Gesponsord

De Medezeggenschapspodcast van Sprengers

De Medezeggenschapspodcast van Sprengers

Of je nu beginnend of gevorderd bent in de medezeggenschap bent: vragen over wat je precies kan en mag in bepaalde situaties kom je altijd tegen. Gelukkig zijn er experts die je daarover kunt raadplegen. Nu ook te beluisteren! Welkom bij de medezeggenschapspodcasts van Sprengers Advocaten.

Bij de groei en de professionalisering van een organisatie hoort, dat je een ondernemingsraad instelt (of een personeelsvertegenwoordiging, bij minder dan 50 werknemers). Dat is zo in de wet vastgelegd. Maar medezeggenschap stel je niet in omdat het moet, maar omdat het je verder brengt.

Wettelijke basis – en dan?

Goede medezeggenschap verhoogt namelijk de kwaliteit van de besluitvorming in een organisatie. Ook verbreedt dit het draagvlak voor de besluiten die het bestuur wil uitvoeren. Een ondernemingsraad komt op voor de belangen van de medewerkers, zonder daarbij de belangen en de continuïteit van de organisatie als geheel uit het oog te verliezen. Dat is de achterliggende gedachte van de Wet op Ondernemingsraden (Wor). Het feit dat medezeggenschap in onze wet is vastgelegd, geeft je een stevige basis. Maar wat houden je rechten – en plichten – in, en wat moet je allemaal weten en kunnen? Wat is goede medezeggenschap, en hoe krijg je dat voor elkaar in jullie organisatie?

Met zulke vragen krijgt elk lid van een ondernemingsraad (of pvt) vroeg of laat te maken. Vragen waarop je een antwoord nodig hebt om voldoende toegerust je rol als medezeggenschapper te kunnen vervullen, en om uit die rol te halen wat erin zit.

Kennis en ervaring

Gelukkig hoef je daarvoor niet zelf het wiel uit te vinden. Er zijn tenslotte experts die dagelijks met het bijltje van de medezeggenschap hakken. Die niet alleen juridisch de finesses in de vingers hebben, maar ook in de praktijk al jarenlang tal van ondernemingsraden ondersteunen en van advies voorzien. En die graag hun kennis en ervaring met je delen.

Gabi Stouthart en Annette Terpstra zijn twee van die experts. Beiden zijn werkzaam als advocaten bij Sprengers Advocaten te Utrecht. Gabi heeft zich bekwaamd in arbeidsrecht, medezeggenschap, ambtenarenrecht en mediation. Annette kennen we van haar vaste rubriek #Durf te vragen in OR Magazine, waarin ze al jarenlang brandende kwesties van or-leden bespreekt. Zij is uitstekend thuis in het medezeggenschapsrecht, arbeidsrecht, sociale zekerheid en ambtenarenrecht.

In deze nieuwe reeks van podcasts praten de advocaten van Sprengers je bij. Telkens over een ander onderwerp dat voor jou als lid van een ondernemingsraad relevant is, en de vragen die dit onderwerp oproept. Voorbeelden uit de (juridische) praktijk van de medezeggenschap maken de uitleg van de wet concreet. Luister mee naar hun verhelderende toelichting.

Sprengers advocaten is al bijna vijftig jaar een leidend nichekantoor in arbeids- en medezeggenschapsrecht. Hun werk bestaat voor een groot deel uit het strategisch adviseren van medezeggenschapsorganen bij het maken van afwegingen, in onderhandelingen en bij het uitbrengen van advies. Daarnaast geven ze raad aan individuele werkgevers, werknemers en ambtenaren over verschillende arbeidsrechtelijke vraagstukken. Indien nodig staan ze onze cliënten bij in procedures. Daarnaast bieden ze mediation en diverse scholing.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

Beeld: Shutterstock
Wor

Dit zijn de uitgangspunten van de Wet op de Ondernemingsraden

De basis van elke handeling van een ondernemingsraad is de Wet op de ondernemingsraden (Wor). In dit artikel beschrijven we de uitgangspunten van deze wet.

Beeld: Shutterstock
vraag en antwoord

Is het opstellen van een intentieverklaring een adviesplichtig...

Is het opstellen van een intentieverklaring voor een overname een voorgenomen besluit en dus adviesplichtig? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

De medezeggenschap van de 'activistische ambtenaar' in de...

De 'activistische ambtenaar' staat volop in de schijnwerpers. Maar wat houdt dit precies in, en welke rol speelt de medezeggenschap in georganiseerde tegenspraak? Ambtenaren en experts delen hun inzichten: "Laat je trainen in het bewustzijn van je kracht."

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Houding en opstelling or

Voor abonnees Checklist: 9 vaardigheden die een bestuurder moet leren

Leden van de ondernemingsraad volgen regelmatig cursussen om vaardigheden te ontwikkelen. Dat is prima, maar hoe zit het eigenlijk met de bestuurder?

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.