Worden de hersenen van elk or-lid genoeg benut?

Worden de hersenen van elk or-lid genoeg benut?

Herinner je je nog de reclamespotjes met de 'paarse krokodil' van een verzekeringsmaatschappij? Er zijn talloze voorbeelden van paarse krokodillen.

De gebruikelijke reactie is dat de persoon achter de balie geen brein heeft. Die persoon heeft natuurlijk wel een brein, maar de vraag is hoe dat brein wordt gebruikt. Ten eerste door de persoon zelf, en ten tweede door de teamleider. Dit geldt evenzeer voor or-teams, pvt-teams en or-commissies als voor werkteams.

Beter af met een robot?

Elk teamlid brengt zijn of haar denkwijze mee naar een ondernemingsraad, pvt of or-commissie. Waarom benutten teams niet de hersenen van elk teamlid? Er zijn medewerkers die niet beseffen dat ze er zijn om te denken, en niet alleen om te doen. Zulke medewerkers doen er goed aan om zichzelf overbodig te maken en vervolgens te zeggen dat digitaliseren, robotiseren en kunstmatige intelligentie (AI) mensen kunnen vervangen.

Benut de echte intelligentie

In werkelijkheid vervangt technologie ogen en handen, maar niet de echte intelligentie – menselijke intelligentie. Als je als teamlid alleen maar ‘doet’ en niet ‘denkt’, dan is het team beter af met een robot.

Helaas zijn er teamleiders die denken dat hun teamleden er alleen zijn voor het ‘doen’, en dus benutten ze niet de hersenen van hun mensen. Ze beseffen de onschatbare waarde van menselijke intelligentie niet en vergeten dat elk teamlid zonder extra kosten een brein meebrengt naar het werk.

Gezond verstand

Soms is het een kwestie van niet de moeite nemen om te luisteren naar de ideeën van anderen, maar soms gaat het over delegeren. Sommige teamleiders aarzelen om te delegeren, maar sommigen weten gewoon niet hoe.

Het volgen van beleid, regels en procedures is belangrijk, maar het voorbeeld van de paarse krokodil toont dat gezond verstand nog belangrijker is. Soms hebben medewerkers angst voor het niet volgen van onnodige regels en in zo’n geval is de teamleider degene die geen gezond verstand gebruikt.

Een hersenkrakertje

Hoe zit het met jullie ondernemingsraad, pvt of commissie? Bevordert de voorzitter het gebruik van jullie hersenen? Neemt elk teamlid het initiatief om zijn/haar hersenen te gebruiken? En hoe zit het met jouw werkteam?

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Or-leden worden regelmatig aangesproken door medewerkers met klachten over hun werkplek. Wat kun je als or-lid het beste doen of laten? In dit artikel bespreken we verschillende soorten klachten en geven we praktische tips.

Beeld: Shutterstock

Spreken op bestuurlijk niveau: zo investeer je in effectieve...

Spreken op bestuurlijk niveau is een onderschatte, maar essentiële vaardigheid voor iedereen die in de bestuurskamer communiceert. Je vermogen om helder en effectief te communiceren kan het verschil maken tussen gehoord worden of niet.

Beeld: Shutterstock

7 tips voor een effectieve or-nieuwsbrief

Hoe informeer je collega's op een toegankelijke manier over wat jullie als or allemaal doen? De or-notulen zijn vaak vrij formeel geschreven en moeilijk leesbaar voor de medewerkers. Een eigen nieuwsbrief van de or werkt dan veel beter. Maar, welke voorwaarden stelt de Wor? En hoe zorg je met de ondernemingsraad voor een interessante én heldere nieuwsbrief? Met deze 7 tips helpen we je op weg.

Beeld: Shutterstock

Netwerken met de achterban: zo communiceer je in de wandelgangen

De ondernemingsraad heeft recht op informatie over de eigen organisatie. Zonder dat kun je je werk niet doen. Die informatie kan van de bestuurder komen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Praat daarvoor met de achterban. Door te netwerken heb je meer voelsprieten in de organisatie en weet je nóg beter wat er speelt. In dit artikel 13 aandachtspunten voor een goed netwerkgesprek.

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.