Het beste halen uit opleidingen

Het beste halen uit opleidingen

'Waarom zou het anders moeten?' Deze vraag van een or-lid aan het begin van een teamworkshop kwam voor mij totaal onverwacht. Ik kondig meestal aan dat iedereen aan het eind moet zeggen wat ze hebben geleerd, en wat ze anders gaan doen.

Is het niet de bedoeling dat we dingen beter (anders) zouden moeten doen na een opleiding, toespraak, podcast of het lezen van een boek of blog, in plaats van doorgaan met ‘business as usual’? Zoals geldt voor alle succes, haal je niet per ongeluk of zonder moeite het beste uit opleidingen.

Eerst een stap terug

Voordat je in meer opleidingen investeert, is het zinvol om een stap terug te doen. Evalueer de opleidingen die al gegeven zijn in de zittingsperiode van de or, en stel de volgende vragen in deze volgorde:

  • Wat hebben we geleerd?
  • Wat hebben we in de praktijk gebracht?
  • Wat hebben we niet in de praktijk gebracht?
  • Hoe gaan we dat rechtzetten?
  • Welke nieuwe vaardigheden hebben we nodig?

Na het noteren van alle vereiste vaardigheden, is de volgende stap een alomvattend plan maken voor de ontwikkeling van vaardigheden. Mijn ervaring is dat or-leden vaak geen tijd investeren in het goed definiëren van hun gewenste trainingsresultaten. Een goede analyse zorgt ervoor dat het juiste probleem wordt opgelost. Het helpt een aanbieder van oplossingen om de beste oplossing op maat te bieden.

Een aanbieder van oplossingen

Er is een groot verschil tussen een dienstverlener en een aanbieder van oplossingen. Het uitgangspunt van een dienstverlener is zijn/haar diensten, en hij/zij kan in een vacuüm opereren. Een aanbieder van oplossingen begint bij jullie vereisten en heeft een goed gedefinieerde context nodig.

Tenslotte: na elke opleiding is het tijd om serieus na te denken over het antwoord op de vraag: ‘Wat gaan we anders doen?’, en een plan ontwikkelen om dat te bereiken.

Het onvermijdelijke V-woord

Het is weer het begin van het jaar en het onvermijdelijke v-woord steek weer de kop op. Voornemens. Een goed voornemen voor elk team zou zijn ‘opleidingen beter benutten’.

Lees ook mijn column van 4 februari 2021

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

beeld: Shutterstock

3 tips om je bestuurder te overtuigen: mik op structuur, aandacht en...

Elke ondernemingsraad wil de bestuurder overtuigen, maar hoe krijg je hem mee? Er zijn geen garanties, maar 3 ingrediënten helpen altijd: aandacht trekken, welwillendheid creëren en je verhaal logisch structureren.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.