Bij de groei en de professionalisering van een organisatie hoort, dat je een ondernemingsraad instelt (of een personeelsvertegenwoordiging, bij minder dan 50 werknemers). Dat is zo in de wet vastgelegd. Maar medezeggenschap stel je niet in omdat het moet, maar omdat het je verder brengt.
Wettelijke basis – en dan?
Goede medezeggenschap verhoogt namelijk de kwaliteit van de besluitvorming in een organisatie. Ook verbreedt dit het draagvlak voor de besluiten die het bestuur wil uitvoeren. Een ondernemingsraad komt op voor de belangen van de medewerkers, zonder daarbij de belangen en de continuïteit van de organisatie als geheel uit het oog te verliezen. Dat is de achterliggende gedachte van de Wet op Ondernemingsraden (Wor). Het feit dat medezeggenschap in onze wet is vastgelegd, geeft je een stevige basis. Maar wat houden je rechten – en plichten – in, en wat moet je allemaal weten en kunnen? Wat is goede medezeggenschap, en hoe krijg je dat voor elkaar in jullie organisatie?
Met zulke vragen krijgt elk lid van een ondernemingsraad (of pvt) vroeg of laat te maken. Vragen waarop je een antwoord nodig hebt om voldoende toegerust je rol als medezeggenschapper te kunnen vervullen, en om uit die rol te halen wat erin zit.
Kennis en ervaring
Gelukkig hoef je daarvoor niet zelf het wiel uit te vinden. Er zijn tenslotte experts die dagelijks met het bijltje van de medezeggenschap hakken. Die niet alleen juridisch de finesses in de vingers hebben, maar ook in de praktijk al jarenlang tal van ondernemingsraden ondersteunen en van advies voorzien. En die graag hun kennis en ervaring met je delen.
Gabi Stouthart en Annette Terpstra zijn twee van die experts. Beiden zijn werkzaam als advocaten bij Sprengers Advocaten te Utrecht. Gabi heeft zich bekwaamd in arbeidsrecht, medezeggenschap, ambtenarenrecht en mediation. Annette kennen we van haar vaste rubriek #Durf te vragen in OR Magazine, waarin ze al jarenlang brandende kwesties van or-leden bespreekt. Zij is uitstekend thuis in het medezeggenschapsrecht, arbeidsrecht, sociale zekerheid en ambtenarenrecht.
In deze nieuwe reeks van podcasts praten de advocaten van Sprengers je bij. Telkens over een ander onderwerp dat voor jou als lid van een ondernemingsraad relevant is, en de vragen die dit onderwerp oproept. Voorbeelden uit de (juridische) praktijk van de medezeggenschap maken de uitleg van de wet concreet. Luister mee naar hun verhelderende toelichting.
Sprengers advocaten is al bijna vijftig jaar een leidend nichekantoor in arbeids- en medezeggenschapsrecht. Hun werk bestaat voor een groot deel uit het strategisch adviseren van medezeggenschapsorganen bij het maken van afwegingen, in onderhandelingen en bij het uitbrengen van advies. Daarnaast geven ze raad aan individuele werkgevers, werknemers en ambtenaren over verschillende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Indien nodig staan ze onze cliënten bij in procedures. Daarnaast bieden ze mediation en diverse scholing.