De maand van de medezeggenschap

De maand van de medezeggenschap

Deze maand november is voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot 'maand van de medezeggenschap'. De grote landelijke medezeggenschapsverenigingen hebben zich georganiseerd en bieden diverse activiteiten aan om medezeggenschap nog méér op de kaart te zetten. Een mooi initiatief!

Medezeggenschap brengt, als het goed is, organisaties verder. Medezeggenschap creëert draagvlak voor veranderingen. Medezeggenschap creëert tegenspraak en behoedt directies voor missers. Medezeggenschap zorgt voor erkenning van de medewerkers en geeft medewerkers een stem.

Medezeggenschap staat onder druk

Toch zijn er veel organisaties die geen ondernemingsraad hebben. De werkdruk, het verzuim en het verloop is overal hoog en dit maakt het vinden van or-kandidaten niet makkelijk. Veel leden van ondernemingsraden gaan dan ook gebukt onder de hoge werkdruk, de loyaliteit naar de collega’s en het reguliere werk. Vaak komt het or-werk pas op de laatste plaats.

Aandacht voor Medezeggenschap is belangrijk”

Zo las ik in de verslagen van een or dat een commissie al sinds april niet meer bijeen was geweest. Er waren wel vergaderingen georganiseerd maar het was de leden niet gelukt om bijeen te komen. Vaak zat de voorzitter alleen samen met de ambtelijk secretaris. Of ik volgende week in de training de commissie weer tot leven wil wekken. Tja, een leuke uitdaging zullen we maar zeggen.

Onvervulde vacatures

Maar ik zie het meer om mij heen. Ondernemingsraden die voorheen goed bemensd waren, worstelen nu met het gevuld krijgen van vacante zetels en moeten met slechts een paar mensen het werk gedaan krijgen. De sjeu gaat er dan snel af. Deze tijd van werkdruk en vacatures lijkt ook zijn impact te hebben op het werven van nieuwe leden van de or. Mensen hebben sneller een andere baan en/of zien extra werk niet zitten.

Gewoon werk versus or-werk

Zelf ben ik onlangs toegetreden tot het BVMP-bestuur. Ook daar lukt het niet om de 7 bestuurszetels gevuld te krijgen. De verenging zou mogelijk opgeheven worden, als niemand zich verkiesbaar zou stellen. Dit leek mij en enkele collega’s doodzonde en daarom stelden we ons verkiesbaar. Maar ik merk ondertussen dat het lastig is om tijd vrij te maken voor dit bestuurswerk, wat je er toch naast moet doen. Vergaderingen, nieuwsbrieven, ledenadministratie, bijeenkomsten organiseren, eigenlijk een soort or-werk… En ja het geeft wel voldoening als iets lukt, maar het is ook balanceren tussen je reguliere werk en dit extra werk. Je krijgt er niet voor betaald en het “gewone werk” gaat dan vaak toch voor; en ondertussen zijn er allerlei verwachtingen bij de achterban.

Hart voor de medezeggenschap

Maar we zetten ons in, omdat we het belangrijk vinden dat een beroepsvereniging van medezeggenschap professionals bestaat waar je elkaar kunt inspireren en met elkaar bijdraagt aan bevordering van kwaliteit van de medezeggenschap. Komende maand een stapje extra, met onder andere workshops en gratis activiteiten ter bevordering van de medezeggenschap. Ik wens een ieder alvast een inspirerende november maand .

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaarTienOpleidingen.nl. Contact? Tineke.visser@Tienopleidingen.nl

Lees meer over

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Zo laat je de uitgesproken meningen binnen de or als één stem naar...

In de medezeggenschap komen mensen met verschillende meningen samen. Hoe bereik je een gezamenlijk standpunt en spreek je met één stem naar buiten? In dit artikel bekijken we het thema vanuit 4 perspectieven.

werkwijze or

Volgens Steven: pas op voor de paarse krokodil

Wie even buiten de regels van het systeem valt, loopt snel vast in bureaucratische rompslomp. De 'paarse krokodil' uit een oude reclame is synoniem geworden voor dit eindeloze gedoe. Steven maakte het zelf mee en waarschuwt or's ervoor te waken.

Beeld: Shutterstock
communicatie

Or-leden zijn ook mensen: omgaan met verschillen en emoties

Or-werk is mensenwerk. In een bedrijf spelen emoties en ingrijpende gebeurtenissen een rol. Hoe ga je daar als or mee om? Dit artikel biedt handvatten voor open communicatie, een veilige cultuur en aandacht voor emoties.

or-voorzitter

Een goede or-voorzitter geeft (veel) complimenten

De functie van een or-voorzitter is niet alleen strijden tegen onrecht, maar vooral de discussie in goede banen leiden. En daarbij geven ze veel complimenten, betoogt or-voorzitter, gedragspsycholoog en 'complimentenprofessor' Marius Rietdijk.

Beeld: Shutterstock
Adviesrecht

'We zijn het oneens met voorgenomen besluit. Kunnen we afzien van het...

'We hebben een adviesaanvraag ontvangen over een ingrijpende reorganisatie waar we niet achter staan. Kunnen we afzien van het geven van advies?' In Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock
werkwijze or

Verbeter de effectiviteit van de or door alle karakterkleuren te...

Wil je de samenwerking en communicatie in de or verbeteren, erken dan dat iedereen anders tegen zaken aankijkt. Het respecteren van deze verschillen is de basis voor effectieve samenwerking. Begin met het vaststellen van de kleuren in de or.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
or-commissie

Voor abonnees Checklist: commissies en werkgroepen binnen de or

Or-commissies en werkgroepen kunnen de efficiëntie van het or-werk verbeteren. Zijn ze binnen jouw or effectief? Gebruik de checklist om de commissies en werkgroepen in jouw or te evalueren en herhaal dit minstens één keer per zittingsperiode.

Afbeelding is gecreëerd met Dall-E.
werkwijze or

Or en de voordrachtscommissaris: speel het spel in de driehoek

De or's van structuurvennootschappen mogen al 20 jaar een derde van de raad van commissarissen voordragen. Dit is inmiddels ook in andere sectoren mogelijk, wat de Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) aanleiding gaf tot onderzoek naar de voordrachtscommissaris.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.