Veel meer pensioen in 2023

Veel pensioenfondsen verhogen de pensioenen dit jaar. Waaronder het ABP, het bouwfonds bpf en het pensioenfonds voor zorg en welzijn. Eind januari stond het gemiddelde van de verhogingen op 7,2 procent, volgens het FD. Gestegen rentes en verlaagde ondergrenzen in de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel zijn de belangrijkste oorzaken.

Het pensioenfonds voor de publieke sector ABP verhoogt de pensioenen in 2023 met bijna 12 procent. Deelnemers in het bouwpensioenfonds bpfBouw krijgen er 14,5 procent bij, en wie is aangesloten bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) plust 6 procent. De metaalfondsen PMT en PME verhogen de pensioenen met 4,2 en 6,2 procent respectievelijk. Recent maakte het Pensioenfonds PostNL bekend dat het de pensioenen met 10 procent verhoogt in 2023. En dat terwijl de eigen regels van dat fonds hoogstens 4 procent verhoging per jaar toestaan.

Gemiddelde dekking blijft hoog

Kenners noemen de verhogingen van de pensioenen fors, na de bescheiden verhogingen van juli 2022, en ze hadden het niet echt verwacht. Weliswaar stijgen de rentes op de kapitaalmarkten al de hele herfst, in november nam de stijging onverwacht af. Hierdoor daalde de gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen 3 punten, van 127 in oktober naar 124 procent in november. Maar de beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in november naar 121 procent. Dat was 120 procent in oktober, en 118 procent eind september.

Tip! Wat houdt het nieuwe pensioenstelsel precies in? Welke stappen kan en moet de OR op korte termijn zetten? Frank Verschuren maakt dit taaie onderwerp praktisch en begrijpelijk tijdens de de OR Wetgeving en Actualiteitendag op 23 maart 2023 Bekijk nu het programma.

‘Gepensioneerden kunnen dit goed gebruiken’

Omdat de dekkingsgraden al drie maanden op rij stijgen staan de pensioenfondsen er een heel stuk rooskleuriger voor dan een jaar geleden. Dit is ook aanleiding voor de grote fondsen om forse indexaties toe te kennen voor 2023. En dat begrijpen pensioenexperts wel. ‘Wij vinden het positief dat fondsen iets extra’s kunnen doen. De huidige gepensioneerden kunnen dit goed gebruiken’, zegt Frank Driessen, CEO Aon Wealth Solutions Nederland, ‘maar wij adviseren fondsen om niet de grenzen op te zoeken. Zoals is gebleken in november kunnen dekkingsgraden ook zo weer terugvallen en er zal straks ook buffer nodig zijn voor de overgang naar het nieuwe stelsel.’

Tijdelijke versoepeling

De verhogingen zijn ook mogelijk omdat de regering de ondergrens om te kunnen indexeren heeft verlaagd. Met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari 2022. Een pensioenfonds mag de pensioenen verhogen als het de afgelopen 12 maanden gemiddeld minstens 105 procent van de waarde van de huidige en toekomstige pensioenen in kas had. Die verlaagde dekkingsgraad is een tijdelijke versoepeling, die geldt in de overgangsperiode naar het nieuwe pensioenstelsel. Alleen de fondsen die hebben aangegeven dat ze zullen overstappen naar het nieuwe stelsel mogen de soepeler regel toepassen. Voor andere fondsen gelden de regels van het huidige stelsel. Dan mogen de pensioenen pas omhoog bij een dekking van 110 procent.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Heeft de or instemmingsrecht bij wijzigingen in het...

Heeft de or instemmingsrecht bij een (nieuwe) regeling in het personeelshandboek over overlijden en rouw? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Checklist pensioenbeleid: in welke situatie heeft de or invloed?

Deze checklist geeft overzichtelijk weer in welke situaties een ondernemingsraad invloed kan uitoefenen op het pensioenbeleid van de organisatie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: belangrijke or-punten voor het personeelshandboek

Regels en richtlijnen voor medewerkers worden vaak vastgelegd in een personeelshandboek. De or speelt een belangrijke rol bij het beoordelen en goedkeuren van dit handboek. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten.

Checklist: regelingen in het personeelshandboekVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: regelingen in het personeelshandboek

Over veel regelingen in het personeelshandboek heeft de ondernemingsraad iets te vertellen. Houd met deze checklist in de hand vinger aan de pols.

Beeld: Shutterstock

Heeft or rechten bij vastleggen instructies leidinggevenden voor...

Dat de or instemmingsrecht heeft als het gaat om het vaststellen, veranderen en intrekken van een verzuimbeleid, is algemeen bekend. Maar hoe zit het met de instructie die leidinggevenden krijgen om uitgevallen medewerkers te begeleiden? Welke mogelijkheden heeft de or om ervoor te zorgen dat leidinggevenden niet te veel gaan pushen?

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeelddocument: alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met personeelszaken een effectief alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) te ontwikkelen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Let op: het vaststellen, wijzigen of intrekken van dit beleid vereist instemming.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.