Energiestress en winstverdeling

Energiestress en winstverdeling

Heeft u deze week ook voor het eerst sinds tijden met spanning uitgekeken naar Prinsjesdag? Welke maatregelen gaat de overheid treffen om te voorkomen dat BV Nederland failliet gaat? Of is de oplossing 'simpel': Poetin weg, probleem weg? .

In de organisaties waar ik de afgelopen weken kwam zijn de gestegen energiekosten het onderwerp van gesprek. Mensen worden persoonlijk geraakt, maar het bedrijf ook. Mensen die opeens in plaats van 75 euro nu € 475 per maand moeten betalen. De oproep op LinkedIn van een ziekenhuisdirecteur die alle specialisten vraagt om € 5.000 te doneren voor de medewerkers die de kosten niet meer kunnen dragen. Bij 15 procent van het totale personeel ligt loonbeslag op de salarissen!

Dan maar geen skivakantie

Ik schrik ervan, waar gaat dit heen? De buurman relativeerde: wij kunnen het wel lijden die 10 procent extra kosten, dan maar géén skivakantie. Maar vele families en gezinnen niet. Mijn vader belde vorige week nog in paniek, de huur was niet afgeschreven. Een korte analyse wees uit dat zijn vastelasten-rekening niet meer toereikend was door de huurverhoging en de verhoging van Eneco.

Mijn eerste reactie was: oei, die kosten stijgen hard maar dat pensioen stijgt niet mee. Gelukkig gaan de pensioenen en de AOW in januari omhoog en heeft hij nog voldoende financiële ruimte om de vaste lasten op te vangen, maar voor veel huishoudens ligt dat anders.

Bedrijven ook in de stress

Gisteren een bestuurder die uitlegt dat orders uitblijven, dat bedrijven voorzichtiger zijn geworden en dat de hogere energielasten niet verhaald kunnen worden bij de klant. De ophanden zijnde cao-verhoging moet ook ergens van gefinancierd worden. De bonden zetten in op de inflatiecijfers van 12 procent. Hoe dan? Bloemenkwekers die hun kassen deze winter uitzetten en massaal overgaan op het telen van viooltjes. Bedrijven die besluiten de deuren te sluiten omdat de energiekosten niet meer op te brengen zijn. Het MKB wordt hopelijk ook binnenkort gecompenseerd.

Mooie initiatieven, or denk mee

Tegelijkertijd zijn er ook lichtpuntjes. In de fabriek wordt nu gekeken hoe de restwarmte van de machines anders ingezet kan worden. Versneld worden er CO2-reductiemaatregelen ingezet. Werkgevers bieden aan tijdelijk extra loon uit te keren, of creëren een sociaal fonds voor mensen die hun lasten niet meer kunnen dragen.

Ondernemingsraden worden uitgenodigd om mee te denken, hoe kunnen we zuiniger omgaan met de energie? Ledlampen worden versneld opgehangen en het wagenpark wordt elektrisch, zonnepanelen worden zo spoedig mogelijk aangelegd. Thuis blijft helaas de warmtepomp waarschijnlijk nog even uit. Een wachttijd van een jaar.

Lees ook:

Maatregelen van Prinsjesdag

Het plafond van 290 euro per huishouden per 1 november stelt mij iets gerust. Tegelijk zullen de bedrijven die al door hun buffers heen zijn door de corona, ook support nodig hebben. Natuurlijk zijn er bedrijven die wel een flinke winst hebben gemaakt, juist door de corona.

Ik hoop dat zij het mooie voorbeeld van het ziekenhuis OLVG uit Amsterdam overnemen. Dan wel dat het inspireert om de helpende hand uit te steken. Wellicht kan bijvoorbeeld de or van Eneco of de AH of een soortgelijk bedrijf een oproep doen voor een herverdeling van de ontstane winsten. Hoe mooi zou dat zijn…

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar TienOpleidingen.nl. Contact? Tineke.visser@Tienopleidingen.nl

OR workshopdag op 8 november 2022

Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens de OR workshopdag. Ook over je eigen professionele opstelling als or-lid. Bijvoorbeeld in de workshop 'Hoe kun je als OR effectiever werken' door Jaap Jongejan. En wat is het verschil tussen Vroegtijdig betrokken worden of vroegtijdig betrokken zijn? Leer die fijne kneepjes van Dick Onvlee. Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 14 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel.

Communiceren met de achterban

Het is zo belangrijk voor de or om te weten wat er speelt bij 'de achterban. Je zou 'graag meer van ze horen. Maar je weet eigenlijk ook niet precies hoe je je collega’s het beste bereikt. De relatie met de achterban is voor menig or dan ook een bron van zorg. Tijdens de eendaagse training 'Communiceren met de achterban'op 4 oktober 2022 leer je beter onderscheid maken tussen de mensen in je achterban. Welke doelgroepen zijn er? Hoe communiceer je daar het beste mee?

Lees meer over

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste VGWM-commissie

Een van de belangrijkste commissies binnen een ondernemingsraad is de VGWM-commissie. Deze houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als naleving van de Arbowet, het arbobeleid en de RI&E, maar denkt ook mee over verzuim, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Wat leg je vast in het instellingsbesluit? Dit voorbeelddocument helpt je daarbij.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Bij een goed ADM-beleid gaat het om preventie, niet om sancties

Tijdens het werk mag je geen glaasje op hebben. Maar hoe kan een organisatie een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) ontwikkelen dat zowel voor de werknemers als voor het bedrijf werkt? En welke rol speelt de or hierin?

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.