Ondernemingsraad BNNVARA kende geruchten over DWDD

Ondernemingsraad BNNVARA kende geruchten over DWDD

De or van BNNVARA kende de 'geruchten' over de onveilige werkcultuur achter de schermen van het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Omdat het volgens voorzitter Johan Reijnen bij geruchten bleef, heeft de or niet ingegrepen. Dat heeft Reijnen verklaard tegen het ANP.

‘Op het moment dat het bij geruchten blijft en er niet keihard een klacht binnenkomt - en in de tijd dat ik bij de or betrokken ben zijn die klachten nooit zwart op wit binnengekomen, ook niet mondeling - dan is het ook moeilijk’. Zo verklaarde Reijnen de opstelling van de or in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

‘Je hebt wel een concreet voorbeeld nodig waar je ook verder mee kan. Dus op het moment dat mensen zich melden en zeggen dat ze niet willen dat er verder ruchtbaarheid aan wordt gegeven, dan wordt het ook moeilijk om daar een vervolg aan te geven.’ Volgens RTL Nieuws heeft de Volkskrant onderzoek gedaan naar het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Bij de talkshow zou jarenlang een ongezonde werksfeer hebben geheerst, waardoor tientallen werknemers ziek uitvielen.

Tip! De Arbowet geeft ondernemingsraden veel vrijheden om passende maatregelen voor te stellen op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in je eigen organisatie. Ontdek wat wel en niet kan tijdens de ééndaagse opleiding OR & VGWM op 1 december 2022.

‘Absoluut gefaald’

Reijnen vindt ‘absoluut’ dat BNNVARA in de begeleiding van Van Nieuwkerk gefaald heeft. Hij had beter gecoacht moeten worden, zegt de voorzitter en tevens eindredacteur bij de omroep. ‘Als je vijf dagen per week een uur lang live een programma presenteert dat op een gegeven moment zo toonaangevend wordt en je van jezelf vindt dat het iedere keer een 10 moet zijn, dat is voor geen mens vol te houden. Daarin moet je goed begeleid worden’, zei hij. ‘Dat lijkt me evident. En ik moet concluderen dat als je alle verhalen leest dat dat niet gelukt is, dat daar van alles is misgegaan.’

Grensoverschrijdend gedrag

Van Nieuwkerk maakte op 21 november bekend dat hij breekt met BNNVARA. Hij raakte op vrijdag 18 november in opspraak door een artikel in de Volkskrant. Daarin spreken oud-medewerkers van DWDD over grensoverschrijdend gedrag bij het programma, onder anderen door Van Nieuwkerk.

‘Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk’, zei de 62-jarige televisiemaker. ‘Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt.’

Lees ook:

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Onveilige werksfeer bij ministerie I&W onder vergrootglas: FNV stelt...

Vakbond FNV stelt een onderzoek in naar de werkcultuur op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De omgangsvormen zijn sociaal onveilig, denigrerend en racistisch, zeggen ambtenaren en or-leden. Leidinggevenden intimideren en raden het melden van klachten af.

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?  

Hoe krijg je grip op gefaseerde besluitvorming in jouw organisatie?

Organisatiewijzigingen zijn doorgaans complexe zaken. Er gaat het nodige denkwerk aan vooraf, diverse scenario's worden doorgenomen. Uiteindelijk, voorafgaand aan de invoering, moeten de plannen als voorgenomen besluit aan de ondernemingsraad worden voorgelegd. Soms is de or al in diverse fases betrokken geweest, maar meestal zien de plannen eruit als een 'voor-je-genomen' besluit. Hoe moet je hier als or mee omgaan?

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kijk je als or naar bezuinigingsmaatregelen

Bijna elke organisatie krijgt weleens met bezuinigingen te maken. De bestuurder presenteert het vaak als noodzakelijk kwaad om (financieel) gezond te blijven. Maar is dat zo? En, als bezuinigingen echt onvermijdelijk zijn, hoe sta je als or voor de belangen van zowel de medewerkers als de organisatie? Met deze checklist in de hand zie je niets over het hoofd.

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Pas op voor deze 3 valkuilen van het instemmingsrecht

In de praktijk van het instemmingsrecht op grond van Artikel 27 Wor komt de ondernemingsraad regelmatig voor verrassingen te staan. Of beter gezegd: valkuilen. Aan de hand van voorbeelden schetsen we 3 van deze valkuilen.

beeld: Shutterstock

Checklist: de interne werkwijze van de or

Leden van de ondernemingsraad combineren hun or-werk met hun reguliere taken. Een slimme werkindeling is essentieel om dit goed te organiseren. De checklist hieronder helpt or-leden hun taken effectief aan te pakken.

Beeld: Shutterstock

Kunnen medewerkers hun vertrouwen in de or opzeggen, en wat zijn de...

Een deel van de organisatie heeft collectief het vertrouwen in de or opgezegd. Wat betekent dit voor de ondernemingsraad? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts wekelijks een medezeggenschapsvraag.

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

BOB-model: effectievere or-vergaderingen en betere besluitvorming

Het BOB-model, dat wordt gebruikt in advies- en instemmingstrajecten, doorloopt de fasen van beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Dit model helpt ondernemingsraden om interne vergaderingen gestructureerd en effectief te laten verlopen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.