Jongeren herontdekken de vakbond

Jongeren herontdekken de vakbond

In zware tijden leert men zijn vrienden kennen. Dat lijkt nu op te gaan voor de FNV. Sinds september neemt daar de aanwas van nieuwe leden toe. De vakbond schrijft per maand 4500 tot 5500 nieuwe leden in. Dat zijn er 1500 tot 2000 meer dan normaal, zegt voorzitter Tuur Elzinga. Het aantal uitschrijvers is gehalveerd: van 4000 naar 2000 per maand.

De meeste nieuwe leden zijn jong, onder de 35 jaar, en komen uit de sectoren waar de FNV recent veel actie heeft gevoerd voor een betere cao. Waaronder de metaalsectoren, het (openbaar) vervoer en dienstverlenende sectoren. ‘Mensen zien dat acties lonen’, zo verklaart voorzitter Elzinga de nieuwe ledenaanwas.

‘Mensen zien dat acties lonen’

Vakbondsdeskundige Rosa Kösters van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis beaamt dat in Trouw. ‘We weten uit onderzoek dat mensen lid worden van een vakbond tijdens acties, zeker als het succesvolle acties zijn.’ Aanzienlijke loonsverhogingen bij de NS en in de metaal hebben hier zeker aan bijgedragen. ‘Mensen zien dat acties lonen’, zegt Elzinga die vooral goed nieuws over het ledental wil delen met de media.

‘Crisis heeft mensen wakkergeschud’

Volgens Elzinga heeft de crisis mensen wakker geschud. ‘De stijgende prijzen voelen veel mensen in de portemonnee. Zij zien dat het belangrijk is om een sterke vakbond te hebben, die opkomt voor hun belangen.’ En inderdaad, veel van de leden zijn bereid om actie te voeren voor meer loon en betere arbeidsomstandigheden. Bijna de helft is bereid om het werk neer te leggen voor een betere cao. Onder de jongste leden, tot 20 jaar, heeft 60 procent daar geen problemen mee.

Ook de uitstroom van leden is lager dan de FNV zelf had gevreesd. ‘Misschien blijven mensen na hun pensioen, of nadat er een goede cao in hun sector is afgesproken, nu langer lid uit solidariteit. Dat moeten we nog analyseren,’ zegt Elzinga tegen Trouw.

Lees ook:

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

beeld: Shutterstock

Checklist: de interne werkwijze van de or

Leden van de ondernemingsraad combineren hun or-werk met hun reguliere taken. Een slimme werkindeling is essentieel om dit goed te organiseren. De checklist hieronder helpt or-leden hun taken effectief aan te pakken.

Beeld: Shutterstock

Kunnen medewerkers hun vertrouwen in de or opzeggen, en wat zijn de...

Een deel van de organisatie heeft collectief het vertrouwen in de or opgezegd. Wat betekent dit voor de ondernemingsraad? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een medezeggenschapsvraag.

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

Het BOB-model, dat wordt gebruikt in advies- en instemmingstrajecten, doorloopt de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Dit model helpt ondernemingsraden om interne vergaderingen gestructureerd en effectief te laten verlopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.