Stress ingrediënt van de dagelijkse werkdag

Stress ingrediënt van de dagelijkse werkdag

In Nederland ervaart bijna twee op de drie werknemers stress op, en tijdens het werk. Iets minder dan de 77 procent gemiddeld in Europa, maar toch zorgelijk. Dat stellen de onderzoekers in het Cigna 360 Global Well-Being rapport.

Het percentage is in ons land wat lager dan gemiddeld in Europa, waar 77 procent van de werkenden zich momenteel gestrest voelt. Bij 14 procent zou het zelfs gaan om onbeheersbare stress. Het komt vooral door de kosten van levensonderhoud. Hier raakt 39 procent gestrest van. Onzekerheid over de toekomst en persoonlijke financiën zijn elk goed voor 30 procent gestreste mensen. Misschien nog wel het ergste: 89 procent van alle Europese werknemers heeft minstens één burn-outsymptoom.

Beter omgaan met stress belangrijk

In Nederland geeft iets meer dan driekwart (76%) van de respondenten aan dat ze emotioneel welzijn en beter kunnen omgaan met stress belangrijk vinden. Jongere werknemers (18-24 jaar) hebben de meeste stress (91%), en bijna iedereen ervaart burn-outklachten. Millennials (24-34 jaar) hebben met 87 procent iets minder last van stress, en ze lijken ook wat gelukkiger in hun werk en met hun baan.

  • Tip! Seksuele intimidatie, agressie en geweld, werkdruk en pesten. Het leidt tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en minder (of helemaal geen) plezier in je werk. Tijdens de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de OR op 29 november 2022 krijg je tips hoe de or optimale invloed kan uitoefenen op het beleid en een actieve bijdrage kan leveren aan minder werkdruk en werkstress.

Geestelijk gezond blijven prioriteit

Arjan Toor, CEO van Cigna Europe, bevestigt dat onzekerheid over het bestaan de belangrijkste oorzaak is van de toenemende stress. Hij wijst erop dat werkgevers een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid bij medewerkers. ‘De afgelopen drie jaar zijn medewerkers uitgeput geraakt. Hierdoor zijn ze het leven en hun werk anders gaan waarderen. In deze nieuwe dynamiek is het, vooral in Nederland als we kijken naar de resultaten van dit rapport, een kans voor werkgevers om het zorgpakket dat zij hun medewerkers bieden te heroverwegen. Zowel in Nederland als in Europa staat geestelijke gezondheid bovenaan de evaluatieladder.’

Meer dan werk alleen

Er is, kortom, meer dan werk alleen, en dat geldt zeker voor jongere werknemers. Vier op de vijf (79%) medewerkers die een overstap overwegen, besteden meer tijd aan het evalueren van hun levensprioriteiten dan twee jaar geleden. En bijna de helft (48%) waardeert hulp en diensten van de werkgever bij een gezondere levensstijl. Bij de uiteindelijke baankeuze kan het zorgpakket dat de werkgever aanbiedt een beslissende factor zijn. Dat zegt 56 procent van de ondervraagden.

Lees ook:

Lees meer over

Foto: Shutterstock

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock

Met arbozorg aan tafel: vierhoeksoverleg helpt or bij monitoren...

Stel, je werkgever actualiseert de RI&E of start een nieuw vitaliteitsplan. Als or sta je dan op een tweesprong: wil je vanaf het begin betrokken worden of wachten op het instemmingsverzoek? Gelukkig biedt het wettelijk recht op vierhoeksoverleg uitkomst.

Beeld: Shutterstock

CSRD komt eraan: werk voor de or in duurzaamheidsrapportage

Er komt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Wat houdt deze richtlijn in en wat betekent dit voor ondernemingsraden?

Beeld: Shutterstock

Dit is de verborgen waarde van de or in de RI&E

De or speelt een belangrijke rol bij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en kan daarnaast bijdragen door praktijkervaring te delen. Dit artikel onderzoekt hoe de or risico's kan toetsen, oorzaken kan identificeren en praktische maatregelen kan voorstellen.

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Nieuwe arboregelgeving: dit verandert er in 2025

Kijkend naar de nieuwe arboregelgeving voor 2025, valt vooral op dat er nog veel onzeker is. Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook enkele recente aanpassingen in regelgeving, die invloed hebben op 2025, komen aan bod.

Beeld: Shutterstock

Column: keuzes rond arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn ook taak...

In Nederland zijn werknemers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Werkgevers betalen hiervoor premies aan het UWV, dat de hoogte van de premie bepaalt op basis van de arbeidsongeschiktheid in de sector. Maar ook de ondernemingsraad speelt hierin een rol, stelt Inge Bakker van Montae.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Model instellingsbesluit vaste VGWM-commissie

Een van de belangrijkste commissies binnen een ondernemingsraad is de VGWM-commissie. Deze houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als naleving van de Arbowet, het arbobeleid en de RI&E, maar denkt ook mee over verzuim, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Wat leg je vast in het instellingsbesluit? Dit voorbeelddocument helpt je daarbij.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.