Or-leden kiezen weer hun 'Partners of Choice'

Or-leden kiezen weer hun 'Partners of Choice'

Vanmiddag staat het tweede digimagazine van Partner of Choice - OR online. Welke opleidingbureaus, advocatenbureaus en organisatieadviesbureaus worden door de leden van ondernemingsraden het best gevonden, letterlijk en figuurlijk?

Voor het tweede jaar op rij peilde Vakmedianet deze dienstenmarkt van de voornaamste ‘toeleveranciers’ voor ondernemingsraden. Op basis van wat de ‘klant’ kiest: het ondernemingsraadslid dus. In meerderheid zijn dat or-voorzitters of –secretarissen, maar ook ambtelijk secretarissen en ‘gewone’ or-leden blijken deze taak geregeld op zich te nemen.

Hen werd gevraagd welke bedrijven ze kennen in deze markt, welke van die organisaties hun voorkeur hebben en wat daarvoor de voornaamste gronden zijn. De meerderheid van de respondenten is zelf betrokken bij de inkoop van de or-opleidingen, adviezen en overige diensten.

Meest gevraagd: opleiding en advies

Wat opvalt is dat de opleidingsbureaus veruit het meest gezocht worden. Daarna volgen op enige afstand de organisatieadviesbureaus, advocatenkantoren en Arbo-dienstverleners en daarachter weer de pensioenadviseurs.

Dit levert overzichten op van de top-vijf meest genoemde leveranciers in de diverse categorieën, plus in enkele gevallen ook de uitdagers die daar net tegenaan zitten. Wie zijn die winnaars, wie de uitdagers? Lees het in ons digimagazine. En lees vooral ook de interviews met de partners!

Jac. Janssen is freelance journalist en auteur. Van 2017 tot februari 2024 was hij hoofdredacteur van OR magazine (eerst OR Informatie).

Beeld: Shutterstock

Inwerken nieuwe or-leden: zo help je nieuwkomers snel op weg

Iedere ondernemingsraad krijgt eens in de zoveel tijd te maken met nieuwe leden. Dit kan zowel tijdens de lopende zittingsperiode als na verkiezingen gebeuren. Hoe raken zij snel thuis in de medezeggenschap?

beeld gegenereerd met behulp van Dall-e

Hoe je als or impact maakt in een internationale matrixorganisatie

'Wij zijn een or van een techbedrijf met een vestiging in Nederland. We werken als een matrixorganisatie waarin medewerkers in internationale business units werken. Onze WOR-bestuurder is regiomanager van een van de business units. Ze geeft aan vaak niet op de hoogte te zijn van ontwikkelingen die de Nederlandse onderneming treffen, omdat zij vaak laat of helemaal niet wordt geïnformeerd. Hoe kunnen we als or toch van betekenis zijn?'

Column: 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt'

Column: 'Wiens brood men eet, diens woord men spreekt'

Is het mogelijk om tegenspraak te bieden als je een afhankelijkheidsrelatie met elkaar hebt? Als or kun je de bestuurder voorzien van een eerlijke mening, schrijft or-trainer Tineke Visser.

De waarde van medezeggenschap: een hoger doel

De waarde van medezeggenschap: een hoger doel

Wat is de waarde van medezeggenschap? Waarom stoppen mensen hun energie in medezeggenschap? Het is vaak frustrerend omdat de invloed doorgaans beperkt is. Doordat de meeste mensen in de medezeggenschap zelden echt nadenken over de waarden die ze willen versterken. Marcel Reijnen betoogt dat als een or haar waarden scherp heeft, de waarde van medezeggenschap toeneemt.

Beeld: Shutterstock

Blijf in je rol: als or-lid ben je expert van de werkvloer, niet van...

Als or-lid hoef je lang niet overal verstand van te hebben. Je kennis breng je in op één vlak: je bent expert van de werkvloer. Je rol is om de bestuurder te vertellen wat er leeft onder je collega's, niet om dat vuistdikke adviesrapport te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Beeld: Minneboo Fotografie

OR-lid ASML: 'Als twintiger wil ik de stem van mijn generatie laten...

Als werknemer van een sub-sub-subafdeling blijft veel van wat in een miljardenbedrijf gebeurt, buiten beeld. Behalve als je in de or zit. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Myrthe Scheepers, or-lid bij chipmachinefabrikant ASML, die als twintiger de stem van haar generatie wil vertegenwoordigen.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Richtbedragen voor or-scholing 2025 vastgesteld

De SER heeft de richtbedragen voor scholing van ondernemingsraden in 2025 bekendgemaakt. Op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) zijn de bedragen voor zowel maatwerk- als open cursussen iets hoger dan vorig jaar.

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Als de term private equity valt, schrikt de or vaak: is dat terecht?

Bij een overname door een private-equitypartij slaat de angst menig ondernemingsraad om het hart. Maar het kan ook positief uitpakken, zeggen expert Peter Meijer en Jaap Keuken, or-voorzitter bij Riedel. Private equity: roofridders of redders in nood?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.