Goed opleidingsbeleid geeft meer personeel

Goed opleidingsbeleid geeft meer personeel

Goed personeel lijkt niet aan te slepen. Vakbonden wijten personeelstekort aan flexcontracten en matige arbeidsvoorwaarden. Zou een goed opleidingsbeleid ook helpen?

||Arend van Dam

Duurzame inzetbaarheid en de rol van de or

Aandacht voor duurzame inzetbaarheid (DI) is essentieel. Duurzame inzetbaarheid die de strategische koers van een organisatie dient, bepaalt in grote mate het succes van de medewerker én de organisatie. Wat is de rol van de or bij de implementatie van zulke DI?

Or, weet jij je rol te pakken bij duurzame inzetbaarheid?

Or, weet jij je rol te pakken bij duurzame inzetbaarheid?

Hoe blijf je energiek aan het werk met een jong gezin en slapeloze nachten? Hoe combineer je werk met mantelzorg voor een hulpbehoevend familielid? Moet je alleen intern gericht zijn, of wil je dat medewerkers zich ook voldoende scholen om een vervolgstap te kunnen maken naar een andere werkgever?

Overal te weinig personeel, wat kan de or doen?

Overal te weinig personeel, wat kan de or doen?

Negen van de tien Nederlandse bedrijven heeft last van personeelstekort. De ondernemingsraad kan hierin wel degelijk iets betekenen: als toezichthouder en klankbord.

Zelf je deskundigheid bijhouden is het motto

Zelf je deskundigheid bijhouden is het motto

Een derde van alle werkgevers vindt dat werknemers zelf verantwoordelijk zijn voor het volgen van de benodigde opleidingen en cursussen. Dat blijkt uit het onderzoek Arbeidsmarkt in kaart van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Shutterstock

Waarom is duurzame inzetbaarheid zo belangrijk?

Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gepubliceerd. Maar waarom is die aandacht nodig? Omdat het werk voortdurend verandert. Hoe moeten organisaties met werk, werkrelaties en werknemers omgaan? Wat is de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven, ondernemingsraad en medewerkers? Die tijdloze vragen zijn altijd relevant. Ook nu. En daarom duurzame inzetbaarheid. Ook nu.