De witte vlek van de pensioenen

Nederland telt ongeveer 9,5 miljoen mensen met betaalde arbeid. Van die 9,5 miljoen zijn ongeveer 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp). Dit aantal zzp'ers is de afgelopen jaren flink gegroeid en verwacht wordt dat het verder toeneemt. Van deze 1,1 miljoen zelfstandige bouwen er weinig pensioen op. Daarnaast heeft van de 9,5 miljoen betaald werkenden 1 miljoen wel een arbeidsovereenkomst met een werkgever, maar toch geen pensioenopbouw.

Een grote kans dus dat het pensioen van ruim twee miljoen betaald werkenden niet voortkomt uit hun werkzaamheden. Zij zijn later vooral afhankelijk van een AOW-uitkering van de overheid. Even voor de helderheid, een AOW-uitkering bedraagt vanaf januari 2023 ongeveer 1400 euro als alleenstaande en ongeveer 1800 euro voor een echtpaar.

Diverse oorzaken

Er zijn allerlei oorzaken waarom deze 2 miljoen mensen geen pensioen opbouwen. Zo is een werkgever niet verplicht om zijn werknemers een pensioenregeling te bieden. Ook ontbreekt de pensioenkennis bij werknemers en zzp’ers, of de noodzaak van pensioen wordt niet ingezien. En pensioenpremie betalen is vaak een kostbare zaak, en lang niet iedereen heeft die financiële ruimte. 

Probleem van iedereen

Het niet opbouwen van pensioen is een probleem van ons allen, niet alleen van deze twee miljoen mensen. Want alleen AOW is onvoldoende voor dure zorgkosten en de huur van een woning. En aangezien wij als samenleving ooit (terecht) hebben besloten dat dit mensen die in Nederland wonen daar recht op hebben, zullen we dat gezamenlijk voor deze twee miljoen mensen moeten betalen. Een hele grote gezamenlijke kostenpost. 

Een vraagstuk op zichzelf

Er zijn verschillende oplossingen; van belastingvriendelijker sparen voor pensioen tot meer voorlichting of verplichte deelname in een pensioenfonds. Laten we hopen dat het uitstel van de nieuwe pensioenwetgeving niet ervoor zorgt dat dit probleem nog langer onopgelost blijft. Het is zonde als dit vraagstuk verloren gaat in discussies over de wijzigingen van het pensioenstelsel. Het is daarvoor te belangrijk, het moet als een op zichzelf staand vraagstuk worden gezien, los van de moeilijk op te lossen puzzel van de pensioenstelselwijziging. 

Inge Bakker is Pensioenadviseur bij Montae

Tip! Tijdens het OR Kennisfestival op 24 november 2022 in de Jaarbeurs, Utrecht kan je 2 workshops volgen over de grote aanstaande wijzigingen in het pensioenstelsel. Brahim Bakayan vertelt je alles over het vernieuwde pensioenstelsel en de rol van de or daarbij. Beoordeel vervolgens met Drs. Frank Verschuren AAG of jouw or klaar is voor de aanstaande wijzigingen.

Inge Bakker is Pensioenadviseur bij Montae & Partners

Beeld: Shutterstock

Heeft de or instemmingsrecht bij wijzigingen in het...

Heeft de or instemmingsrecht bij een (nieuwe) regeling in het personeelshandboek over overlijden en rouw? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Checklist pensioenbeleid: in welke situatie heeft de or invloed?

Deze checklist geeft overzichtelijk weer in welke situaties een ondernemingsraad invloed kan uitoefenen op het pensioenbeleid van de organisatie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: belangrijke or-punten voor het personeelshandboek

Regels en richtlijnen voor medewerkers worden vaak vastgelegd in een personeelshandboek. De or speelt een belangrijke rol bij het beoordelen en goedkeuren van dit handboek. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten.

Checklist: regelingen in het personeelshandboekVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: regelingen in het personeelshandboek

Over veel regelingen in het personeelshandboek heeft de ondernemingsraad iets te vertellen. Houd met deze checklist in de hand vinger aan de pols.

Beeld: Shutterstock

Heeft or rechten bij vastleggen instructies leidinggevenden voor...

Dat de or instemmingsrecht heeft als het gaat om het vaststellen, veranderen en intrekken van een verzuimbeleid, is algemeen bekend. Maar hoe zit het met de instructie die leidinggevenden krijgen om uitgevallen medewerkers te begeleiden? Welke mogelijkheden heeft de or om ervoor te zorgen dat leidinggevenden niet te veel gaan pushen?

Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Instemmingsrecht or bij wijzigingen in beloningssysteem: zo zit dat

De ondernemingsraad heeft wettelijk instemmingsrecht bij een door de ondernemer voorgenomen wijziging van een beloningssysteem. Het is echter niet altijd duidelijk waar de grens ligt met voorgenomen besluiten die zien op primaire arbeidsvoorwaarden, waarop het instemmingsrecht niet ziet. Zo neem je als or je rol bij concernbesluitvorming.

Beeld: Shutterstock

3 tips over hoe je als or omgaat met instemmingsrecht bij arbozaken

Het sterkste recht van de ondernemingsraad als het gaat om arbeidsomstandigheden is het instemmingsrecht. Een werkgever moet de or schriftelijk om instemming vragen bij het invoeren, wijzigen of intrekken van arboregelingen. Met deze 3 tips sta je als or nóg sterker.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voorbeelddocument: alcohol-, drugs- en medicijnbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om samen met personeelszaken een effectief alcohol-, drugs- en medicijnbeleid (ADM-beleid) te ontwikkelen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Let op: het vaststellen, wijzigen of intrekken van dit beleid vereist instemming.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.