Uit internationaal onderzoek van LinkedIn bleek wat velen al vermoeden: managers willen mensen weer terug op de zaak hebben. 70 Procent beperkt thuiswerken, en wil minder hybride werken toestaan. Steeds minder vacatures vermelden flexibel werken als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Het is een publiek geheim, want managers spreken liever niet openlijk uit dat mensen weer naar de zaak moeten komen. Behalve als ze Elon Musk heten.
Gedwongen terugkeren?
Een journalist van het FD kreeg geen enkele leidinggevende te spreken over het waarom van de terugkeer naar de zaak. Maar advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht krijgen steeds meer vragen over de mogelijkheden van een gedwongen terugkeer. Volgens hen vooral omdat de sociale samenhang in het bedrijf steeds zwakker wordt door al dat thuiswerken. Ook zou chronisch en vaak thuiswerken de ontwikkeling van sociale vaardigheden belemmeren. Deskundigen vermoeden dat hier een toenemende behoefte aan controle achter zit bij veel managers.
Marcel Molenaar, countrymanager Benelux bij LinkedIn vindt het teleurstellend. 'Leidinggevenden willen meer controle over het werkproces, terwijl we de afgelopen jaren toch zagen dat loslaten en vertrouwen geven juist goed werkt. Output zou centraal moeten staan, niet uren tellen.' Maar misschien hebben de leidinggevenden niet zozeer behoefte aan micromanagen, of iedereen voortdurend op de vingers kijken. Communicatie en coördinatie is lastiger bij werken op afstand. Oftewel: weten wie waar werkt op elke werkdag. En hoe je iedereen kunt bereiken.
Volgens werkgeversvereniging AWVN maken werkgevers en werknemers in veel bedrijven goede afspraken over hybride werken. ‘Werkgevers willen wel dat mensen vaker naar kantoor komen voor overleg en omdat het goed is voor de bedrijfscultuur. Maar het is niet zo dat er een dictaat wordt opgelegd aan werknemers’, zegt een woordvoerder tegen nu.nl. Volgens hem speelt de gedwongen terugkeer vooral bij grote internationale bedrijven die ook in ons land zijn gevestigd.
Leven is hybride ingericht
Mensen die hybride werken vinden dat hun werkgever een goede onderbouwing moet geven waarom het nodig is om terug op kantoor te komen. Gratis lunches, spannende ontmoetingen en andere nudges helpen niet veel. Het management moet met een overtuigend verhaal komen. Zeker de helft is best tevreden met de hybride leef-werkstijl. Ze hebben hun leven inmiddels hybride ingericht, met een voor hen passende mix van werk en privétaken.
Ook de reiskosten van en naar de zaak schrikken af, zeker omdat de vergoeding daarvoor vaak niet voldoende is en de treinen voller zitten dan ooit dit najaar. En ook de benzine is nog steeds niet goedkoop te noemen, om te zwijgen over het heftige spitsverkeer. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, want ook thuiswerken is duurder geworden door de energieprijzen. En het geldt ook niet voor elke functie. Hoe meer sociale contacten iemand heeft in en bij het werk, hoe makkelijker de terugkeer naar de zaak. Ook die waaier aan voorkeuren en belangen maakt het managers lastig.
Instructierecht
Formeel kan de werkgever instructies geven over het waar en hoe van werken. Nu de kans op besmetting steeds verder terugloopt, voert dat instructierecht van de werkgever meer en meer de boventoon in de discussies over het waar en wanneer van het werk. Toch willen veel werkgevers nog niet strak op hun strepen gaan staan. De arbeidsmarkt is nog steeds krap, geschikte kandidaten liggen niet voor het oprapen.
Lees ook:
- Wat de or moet weten over thuiswerken
- Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak
- Hoe kom je uit de spaghetti die hybride werken heet?
Werken waar je wilt
Het ‘Wetsvoorstel werken waar je wilt’ geeft de verstokte thuiswerker wel wat meer rechten om te werken op het eigen woonadres. Maar de werkgever kan nog altijd weigeren als hij vindt dat zijn belangen naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid daarvoor teveel moeten wijken. Het wetsvoorstel is wel aangenomen in de Tweede Kamer. Maar de senaat heeft nog veel kritische vragen. Dus goed onderling overleg is voorlopig nog de enige manier om de beste weg te vinden tussen thuis werken en op de zaak.