Relevant blijven

Relevant blijven

Toen ik tientallen jaren geleden begon te werken, was het woord omscholing nog niet bedacht. Het was mogelijk om een carrière voor het leven te hebben en dat was precies wat de meeste mensen deden.

Nu ziet de wereld er heel anders uit. We weten dat carrières gewoon verdwijnen en worden vervangen door nieuwe. En dat de inhoud van oude carrières onherkenbaar verandert. De vraag is: hoe kunnen organisaties en individuen zich hierop voorbereiden?

Proactief zijn heeft zin

Het is handig om proactief te zijn, op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en niet te wachten tot medewerkers verouderd zijn. Omscholing dient een integraal onderdeel te zijn van de ontwikkeling van mensen, en geen project dat in een noodsituatie wordt ondernomen.

Ook is het zinniger om het verwerven van eventueel overdraagbare vaardigheden toe te staan. In plaats van het ouderwetse beleid dat alleen vaardigheden toestaat die de medewerker in de huidige situatie nodig heeft.

Werken gaat altijd over mensen en hun ‘breinvoorkeuren’

Om relevant te blijven kunnen we ons het beste richten op wat nooit zal veranderen, aangezien werkzaamheden blijven veranderen. Twee aspecten van ons werken zullen nooit veranderen.

Ten eerste. Ondanks alle digitalisering, robotisering en globalisering blijven mensen Homo Sapiens. Dus zal werken altijd over mensen gaan. Gedragsvaardigheden zullen belangrijk blijven. En zelfs belangrijker worden, met het verminderde menselijke contact door op afstand werken en hybride werken.

Ten tweede. Carrièregeschiktheid zal altijd bepaald worden door de vraag of de werkzaamheden en de werkomgeving geschikt zijn voor het individu. Dit wordt bepaald door de breinvoorkeuren van dit individu. Vaak negeren we dit en concentreren we ons alleen op datgene waarin de persoon geïnteresseerd is.

Breinvoorkeuren en gedragsvaardigheden

Dus, om relevant te blijven is het belangrijk om de juiste baan te hebben volgens de breinvoorkeuren van het individu. En om meer over gedragsvaardigheden te leren, inclusief hoe effectief om te gaan met snelle veranderingen. Om voortdurend te leren. Dat is de verantwoordelijkheid van het individu. De verantwoordelijkheid van de organisatie is om het te faciliteren.

Makheni Zonneveld is inclusie-specialist

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
arbo

Voor abonnees Checklist: De preventiemedewerker

De Arbowet verplicht bedrijven om minimaal één preventiemedewerker in dienst te hebben, die het arbobeleid uitvoert, deskundige bijstand biedt en contact met de or onderhoudt. 4 belangrijke handvatten voor de preventiemedewerker.

gezond en veilig werken

FNV-rapport: Giftige werkcultuur op ministerie Infrastructuur en...

Op het ministerie van I&W is de werkcultuur onvoldoende veilig, volgens 95% van de 1100 ambtenaren die de FNV-enquête invulden. Leidinggevenden en directieleden blijken vaak de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag te zijn.

Beeld: Shutterstock
arbo

Misstanden op de werkvloer: hoe pak je als or je rol?

Voor de tweede keer moet de Universiteit Leiden een prominente hoogleraar wegsturen wegens grensoverschrijdend gedrag. Experts bespreken hoe de or kan bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van dit soort misstanden, en welke rol een goede meldprocedure en organisatiecultuur spelen.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
arbobeleid

Voor abonnees Checklist: let hierop bij een regeling rond het arbobeleid

De or heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het arbobeleid van de organisatie. Bijna elk besluit dat de arbeidsomstandigheden raakt, is instemmingsplichtig. Deze checklist helpt de or hierbij.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
werkwijze or

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

arbo

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.

Foto: Shutterstock
arbobeleid

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock
arbo

Winterse werkomstandigheden? Zorg dat ze zijn meegenomen in RI&E!

Kou, ijs en sneeuw vormen een risico wanneer werknemers buiten werken. Maar wanneer is het te koud? En wat betekent dit voor de RI&E? Dit zijn belangrijke onderwerpen waar de or op kan letten.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.