Nieuw in de VGWM-commissie? Stel domme vragen!

Nieuw in de VGWM-commissie? Stel domme vragen!
Illustratie: Arend van Dam

Weet jij hoe het is om in een werkomgeving te zijn waar je je liever ziek meldt? Dan weet je vast ook dat ziek zijn ten koste gaat van de doelgroep waarmee je werkt, of het product dat je zo goed vindt. Als je hier iets aan wilt doen is zitting nemen in de VGWM-commissie van de ondernemingsraad een goede stap. En ontdek daar de meerwaarde van 'domme' vragen.

Ook een werknemer kan, als niet-or-lid, deelnemen in de VGWM-commissie. Zit je eenmaal in de commissie, dan kan het zijn dat de gehele commissie nieuw is en dat iedereen zoekend is naar ‘wat nu?’ Maar het kan ook dat je op een rijdende trein bent gesprongen en je jezelf  afvraagt: wat nu?

Begin bij de basis

Een open deur, maar toch is een goed advies: begin bij de basis. Die basis bevindt zich zowel op papier als in het menselijk contact.

  • Papier: als het goed is is er een instellingsbesluit dat de kaders aangeeft van het mandaat en de werkwijze van de commissie. Er ligt wellicht een jaarplan van de organisatie of de VGWM-commissie. Lees deze eens door.
  • Bespreek eens wat men in de VGWM-commissie wil bereiken. Wat zijn de drijfveren en op welk gebied lopen de leden warm, of niet, met betrekking tot de thema’s binnen de commissie.

Als je nieuw bent in een bestaande VGWM-commissie, gun jezelf dan de tijd. Maar vergeet niet dat je vanaf dag 1 al een belangrijke meerwaarde kan hebben, namelijk die van de ‘domme’ vragen. Omdat je de informatie als nieuweling hoort kun je zorgen dat je met je vragen de onbewuste oogkleppen van de commissieleden opent en daarmee de adviezen aan de or verbetert.

Patronen zien

Je kunt patronen zien in de samenwerking tussen de commissie en de ondernemingsraad of de mensen in het netwerk van de VGWM (preventiemedewerker, arbocoördinator, vertrouwenspersoon, bedrijfsarts). Het bespreken van die patronen kan echt meerwaarde hebben. Lees jezelf inhoudelijk langzaam in, pak vervolgens je speerpunten en ga er mee aan de slag. Ik wens je een fluitende carrière in de VGWM-commissie toe.

Lees meer over

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

De taken van de vertrouwenspersoon: van ondersteuning tot advies

Ongewenst gedrag komt voor in veel organisaties. Ondernemingsraden en VGWM-commissies kunnen hierin een rol spelen. Veel organisaties hebben echter nog geen beleid voor ongewenste omgangsvormen en missen vaak een vertrouwenspersoon, terwijl dit verplicht is voor organisaties met minimaal 10 werknemers.

Beeld: Shutterstock

Instemmingsrecht of adviesrecht? 5 veelvoorkomende misvattingen en de...

Adviesplichtig of instemmingsplichtig? Het gaat vaak mis bij voorgenomen besluiten aan de or. Soms weet de or niet eens dat hij mag adviseren of instemmen. In dit artikel bespreken we misverstanden en oplossingen.

Foto: Shutterstock

Is 'arbo' vooral een kwestie van voorschriften of gaat het om gedrag?

Veel mensen, ook ondernemingsraad-leden, associëren 'arbo' met regels. Veel regels. En met lange vragenlijsten, zoals bij de RI&E. Hoe zorg je ervoor dat het thema arbeidsomstandigheden de aandacht krijgt die het verdient en niet wordt verwaarloosd door de or?

Beeld: Shutterstock

Winterse werkomstandigheden? Zorg dat ze zijn meegenomen in RI&E!

Kou, ijs en sneeuw vormen een risico wanneer werknemers buiten werken. Maar wanneer is het te koud? En wat betekent dit voor de RI&E? Dit zijn belangrijke onderwerpen waar de or op kan letten.

Beeld: Shutterstock

Met arbozorg aan tafel: vierhoeksoverleg helpt or bij monitoren...

Stel, je werkgever actualiseert de RI&E of start een nieuw vitaliteitsplan. Als or sta je dan op een tweesprong: wil je vanaf het begin betrokken worden of wachten op het instemmingsverzoek? Gelukkig biedt het wettelijk recht op vierhoeksoverleg uitkomst.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Beeld: Shutterstock

CSRD komt eraan: werk voor de or in duurzaamheidsrapportage

Er komt een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Wat houdt deze richtlijn in en wat betekent dit voor ondernemingsraden?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.