vergadert. Mag dit? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

De impact van de nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een...

Het wetsvoorstel over de modernisering van het concurrentiebeding beoogt strengere regels, wat de rechtspositie van werknemers versterkt. Wat houdt deze nieuwe wet precies in en hoe kan jouw organisatie zich aanpassen aan deze veranderingen?

Beeld: Shutterstock

Zo zit het met internationale medezeggenschap: toerekening en...

Binnen internationale concerns kan medezeggenschap ingewikkeld zijn. Toch heeft de Nederlandse or soms recht op advies en instemming bij voorgenomen besluiten van het buitenlandse moederbedrijf. De kernbegrippen hierbij zijn toerekening en medeondernemerschap.

Beeld: Shutterstock

Vrije ruimte WKR stijgt naar 2%, met een verdere verhoging in 2027:...

Vanaf 1 januari 2025 stijgt de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Dit biedt de ondernemingsraad de mogelijkheid om met de directie te bespreken wat er vanuit die vrije ruimte voor medewerkers gedaan kan worden.

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: regels voor collectief ontslag gelden ook al bij een...

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat de regels rondom collectief ontslag gelden zodra een werkgever het voornemen heeft om binnen 3 maanden 20 of meer arbeidsplaatsen te schrappen. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.