Over de nadelen van thuiswerken gesproken

Over de nadelen van thuiswerken gesproken

Thuiswerkers hebben vaker last van hun rug, armen, nek, schouders, ze hebben vaker ernstige pijn en ze voelen zich vaker geïsoleerd en eenzaam. Werkenden die niet thuis werken hebben minder last van deze klachten. Dat blijkt uit langdurig onderzoek van het RIVM.

‘Het komt deels doordat thuiswerkers meer zitten’. Dat is een van de verklaringen die de onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geven voor het verschil in gezondheid tussen thuiswerkers en werkenden op locatie. ‘Het komt bijna twee keer zo vaak voor dat een thuiswerker acht uur of meer per werkdag zit, in vergelijking met mensen die op locatie werken’, vertelt RIVM-onderzoeker Karin Proper aan Trouw.

Fulltime thuiswerken heeft ook gevolgen voor de mentale gezondheid. Thuiswerkers voelen zich duidelijk meer sociaal geïsoleerd dan werkenden op locatie. Het verschil was 56 procent bij fulltime thuiswerkers, en 17 procent bij mensen die hybride werken.

Deel beweegt intensiever

Niet alleen reizen thuiswerkers niet van en naar hun werk. Ze hoeven ook niet veel te lopen op een werkdag. En dat is niet goed voor je bloedsomloop, je spieren en je gewrichten, vertelt onderzoeker Proper. Maatregelen gericht op meer bewegen en minder zitten zijn de beste remedie tegen deze gevaren en lichamelijke klachten bij fulltime thuiswerken.

Een deel van de thuiswerkers doet dat ook. En wel fanatieker dan vòòr de coronacrisis. Andere thuiswerkers zijn duidelijk minder actief geworden. De onderzoekers zagen dit effect niet bij mensen die altijd op locatie werken. Bij mensen die hybride werken zagen de onderzoekers deze effecten ook, maar de verschillen met fulltime werken op locatie waren minder groot.

Extra letten op zitten en bewegen

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het van belang is dat thuiswerkers zelf letten op hun beweeg- en zitgedrag, concluderen de onderzoekers van het RIVM. Daarnaast zouden werkgevers extra aandacht moeten hebben voor beweging bij thuiswerkers. Bijvoorbeeld door extra tijd open te laten voor pauzes tussen werksessies, waaronder vergaderingen of andere bijeenkomsten per video.

Werkgever betaalt kosten thuiswerkplek

Maar ook een goede werkplek is belangrijk. Dat kan gezondheidsproblemen helpen voorkomen, stellen de onderzoekers. Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige (en gezonde) werkplek. De kosten daarvan komen voor rekening van de werkgever. Want volgens artikel 44 van de arbowet mogen die kosten niet ten laste van de werknemers komen. Meer over de wettelijke vereisten aan thuiswerken is te vinden bij ArboPortaal.

Met deze informatie kunnen werkgever en ondernemingsraad een thuiswerkreglement opstellen. Een thuiswerkregeling raakt op verschillende punten aan het instemmingsrecht van de or, bijvoorbeeld bij de vaststelling van arbeidstijden, arbeidsomstandighedenregeling, de RI&E en wellicht ook de personeelsbeoordeling.

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn gegevens gebruikt van het Lifelines Corona-onderzoek. Daarin is vanaf het begin van de coronapandemie een grote groep mensen uit het noorden van Nederland gevraagd om regelmatig een vragenlijst in te vullen over onder meer hun werk, leefstijl, gezondheid, en de impact van de coronapandemie. 

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste VGWM-commissie

Een van de belangrijkste commissies binnen een ondernemingsraad is de VGWM-commissie. Deze houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als naleving van de Arbowet, het arbobeleid en de RI&E, maar denkt ook mee over verzuim, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Wat leg je vast in het instellingsbesluit? Dit voorbeelddocument helpt je daarbij.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Bij een goed ADM-beleid gaat het om preventie, niet om sancties

Tijdens het werk mag je geen glaasje op hebben. Maar hoe kan een organisatie een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) ontwikkelen dat zowel voor de werknemers als voor het bedrijf werkt? En welke rol speelt de or hierin?

Beeld: Shutterstock

Checklist: is het ziekteverzuimbeleid in jouw organisatie op orde?

Controleer als or de volgende punten bij je werkgever: Is er zorgvuldig nagedacht over het verzuimbeleid? Zijn de protocollen duidelijk vastgelegd en was de or betrokken bij het opstellen ervan? Met deze checklist krijg je snel inzicht in de staat van het verzuimbeleid.

Beeld: Shutterstock

Rechter over ziekteverzuimbeleid: dit zijn de rechten en plichten van...

Mag de bedrijfsarts arbeidsongeschikte werknemers verplichten zich door een expert te laten onderzoeken? Wat zijn de gevolgen van weigering? De centrale ondernemingsraad en de werkgever verschillen hierover van mening, en de kantonrechter zal op verzoek antwoorden geven. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Or moet toezien op naleving privacyregels bij zieke collega

Hoe zit het met de privacy van een werknemer bij ziekte, en hoe kan de ondernemingsraad toezien op de naleving van de regels voor ziekte en privacy?

Beeld: Shutterstock

Onveilig werkklimaat politie Rotterdam: wat kan de or doen?

Een onveilig werkklimaat kan overal ontstaan, ook bij de politie, zoals bleek uit NRC-berichtgeving. Organisatiepsycholoog Katrien Hugenholtz en voormalig advocaat bij de Nederlandse politiebond Hans Dammingh bespreken wat de or had kunnen doen om dit te voorkomen. Hoewel het niet de primaire verantwoordelijkheid van de or is, speelt hij zeker een rol in de preventie daarvan.

Beeld gecreëerd met behulp van Dall-e.

Ongevallen door taalproblemen: wat de or kan doen

Maar liefst 750.000 werknemers in ons land hebben moeite met lezen en schrijven in het Nederlands. Hierdoor begrijpen zij vaak veiligheidsinstructies niet volledig. Taalbeheersing speelt een rol in 5 tot 10% van alle arbeidsongevallen. Een actieve aanpak kan deze ongevallen voorkomen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.