Weer loonstijging boven 6 procent

Weer loonstijging boven 6 procent

De gemiddelde loonstijging in cao's was in januari 6,3 procent. Bijna gelijk aan de 6,4 procent van november en iets hoger dan de 6,1 procent van december. Dat blijkt uit het maandelijks overzicht van de cao-onderhandelingen van werkgeversvereniging AWVN. Maar de inflatie is nog steeds bijna anderhalf procent hoger.

Sinds oktober, toen de lonen met gemiddeld 4,7 procent stegen zitten de loonsverhogingen in cao’s in de lift. De AWVN ziet zelfs een stijgende lijn sinds 2021, toen de verhogingen op jaarbasis amper 2 procent bedroegen. Toch spreekt de AWVN van een oplopende temperatuur aan de onderhandelingstafels. De grieven gaan vooral over de loonstijging, die achterblijft bij de stijging van de inflatie.

Stakingsgolf

‘Bedrijven willen de loonkosten laag houden en denken dat 3 tot 4 procent meer loon genoeg is. Maar werknemers zien ook wat er in andere sectoren gebeurt en komen in actie.’ Zo verklaart voorzitter Fortuin van het CNV de golf aan stakingen momenteel. Onder meer bij vuilnisophalers, groenvoorzieners, boa’s, winkelmedewerkers en het streekvervoer. Ook leidt het tot veel nieuwe aanmeldingen als lid van een vakbond.

Inflatiepijn

AWVN merkt op dat de verwachtingen bij cao-partijen vaak te ver uit elkaar liggen. De roep om meer loon staat in de weg van ‘samen goed zoeken naar manieren om de inflatiepijn te verzachten’, zoals de werkgevers het omschrijven. Dit leidt soms tot spanning aan de onderhandelingstafels en tot verharde posities, wat kan leiden tot in acties. Maar ‘fikse prijsstijgingen’ en ‘verslechterde economische vooruitzichten’ beperken de loonruimte, stelt de AWVN. Bovendien verzachten de steunmaatregelen van de overheid al een groot deel van de inflatiepijn.

Stijgende prijzen, ondanks afnemende inflatie

Die pijn is aan het afnemen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tussen december en januari blijkt de inflatie te zijn gedaald van 9,6 naar 7,6 procent op jaarbasis. Toch stijgen nog veel artikelen in prijs, met name de levensmiddelen. Ook kinderopvang, voeding en benzine werden duurder in januari.

In januari zijn er 14 cao-akkoorden bereikt voor ongeveer 50.000 werknemers. In deze januarimaand werden aanzienlijk minder akkoorden gesloten dan in andere jaren. Meestal zijn het er 27. Dat komt vooral omdat vorig jaar al veel cao’s zijn vernieuwd.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over pensioenregeling 'Bedrag ineens'

De Tweede Kamer heeft begin oktober 2024 ingestemd met het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Ook voor de or is het handig om te weten wat deze wet inhoudt, zodat vragen van collega's adequaat beantwoord kunnen worden.

Beeld: Shutterstock

Vroegpensioen: partijen bereiken akkoord over vroeger stoppen met...

Vakbonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een akkoord bereikt over de vroegpensioenregeling. Het akkoord kwam tot stand na veel protest. De huidige regeling zou eind volgend jaar aflopen.

Beeld: Shutterstock

SER voegt bedrijfscommissies Markt I en II samen tot één

De Sociaal Economische Raad (SER) voegt per 1 januari 2025 de bedrijfscommissies Markt I en Markt II samen tot één nieuwe bedrijfscommissie. Hierdoor vervallen de afzonderlijke commissies voor commerciële ondernemingen en non-profitorganisaties.

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige betaling

Zwembad-or in de bres voor betere cao: staken voor gelijkwaardige...

Werknemers van het Geusseltbad in Maastricht staken al 8 weken voor een gelijke beloning als hun collega's binnen dezelfde organisatie. Hoewel deze eis gerechtvaardigd lijkt, biedt het nog geen garantie voor succes. Nu dagen vakbond FNV en de ondernemingsraad de gemeente voor de rechter.

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Or-lid ontslagen wegens schending privacy

Een werkneemster en or-lid, verantwoordelijk voor urenregistratie, camerabewaking en huisregels, wordt ontslagen wegens ernstige privacyschending. De kantonrechter oordeelt dat haar or-lidmaatschap geen belemmering vormt voor ontslag. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: toeslag voor overuren ook bij parttime werk

Het onderscheid tussen parttime- en fulltimewerknemers bij overwerktoeslag is niet langer toegestaan, oordeelt het Europese Hof van Justitie in een zaak van 2 Duitse parttimers. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Rechter: afschaffen jubileumuitkering zonder instemming or toegestaan

Mag een werkgever eenzijdig het recht van werknemers op een jubileumuitkering intrekken vanwege slechte bedrijfsresultaten? In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een rechterlijke uitspraak.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.