De Medezeggenschapspodcast van Sprengers

De Medezeggenschapspodcast van Sprengers

Of je nu beginnend of gevorderd bent in de medezeggenschap bent: vragen over wat je precies kan en mag in bepaalde situaties kom je altijd tegen. Gelukkig zijn er experts die je daarover kunt raadplegen. Nu ook te beluisteren! Welkom bij de medezeggenschapspodcasts van Sprengers Advocaten.

Bij de groei en de professionalisering van een organisatie hoort, dat je een ondernemingsraad instelt (of een personeelsvertegenwoordiging, bij minder dan 50 werknemers). Dat is zo in de wet vastgelegd. Maar medezeggenschap stel je niet in omdat het moet, maar omdat het je verder brengt.

Wettelijke basis – en dan?

Goede medezeggenschap verhoogt namelijk de kwaliteit van de besluitvorming in een organisatie. Ook verbreedt dit het draagvlak voor de besluiten die het bestuur wil uitvoeren. Een ondernemingsraad komt op voor de belangen van de medewerkers, zonder daarbij de belangen en de continuïteit van de organisatie als geheel uit het oog te verliezen. Dat is de achterliggende gedachte van de Wet op Ondernemingsraden (Wor). Het feit dat medezeggenschap in onze wet is vastgelegd, geeft je een stevige basis. Maar wat houden je rechten – en plichten – in, en wat moet je allemaal weten en kunnen? Wat is goede medezeggenschap, en hoe krijg je dat voor elkaar in jullie organisatie?

Met zulke vragen krijgt elk lid van een ondernemingsraad (of pvt) vroeg of laat te maken. Vragen waarop je een antwoord nodig hebt om voldoende toegerust je rol als medezeggenschapper te kunnen vervullen, en om uit die rol te halen wat erin zit.

Kennis en ervaring

Gelukkig hoef je daarvoor niet zelf het wiel uit te vinden. Er zijn tenslotte experts die dagelijks met het bijltje van de medezeggenschap hakken. Die niet alleen juridisch de finesses in de vingers hebben, maar ook in de praktijk al jarenlang tal van ondernemingsraden ondersteunen en van advies voorzien. En die graag hun kennis en ervaring met je delen.

Gabi Stouthart en Annette Terpstra zijn twee van die experts. Beiden zijn werkzaam als advocaten bij Sprengers Advocaten te Utrecht. Gabi heeft zich bekwaamd in arbeidsrecht, medezeggenschap, ambtenarenrecht en mediation. Annette kennen we van haar vaste rubriek #Durf te vragen in OR Magazine, waarin ze al jarenlang brandende kwesties van or-leden bespreekt. Zij is uitstekend thuis in het medezeggenschapsrecht, arbeidsrecht, sociale zekerheid en ambtenarenrecht.

In deze nieuwe reeks van podcasts praten de advocaten van Sprengers je bij. Telkens over een ander onderwerp dat voor jou als lid van een ondernemingsraad relevant is, en de vragen die dit onderwerp oproept. Voorbeelden uit de (juridische) praktijk van de medezeggenschap maken de uitleg van de wet concreet. Luister mee naar hun verhelderende toelichting.

Sprengers advocaten is al bijna vijftig jaar een leidend nichekantoor in arbeids- en medezeggenschapsrecht. Hun werk bestaat voor een groot deel uit het strategisch adviseren van medezeggenschapsorganen bij het maken van afwegingen, in onderhandelingen en bij het uitbrengen van advies. Daarnaast geven ze raad aan individuele werkgevers, werknemers en ambtenaren over verschillende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Indien nodig staan ze onze cliënten bij in procedures. Daarnaast bieden ze mediation en diverse scholing.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat 

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Bij een overname door een private-equitypartij slaat de angst menig ondernemingsraad om het hart. Maar het kan ook positief uitpakken, zeggen expert Peter Meijer en Jaap Keuken, or-voorzitter bij Riedel. Private equity: roofridders of redders in nood?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.