Wat zit erin dit jaar?

Wat zit erin dit jaar?

Driekwart van alle werknemers heeft 'm gehad dit jaar: het traditionele kerstpakket. En werkgevers hebben behoorlijk uitgepakt: dit jaar is de inhoud de helft duurder dan vorig jaar. Het populairste item lijkt de plaid te zijn. Voor als de verwarming nog een graadje lager moet. Kijkt u even mee of de juiste spullen erin zitten.

‘We zien dat werkgevers veel meer meedenken met de werknemers’, zegt Julie Poierrié, salesmanager bij Kerstpakketten.nl in Uden. Volgens haar zitten er dit jaar meer A-merken in het pakket dan vorige jaren. ‘Producten waar mensen door de hoge inflatie juist op besparen in de supermarkt. We merken ook dat er juist duurdere pakketten gegeven worden dit jaar, ook wanneer je de inflatie buiten beschouwing laat’, zegt Poierrié.

‘Wat ook opvalt is dat er meer energiezuinige producten worden gegeven, zoals een slow cooker of iets om je warm te houden zoals een vuurschaal of een plaid’, vervolgt ze. Daarmee tonen werkgevers volgens Poierrié ook hun waardering voor de medewerkers, die nog steeds schaars zijn.

Nog geen bezuiniging op het kerstpakket

Ook Wesley Maan, eigenaar van WSM Kerstpakketten in Nieuwerkerk aan den IJssel, stelt vast dat er niet wordt bezuinigd op kerstcadeaus voor medewerkers. De waarde ligt meestal tussen 50 en 60 euro dit jaar. in voorgaande jaren was dat 35 tot 40 euro. ‘Ik weet niet hoe het volgend jaar wordt wanneer bedrijven nog meer last krijgen van de hoge rekeningen, maar dit jaar gaat het heel goed’, zegt Maan. Hij zet de plaid op nummer een. ‘Ze zijn niet aan te slepen, met of zonder bedrijfslogo. Lampen op batterijen doen het ook heel goed. Daar kan je mee besparen op de energiekosten.’ Maan zegt dat hij ook veel pakketten heeft volgestopt met ‘lekker eten’, waar mensen echt iets aan hebben.

‘Bruikbaar spul dat zò het keukenkastje in kan’

Groothandelsketen Sligro denkt dit jaar ongeveer 1 miljoen pakketten te verkopen, iets meer dan vorig jaar. "Het klassieke kerstpakket, met bruikbare producten die zo het keukenkastje in kunnen, is weer als vanouds aanwezig", zegt een woordvoerder. Dat heeft alles te maken met de prijsstijgingen van levensmiddelen die heel veel mensen raken."

Volgens brancheorganisatie Promotional Products Professionals (PPP) krijgen dit jaar zo'n 7,4 miljoen werknemers in Nederland een kerstpakket of cadeaukaart. Dat zouden er 400.000 meer zijn dan 3 jaar geleden. Naar schatting komt de kerstomzet voor heel de branche uit op ongeveer 370 miljoen euro.

Beeld: Shutterstock

Rol van de or bij diversiteit in de top van het bedrijf onder de...

De ondernemingsraad signaleert en agendeert belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie. Met wettelijke taken rond gelijke behandeling en het bevorderen van minderheden op de werkvloer, beïnvloedt de or de man-vrouwverhouding in de (sub)top.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.