Iets meer dan kwart bedrijven heeft D&I-beleid

Iets meer dan kwart bedrijven heeft D&I-beleid

Het aantal bedrijven met een diversiteits- en inclusiebeleid is voor het tweede jaar op rij toegenomen. Dat melden adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en softwarebedrijf AFAS in hun jaarlijkse HR Trendonderzoek.

Ruim een kwart (27%) van de onderzochte Nederlandse werkgevers heeft dit jaar beleid dat zich richt op diversiteit en inclusie binnen het bedrijf. Dat was vorig jaar 22 procent, en in 2020 nog 20 procent. ‘Op basis van deze cijfers kan je concluderen dat de weg naar boven geleidelijk aan is ingezet’, zegt Gijs Bijlstra, wetenschapper bij de Radboud Universiteit en vanuit AFAS betrokken bij het onderzoek in een persbericht.

Toch heeft bijna driekwart van de bedrijfsorganisaties nog geen beleid op diversiteit en inclusie. Het is een proces van vallen en opstaan, geeft Bijlsma toe.

Vacatureteksten

Nu let een derde van de werkgevers (33%) op tekst en beeld in vacatures. Vorig jaar lag dit percentage op 27 procent. Experts raden werkgevers aan om bij het schrijven van wervende vacatureteksten te focussen op concrete gedragingen. Die zijn genderneutraler te omschrijven. Dat haalt vooral vrouwen over de streep om toch te solliciteren.

Sturing zonder prioriteit

Bijna de helft van de organisaties in de non- en not-for-profitsectoren stuurt actief op diversiteit. Toch geeft slechts 9 procent van de werkgevers prioriteit aan een werkomgeving waarin mensen met verschillende leeftijden, genders en achtergronden samenwerken. Voor volgend jaar is de verwachting dat het onderwerp meer prioriteit krijgt.

Drie van elke vier bedrijven geeft aan dat actief beleid voeren op diversiteit en inclusie de prestaties van en sfeer op de afdelingen ten goede komt. Ook denkt een derde van de ondervraagde bedrijven dat het helpt om moeilijk vervulbare vacatures in te vullen.

‘Alleen beleid is niet genoeg’

Bijlstra, die onderzoek doet naar diversiteit, stereotypen en vooroordelen in het bedrijfsleven, zegt dat alleen beleid niet genoeg is. ‘Een organisatie en de medewerkers profiteren er alleen van als het van hogerop goed wordt gemanaged. Daarnaast moeten mensen binnen een organisatie het ook omarmen. Iedereen heeft een rol te spelen, en dat maakt beleid op D&I juist zo complex.’

Sociale norm stellen

Vooral aan de top van bedrijven is nog ‘een wereld te winnen’, merkt Bijlstra. Zo is slechts 3 procent van de bedrijven bezig om daar diversiteit te bevorderen. ‘Ik zie bovendien bedrijven die etaleren divers te zijn, maar dat niet zijn. Daarom is het wenselijk dat je als bedrijf een sociale norm stelt voor diversiteit en inclusie.’ Een sociale norm heeft volgens Bijlstra aantoonbaar effect op het gedrag van anderen. Ook mensen met een functiebeperking, andere seksuele voorkeur, leeftijd of etniciteit verdienen meer aandacht in het D&I-beleid. ‘De representatie moet een eerlijke doorsnede van de organisatie zijn’, zegt Bijlstra.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Checklist: rol or bij een overname door het eigen bedrijf

Als je organisatie een overname overweegt, moet de ondernemingsraad vooraf duidelijkheid krijgen over de situatie na de overname. Hier is een checklist met de belangrijkste aandachtspunten bij een overname.

Beeld: Shutterstock

Adviesrecht van de or is sterker dan je denkt

De meeste werknemers weten dat de ondernemer de ondernemingsraad eerst om advies moet vragen bij belangrijke besluiten. Vaak wordt gedacht dat dit adviesrecht van de or weinig voorstelt. Is dat terecht?

Beeld: Shutterstock

Wat te doen bij een onvolledige adviesaanvraag?

Wat doen we bij een onvolledige adviesaanvraag: wachten op alle informatie of eerst voorlopig adviseren en later definitief? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

beeld: Shutterstock

Checklist: adviseren bij een reorganisatie

Het onderwerp reorganisaties staat steevast bovenaan de lijst met onderwerpen waar de ondernemingsraad zich mee bezighoudt. Hier zijn 5 aandachtspunten voor het uitbrengen van advies bij een reorganisatie.

Beeld: Shutterstock

Zo kan de or meerwaarde hebben als adviseur van de bestuurder

De ondernemingsraad heeft volgens de Wor het recht om zowel gevraagd als ongevraagd advies te geven aan de bestuurder. Hoewel de bestuurder doorgaans zelf zijn adviseurs selecteert, is de or een verplichte gesprekspartner. Maa wat maakt de or een goede adviseur?

OR uitgever van De Limburger naar rechter om fusie tegen te houden

OR uitgever van De Limburger naar rechter om fusie tegen te houden

De ondernemingsraad van Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger, is naar de rechter gestapt. De OR wil zo een besluit tegenhouden om te fuseren met De Telegraaf/Noordhollands Dagblad en met de kranten in Friesland, Groningen en Drenthe.

Wanneer is een besluit 'belangrijk' genoeg voor het adviesrecht?

Wanneer is een besluit 'belangrijk' genoeg voor het adviesrecht?

Het adviesrecht van de Wet op de ondernemingsraden geldt bij voorgenomen belangrijke besluiten. Maar wanneer is een besluit belangrijk? En wat kan de or als hij daarover van mening verschilt met de bestuurder?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.