Verspreid over het land staken onder meer vuilnisophalers, groenvoorzieners, boa’s, winkelmedewerkers en het streekvervoer. En ook in de ziekenhuizen worden stakingen voorbereid, nadat de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. De FNV meldt stakingsacties op meer dan 100 locaties in februari. ‘Dat zegt iets over de nood en de vastbeslotenheid van onze leden’, zegt Boufangacha over de stakingsgolf. ‘Helaas is de reactie van werkgevers ondermaats.’ Dat vindt ook voorzitter Fortuin van het CNV. ‘Ik heb afgelopen maand een ongekend aantal ultimatums ondertekend’, is zijn commentaar tegenover nu.nl
‘Drie tot vier procent is niet genoeg’
De grieven gaan vooral over de loonstijging, die achterblijft bij de stijging van de inflatie. ‘Bedrijven willen de loonkosten laag houden en denken dat 3 tot 4 procent meer loon genoeg is. Maar werknemers zien ook wat er in andere sectoren gebeurt en komen in actie,’ is de verklaring die Fortuin geeft op de stakingsgolf.
En soms heeft dat succes. Zo zien beveiligers hun salaris de komende tijd met ruim 20 procent stijgen. Voor beveiligers die op Schiphol werken, kan het loon zelfs 40 procent hoger uitvallen. Dat is afgesproken in de cao-overeenkomst die de vakbonden hebben gesloten met de beveiligingsbranche, waarbinnen twintigduizend mensen werken.
Werkdruk, deels door slechte arbeidsomstandigheden
Het gaat bij veel stakingen niet alleen om meer loon. In veel sectoren, waaronder het streekvervoer en de zorg, is de werkdruk te hoog door gebrek aan personeel. Dat wordt versterkt omdat steeds meer werknemers langdurig uitvallen door ziekte. Het leidt tot een domino-effect, of een spiraal naar beneden. ‘In combinatie met de torenhoge inflatie is dat een giftige cocktail, waardoor er veel meer druk staat op de onderhandelingen’, zegt CNV-voorzitter Fortuin. Uit onderzoek van zijn vakbond zou blijken dat 40 tot 45 procent van de werkplekken onveilig is, met grensoverschrijdend gedrag. Bijna een kwart van de werkgevers zet zieke mensen aan om zich zo snel mogelijk beter te melden.