Relevant blijven

Relevant blijven

Toen ik tientallen jaren geleden begon te werken, was het woord omscholing nog niet bedacht. Het was mogelijk om een carrière voor het leven te hebben en dat was precies wat de meeste mensen deden.

Nu ziet de wereld er heel anders uit. We weten dat carrières gewoon verdwijnen en worden vervangen door nieuwe. En dat de inhoud van oude carrières onherkenbaar verandert. De vraag is: hoe kunnen organisaties en individuen zich hierop voorbereiden?

Proactief zijn heeft zin

Het is handig om proactief te zijn, op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en niet te wachten tot medewerkers verouderd zijn. Omscholing dient een integraal onderdeel te zijn van de ontwikkeling van mensen, en geen project dat in een noodsituatie wordt ondernomen.

Ook is het zinniger om het verwerven van eventueel overdraagbare vaardigheden toe te staan. In plaats van het ouderwetse beleid dat alleen vaardigheden toestaat die de medewerker in de huidige situatie nodig heeft.

Werken gaat altijd over mensen en hun ‘breinvoorkeuren’

Om relevant te blijven kunnen we ons het beste richten op wat nooit zal veranderen, aangezien werkzaamheden blijven veranderen. Twee aspecten van ons werken zullen nooit veranderen.

Ten eerste. Ondanks alle digitalisering, robotisering en globalisering blijven mensen Homo Sapiens. Dus zal werken altijd over mensen gaan. Gedragsvaardigheden zullen belangrijk blijven. En zelfs belangrijker worden, met het verminderde menselijke contact door op afstand werken en hybride werken.

Ten tweede. Carrièregeschiktheid zal altijd bepaald worden door de vraag of de werkzaamheden en de werkomgeving geschikt zijn voor het individu. Dit wordt bepaald door de breinvoorkeuren van dit individu. Vaak negeren we dit en concentreren we ons alleen op datgene waarin de persoon geïnteresseerd is.

Breinvoorkeuren en gedragsvaardigheden

Dus, om relevant te blijven is het belangrijk om de juiste baan te hebben volgens de breinvoorkeuren van het individu. En om meer over gedragsvaardigheden te leren, inclusief hoe effectief om te gaan met snelle veranderingen. Om voortdurend te leren. Dat is de verantwoordelijkheid van het individu. De verantwoordelijkheid van de organisatie is om het te faciliteren.

Makheni Zonneveld is inclusie-specialist

Beeld: Shutterstock

Ongewenst gedrag komt het meest voor in zorg en horeca: ontbrekend...

Ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten, komt het vaakst voor in de zorg en horeca. In totaal heeft 17% van de werkenden hiermee te maken, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste VGWM-commissie

Een van de belangrijkste commissies binnen een ondernemingsraad is de VGWM-commissie. Deze houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als naleving van de Arbowet, het arbobeleid en de RI&E, maar denkt ook mee over verzuim, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Wat leg je vast in het instellingsbesluit? Dit voorbeelddocument helpt je daarbij.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: Shutterstock

Wist je dat de inrichting van het functiehuis invloed heeft op...

Veranderingen in functies en functiehuizen komen vaak voor, bijvoorbeeld door reorganisaties, wat de aandacht van de or trekt. Zelden wordt daarbij gedacht aan duurzame inzetbaarheid, terwijl daar wel alle reden voor is. Sterker nog, de or kan (en moet) daar een belangrijke rol in spelen.

Beeld: Shutterstock

Arbeidsinspectie: fysieke belasting pakketdiensten moet omlaag

De grote pakketdiensten in Nederland, waaronder PostNL, DHL, UPS, GLS, FedEx en DPD, laten hun medewerkers in de depots te zwaar tillen en bukken, zo ontdekte de Arbeidsinspectie. Dit vergroot het risico op rug- en nekklachten, vooral door het hoge werktempo.

Beeld: Shutterstock

Checklist: is het ziekteverzuimbeleid in jouw organisatie op orde?

Controleer als or de volgende punten bij je werkgever: Is er zorgvuldig nagedacht over het verzuimbeleid? Zijn de protocollen duidelijk vastgelegd en was de or betrokken bij het opstellen ervan? Met deze checklist krijg je snel inzicht in de staat van het verzuimbeleid.

Beeld: Shutterstock

Rechter over ziekteverzuimbeleid: dit zijn de rechten en plichten van...

Mag de bedrijfsarts arbeidsongeschikte werknemers verplichten zich door een expert te laten onderzoeken? Wat zijn de gevolgen van weigering? De centrale ondernemingsraad en de werkgever verschillen hierover van mening, en de kantonrechter zal op verzoek antwoorden geven. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Dit moet de or weten over de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon

Organisaties met minimaal 10 werknemers moeten met de Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon binnenkort een vertrouwenspersoon aanstellen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel aangenomen. Als or moet je op de hoogte zijn van deze instemmingsplichtige veranderingen. .

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.