Voorzitter or Kamer kreeg ook klachten over Arib

Voorzitter or Kamer kreeg ook klachten over Arib

De ondernemingsraad van de Tweede Kamer heeft meerdere signalen ontvangen van ambtenaren over de werkwijze van oud-voorzitter Khadija Arib. Dat bevestigt voorzitter Michel Meerts na berichtgeving van de NOS. Hij zegt de signalen te herkennen die aanleiding waren voor een onafhankelijk extern onderzoek.

Volgens Meerts hebben ambtenaren van ‘meerdere uitvoerende diensten in de directe omgeving’ van de de toenmalige Kamervoorzitter laten weten dat ze ‘moeite hadden met haar gedrag’. Het ging om het ‘ontzettend afrekenen’ met ambtenaren die fouten begingen. Ook zou Arib mensen ‘onfatsoenlijk te woord’ gestaan hebben.

Meerts schat dat de ondernemingsraad over de 4 jaar waarin Arib voorzitter was meer dan tien klachten heeft ontvangen. Sinds zij is opgevolgd door Bergkamp, heeft hij geen klachten meer gekregen over het contact met de voorzitter.

Anonieme brieven

Bron van de ophef zijn twee anonieme brieven van medewerkers. Hierin beschuldigen zij Arib van machtsmisbruik, het creëren van een onveilige werkomgeving en het creëren van een onveilige werkomgeving. Ook vertrouwenspersonen en bedrijfsartsen zouden tientallen soortgelijke meldingen hebben ontvangen. Inmiddels heeft het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer ingestemd met een onderzoek. Ajib reageert woedend op de aantijgingen en ziet het als een politieke dolksteek in de rug. Vooral de ambtelijke top noemt zij in De Volkskrant 'enorm gepolitiseerd en machtsbelust'.

‘Eigenlijk kunnen we er niks mee’

De ondernemingsraad heeft op basis van de klachten geen actie ondernomen, aldus Meerts. ‘Eigenlijk kunnen we er niks mee.’ Dat komt volgens hem omdat er een ‘strikte scheiding’ is tussen het ambtelijke deel van de Kamer-organisatie en de politieke kant, onder wie de voorzitter. De ondernemingsraad kon volgens hem niet meer doen dan kwesties bespreken met de griffier. ‘De voorzitter is niet onze gesprekspartner.’ Wel is Meerts blij dat er een onafhankelijk onderzoek komt, heeft hij verklaard aan de NOS.

Meerts zegt dat er vanuit de ondernemingsraad geen contact is opgenomen met de dagelijkse politieke leiding van de Tweede Kamer, het presidium, en dat de or ook geen rol speelt in het onderzoek dat is aangekondigd. Als de onderzoekers vragen voor hem hebben, zegt hij zijn verhaal over de klachten van de ambtenaren ook met hen te delen.

Lees meer over

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

beeld: Shutterstock

3 tips om je bestuurder te overtuigen: mik op structuur, aandacht en...

Elke ondernemingsraad wil de bestuurder overtuigen, maar hoe krijg je hem mee? Er zijn geen garanties, maar 3 ingrediënten helpen altijd: aandacht trekken, welwillendheid creëren en je verhaal logisch structureren.

Beeld: Shutterstock

Het beste van 2024: dit wilde elk or-lid afgelopen jaar lezen op ORnet

Na 12 maanden kennisartikelen, interviews, actualiteiten, checklists, jurisprudentie en voorbeelddocumenenten over medezeggenschap, is het op de laatste dag van het jaar tijd om de balans op te maken. Dit zijn de 12 best gelezen artikelen van 2024: van elke maand het best scorende artikel wat in die maand is gepubliceerd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.