Ook een werknemer kan, als niet-or-lid, deelnemen in de VGWM-commissie. Zit je eenmaal in de commissie, dan kan het zijn dat de gehele commissie nieuw is en dat iedereen zoekend is naar ‘wat nu?’ Maar het kan ook dat je op een rijdende trein bent gesprongen en je jezelf afvraagt: wat nu?
Begin bij de basis
Een open deur, maar toch is een goed advies: begin bij de basis. Die basis bevindt zich zowel op papier als in het menselijk contact.
- Papier: als het goed is is er een instellingsbesluit dat de kaders aangeeft van het mandaat en de werkwijze van de commissie. Er ligt wellicht een jaarplan van de organisatie of de VGWM-commissie. Lees deze eens door.
- Bespreek eens wat men in de VGWM-commissie wil bereiken. Wat zijn de drijfveren en op welk gebied lopen de leden warm, of niet, met betrekking tot de thema’s binnen de commissie.
Als je nieuw bent in een bestaande VGWM-commissie, gun jezelf dan de tijd. Maar vergeet niet dat je vanaf dag 1 al een belangrijke meerwaarde kan hebben, namelijk die van de ‘domme’ vragen. Omdat je de informatie als nieuweling hoort kun je zorgen dat je met je vragen de onbewuste oogkleppen van de commissieleden opent en daarmee de adviezen aan de or verbetert.
Patronen zien
Je kunt patronen zien in de samenwerking tussen de commissie en de ondernemingsraad of de mensen in het netwerk van de VGWM (preventiemedewerker, arbocoördinator, vertrouwenspersoon, bedrijfsarts). Het bespreken van die patronen kan echt meerwaarde hebben. Lees jezelf inhoudelijk langzaam in, pak vervolgens je speerpunten en ga er mee aan de slag. Ik wens je een fluitende carrière in de VGWM-commissie toe.