De bescheiden or komt niet ver

De bescheiden or komt niet ver

Het afgelopen jaar heb ik een aantal webinars en workshops mogen geven. Zo ontmoet je ondernemingsraden die mij als adviseur niet benaderen. Niet omdat er geen ingewikkelde kwesties zijn of dat alles op rolletjes loopt. Integendeel juist. Wat is hier aan de hand?

Workshops en webinars zijn bedoeld om het kennisniveau van de or wat op te krikken, en door ervaringen uit te wisselen te zien hoe het werk van de ene or inspiratie kan bieden aan een andere. Daarnaast geef je als adviseur veel tips uit de praktijk.

De relatie met de bestuurder

Wat me de laatste tijd opvalt is dat er deelnemers zijn die die na uitleg van het onderwerp en de tips zeggen: ja dat is de theorie, maar dat gaan we in de praktijk niet voor elkaar krijgen. Mijn antwoord is dan: dit is geen wens maar wet, je zult daar in de praktijk hard aan moeten werken. En dan krijg ik verbazend vaak variaties op het antwoord: ‘Ja, maar dat is niet zo bevorderlijk voor de relatie met de bestuurder, die willen we niet onder druk zetten’.

Tja, hoe goed is de relatie tussen de bestuurder en de or als die laatste zo op eieren loopt? Of is die voorzichtigheid helemaal niet nodig maar weet de or dat niet, omdat ze het nooit getest hebben? Is er een bescheidenheid in die or-praktijk van alledag geslopen?

Wil een or echt een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de besluitvorming in de organisatie, dan moet je informatie durven vragen als die niet vanzelf komt. Of om ondersteuning als het je boven de pet gaat. Zeker bij onderwerpen waar je advies over moet geven of instemming op verlenen.

De voorbeelden die ik tegenkwam

Bij een reorganisatie, waarbij collega’s moesten vertrekken, geen financiële onderbouwing vragen, want dat vond de bestuurder vorige keer ook niet nodig. En daar hebben we als or toch ook geen verstand van, vonden de or-leden zelf. Dat daar een expert bij gehaald kan worden had deze or niet bedacht. 

Een bestuurder die informatie over ziekteverzuim niet wil delen met de or. De or laat het daarbij, want de bestuurder wordt zo snel boos. De or laat hier informatie liggen die van het grootste belang is om zijn werk goed te kunnen doen. Niet voor niets bespreek je bij de algemene gang van zaken de financiële en de personele informatie. 

Een factor om rekening mee te houden

Regelen dat je als or je werk kunt doen met informatie en ondersteuning, hoeft niet op hoge poten of met stemverheffing. Dat kan op een rustige maar zelfverzekerde manier: wij zijn de vertegenwoordigers van alle medewerkers van deze organisatie. Wij zijn een factor om rekening mee te houden. Dat betekent dat we soms informatie nodig hebben die niet vanzelf komt. Dat betekent dat we soms expertise missen en een adviseur gaan inschakelen. Dat kan een bestuurder vervelend vinden, maar wie dat netjes inkleedt merkt dat het vanzelf gaat wennen, een zelfverzekerde or die weet wat hij wil en nodig heeft. 

Het is de toon die de muziek maakt. Maar heb vooral veel noten op je zang als or, en maak veel mooie muziek. Een bescheiden or komt echt niet ver en doet zijn collega’s te kort.

Lees meer over

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

Verander het artikel 24-overleg van een 'moetje' in een 'must'

De algemene gang van zaken binnen een onderneming: wat kun je daar nu eigenlijk mee? Voor veel ondernemingsraden voelt het Artikel 24-overleg vaak als een verplicht nummer, simpelweg omdat het wettelijk is voorgeschreven. Toch biedt het meer kansen dan slechts een verplicht overlegmoment.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: Hoe staat het met het mobiliteitsbeleid in jouw...

Organisaties zoeken manieren om vraag en talenten van medewerkers af te stemmen. Een mobiliteitsbeleid biedt mogelijkheden. Een aantal aandachtspunten voor de or om dit beleid te toetsen.

Beeld: Shutterstock

Initiatiefrecht: de or als aanjager van verandering

Het initiatiefrecht uit Artikel 23 van de Wor is een krachtig, maar vaak onbenut instrument. Door onderwerpen te agenderen waar de bestuurder nog niet mee bezig is of voorgenomen besluiten aan te passen, kan de or echt voor verandering zorgen.

Beeld: Shutterstock

Mag een or bestaan uit minder dan 3 leden?

Als een or uit 3 leden bestaat en 1 lid wegvalt, mag de or dan nog functioneren met slechts 2 leden? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.

Beeld: Shutterstock

BOB-model helpt or overleg met bestuurder te structureren

Het besluitvormingsmodel BOB helpt de or in advies- en instemmingstrajecten. Ook agendapunten doorlopen de fasen beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In dit laatste artikel van de serie laat BOB zien hoe de or een goed gesprek voert met de bestuurder.

Beeld: Shutterstock

Checklist: Aan de slag met het or-jaarverslag

In een or-jaarverslag geeft de ondernemingsraad een overzicht van de or-activiteiten van het afgelopen jaar. Het opstellen van een jaarverslag door de or is verplicht. Aan de hand van de volgende stappen komt de or tot een jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Kunnen we een or-lid tijdens haar zwangerschapsverlof vervangen?

'Een van onze or-leden gaat met zwangerschapsverlof. Kunnen we haar voor die tijd vervangen?' In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een vraag over medezeggenschap.

Beeld gecreëerd met hulp van Dall-e.

Or-werk is meer dan vergaderen: do's & don'ts voor goed informeel...

De belangrijkste gesprekspartner van de ondernemingsraad is de directeur-bestuurder. Or en bestuurder treffen elkaar niet alleen in de formele vergaderingen, maar ook bij informeel overleg in verschillende situaties. Even zaken kortsluiten is goed, maar wat zijn de do's en don'ts bij informeel overleg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.